Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eko groszek ale nie z naszego kraju

Seluch

Recommended Posts

Może masz rację, ale nie należę do takich co tylko swoje chwali i szkaluje konkurencje. Znam chłopaka dwie wioski ode mnie który handluje czeskim eko i jeśli ktoś pyta odsyłam do niego bo dla czego nie. Kto ma kupić to kupi a jak ktoś chce spróbować coś innego to proszę. Nie mówię że czeski to g...no bo jeden tak uważa a dla drugiego jest to dobre i sobie chwali.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś wie może do kogo się zwrócić o pomoc w sprawie ciągle zrywającej się zawleczki? To już trzecia w ciągu półtorej godziny! M ciągle cierpliwie wszystko rozbebesza i czyści. Ale ile tak można? Od początku sezonu wymienił chyba z 30 zawleczek! Chyba coś nie tak jest z piecem! Niby taki dobry miał być - Buderus silver 18 kW. Groszek też ma drobną granulację ... Kupiony w składzie, z kalorycznością już nie ma problemów ...

Jak palisz brunatnym, to on może być odpowiedzialny za rwanie zawleczek. Mogłaś trafić na miękki węgiel brunatny i gdy trafi na opór to zamiast się skruszyć - ugniata się, co prowadzi do blokady i zerwania zawleczki.

Inna opcja- złe wypoziomowanie palnika

Inna opcja - błąd konstrukcji ślimaka, jak to zwykły, stalowy to można szlifierką przyciąć samą końcówkę.. tutaj jednak musiałbym mieć fotkę końcówki tego ślimaka w pustym palenisku.

• 2 months później...

:yes:

Nie każdy ma ochotę się kłócić i użerać.

Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc najlepiej poczytać (lub napisać) na forum co i gdzie warto kupić np. tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek./page4

i kupować u sprawdzonego dostawcy.

Bobkowi pewnie o to chodziło gdy napisał "Przecież tak już jest ...." ;-)

kupowałem w róznych miejscach ,w Castoramie,trochę paliłem jaretem,trochę czeskim, ciągle był problem,teraz mam 10 workow z Prestige na próbe i sobie chwalę,zamówiłem więcej bo dobrze się pali.

Edytowane przez rudy12
błędy

zadałem to pytanie ponieważ na jednym z portali aukcyjnych moża nabyć eko z Czech w bardzo atrakcyjnej cenie przy ilości 25T i to mnie właśnie zastanawia bo cena dużo niższa?

Przetestowałem KILKA rodzajów ekogroszku,podziele sie swoja opinia:

- retopal dużo popiołu,dużo siarki i sadzy w piecu,niska kaloryczność,mokry

- prestige ,ogólnie bardzo dobry, dobrze sie wypala ale trochę wysoka cena i dosyć długo czekam na dostawę

- pieklorz ,całkiem dobry ale 3 lata temu,potem 2 razy kupa ............

- czeski,zaleta niska cena ale gigantyczne spieki i kocioł nie osiagał temperatury.

pokusiłem sie o 10 worków tzw odsiewki z miału,powiem krótko,nawet za darmo bym już go więcej nie wzioł.

- jaret,powiem krótko nie polecam

pozdrawiam

Edytowane przez rudy12
błędy

• 11 months później...
Dla forumowiczów z okolicy Wrocławia mogę polecić eko groszek z Oleszny małej miejscowości koło Łagiewnik gość posiada transport ciężarowy i dodatkowo sprzedaje eko groszek i węgiel szukałem po całym terenie jarety itp. ten jest wg mnie i kilkunastu użytkowników - znajomych najlepszy sprzedaje luzem ładnie przewiany lub workuje pod zamówienie cena ok. 850 zł jak ktoś chce namiary to info na priv.