Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eko groszek ale nie z naszego kraju

Seluch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy ale nie używamy...

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Chodzi mi o przesłonę na dmuchawie. Macie taką klapkę przesuwną ? Ja właśnie jak ustawiłem w miarę podawanie i przerwę między to uchyliłem lekko drzwiczki do palnika i przymykając przesłonę ustawiałem nadmuch obserwując jak wygląda płomień. Jak na jakiś czas uchylisz te drzwiczki efekt może być taki że temp. może zacząć spadać ale jak zamkniesz po jakimś czasie powinna wzrastać, o ile trafisz. Trzeba dużo cierpliwości.

A zakup dobrego kamiennego eko i tak was czeka bo jak przyjdą mrozy to i tak będzie duży problem tzn. będziecie marznąć.

Widzisz ciężko jest dobrze coś dobrego doradzić jak się tego nie widzi. Nie wiem jaką macie dmuchawę o jakiej wydajności bo u mnie WPA-06 z przesłoną i nawet teraz jak palę cały czas kamiennym to przesłonę mam przymkniętą na jakieś 85 do 90% a moc na sterowniku przeważnie około 30%. I jeszcze ten nieszczęsny groszek, pisałaś że dużo miału w nim jest. Nie wiadomo co za świństwo wam sprzedali, czy to w ogóle miał czy namieszane niewiadomo co. W tamtym roku spaliłem 2,5 tony tego groszku ale jak pisałem był suchutki i bez miału same grudki. Nic nie zaklejało ślimaka i palił się ładnie, tylko bardzo sadzował.

Chyba trafiliśmy na jakąś marną dostawę. Inni, którzy kupili u tego samego sprzedawcy ten groszek są zadowoleni. Może to dlatego, ,że mają piece o większej mocy. Ustawiliśmy mniejszą temp. zadaną, 55 stopni i nawet osiągnął te 55 stopni ale wymieszany z wysokokalorycznym groszkiem i ... dodaliśmy do niego kilka kropel spalonego oleju z frytkownicy. Ale dostał szwungu! Jednak nie wiemy czy takie działania nie wpłyną negatywnie na prace pieca ...

Zgadzam się. Rady typu "kupić dobrego wymieszać i spalić" powodują że nieuczciwy sprzedawca będzie naciągał kolejnych.

Moim zdaniem trzeba takich traktować ostro i korzystać z przepisów dotyczących rękojmi.

Czy kupując lodówkę która nie chłodzi wystawilibyście ją na balkon żeby miała niższą temperaturę :)

Ja dałem się naciągnąć na miał (mam piec retortowy z możliwością spalania miału), który musiałem przesiać (podajnik się blokował) wysuszyć (opał się zawieszał) a w końcu oddać do składu gdyż po próbnym paleniu miałem tak zasmołowany piec jak po całym sezonie grzewczym.

Zgadzam się. Rady typu "kupić dobrego wymieszać i spalić" powodują że nieuczciwy sprzedawca będzie naciągał kolejnych.

Niestety kolego czasami to jedyna rada bo są takie buce że cię jeszcze psem poszczują, zwyzywają za to że mu towar krytykujesz. Uczciwy sprzedawca zrobi tak jak napisałem bo nie o to chodzi żeby raz kogoś w konia zrobić. Klient zadowolony nie pójdzie szukać gdzie indziej jeśli sprzedaż dobry towar, tylko wróci do ciebie.

Wystarczy że w poprzednią sobotę pojechałem do dużego składu opału który ma sieć na część opolszczyzny bo chciałem kupić trochę koksu żeby wymienić w filtrze. Widzę leży eko na kupie. Przychodzi gostek w poważnym wieku to pytam: z czy to ekogroszek - a co nie widać?

z jakiej kopalni i po ile - chwałowicki po 790 jak sam zabierzesz a jak my dowieziemy to z dopłatą

mówię że wiem że chwałowice nie sprzedają eko od wiosny bo nie ma parametrów, tylko groszek sprzedają w granulacji ekogroszku tzn. 5 do 25.

No i rozpętałem trzecią wojnę światową, jeszcze trochę to by mnie facet chyba łopatą zatłuk chociaż karzełkiem nie jestem w taką furię popadł. I co mam pomyśleć ? jak mnie jawnie w bambuko ładuje.

Jeżeli nie będziemy pobłażliwi wobec "okradających" nas sprzedawców opału to może z parę lat doczekamy się sytuacji że kupno dobrego opału nie będzie zależne od łutu szczęścia.

Nie każdy ma ochotę się kłócić i użerać.

Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc najlepiej poczytać (lub napisać) na forum co i gdzie warto kupić np. tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek./page4

i kupować u sprawdzonego dostawcy.

Bobkowi pewnie o to chodziło gdy napisał "Przecież tak już jest ...." ;-)

z jakiej kopalni i po ile - chwałowicki po 790 jak sam zabierzesz a jak my dowieziemy to z dopłatą

mówię że wiem że chwałowice nie sprzedają eko od wiosny bo nie ma parametrów, tylko groszek sprzedają w granulacji ekogroszku tzn. 5 do 25.

No i rozpętałem trzecią wojnę światową, jeszcze trochę to by mnie facet chyba łopatą zatłuk chociaż karzełkiem nie jestem w taką furię popadł. I co mam pomyśleć ? jak mnie jawnie w bambuko ładuje.

Podaj co to za skład - zrób im "reklamę" to inni będą ich omijać i może w końcu zmądrzeją.