Waldek78 23.02.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Czy ktoś może mi powiedzieć ile kosztuje m2 robocizny termomodernizacji budynku - wata/wełna a ile styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 23.02.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 45 zł m2 styropian55 zł m2 wełnaOczywiście Podlaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_P 23.02.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 50zł m2 dolnyślask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 23.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Styropian ok. 40 zl Welna ok. 50 - 55 zl OKOLO. Bo sie zaraz na mnie rzuca Wiec sie zabezpiecze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.02.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Jesssoooo ja to się tam zastanawiam : aleocochodzi ? Termomodernizacja – przedsięwzięcie mające na celu zmniejszenie zapotrzebowania i zużycia energii cieplnej w danym obiekcie budowlanym. Typy termomodernizacji Termomodernizacja obejmuje zmiany zarówno w systemach ogrzewania i wentylacji, jak i strukturze budynku oraz instalacjach doprowadzających ciepłą wodę. Zakres termomodernizacji, podobnie jak jej parametry techniczne i ekonomiczne, określane są poprzez przeprowadzenie audytu energetycznego. Najczęściej przeprowadzane działania to: docieplanie ścian zewnętrznych i stropów wymiana okien wymiana lub modernizacja systemów grzewczych. Przedsięwzięcia termomodernizacyjne: W myśl ustawy z z dnia 18 grudnia 1998 r. z późniejszymi zmianami, do przedsięwzięć termomodernizacyjnych zaliczamy: - ulepszenia na skutek których następuje zmniejszenie rocznego zapotrzebowania na energię, którą zużywa się do ogrzewania i podgrzewania wody użytkowej, o 10 do 25%,w zależności od typu modernizacji i wcześniejszych usprawnień - ulepszenia na skutek których o przynajmniej 25% zostaną zmniejszone roczne straty energii pierwotnej w lokalnym źródle ciepła i lokalnej sieci ciepłowniczej - zmniejszenie kosztów zakupu ciepła dostarczanego do obiektu o co najmniej 20% w stosunku rocznym dzięki wykonaniu przyłączy technicznych do scentralizowanego źródła ciepła i likwidację lokalnego źródła ciepła zamiana konwencjonalnych źródeł energii na odnawialne źródła niekonwencjonalne POzdrówki P.S. ja tak wpadłam tylko w celach edukacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 24.02.2009 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Nefer należy czytać tez to co po myślniku, czyli całość. Dziwne, że inne osoby które odpowiedziały na pytanie od razu zajarzyły o co biega, a Nefer jakoś dziwnie się czepia. A może ktoś tu poniedziałków nie lubi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_b1 05.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja znalazłam taką informację: Specjaliści szacują, że koszt przeprowadzonej w sposób kompleksowy termomodernizacji budynku powstałego przed 1985 r. wynosi od 200 do 300 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej (dane za rok 2010), a więc za remont obiektu o powierzchni 3000 m2 inwestor zapłaci od 600 do 900 tysięcy złotych. (źródło http://termomodernizacja.pl/strony/na-czym-polega-termomodernizacja). Biorąc pod uwagę powierzchnię - dotyczy to zapewne bloków mieszkalnych albo biurowców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 18.04.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Waldek78. Nefer wyklika liczbe postów, a czy w temacie, to nie jest ważne:) Ja Ci nie pomogę z zakresu ocieplenia ścian, ale tu znajdziesz co nieco o wymianie okien i zysku na ogrzewaniu. Temat związany z ociepleniem ścian.http://projektus.blogspot.com/2012/02/termomodernizacja-okien-fakty-i-mity.htmlhttp://projektus.blogspot.com/2012/02/termomodernizacja-okien-fakty-i-mity_15.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts