Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie kominka.....

mkzibi

Recommended Posts

A ja zadam pytanie w jakim celu wykleja się wnętze obudowy kominka specjalnymi płytami wełny w folią alu , pytam serio bo mam zamiar niedługo robić zabudowe i zastanawiam sie nad celowością tej czynności.

Sorry ale jak zamierzesz sam budowac kominek jak nie wiesz takiej podstawowej żeczy. To powinieneś wiedzieć.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Ytong, gipsokarton, izolacja...

Gdyby zamiast tego wszystkiego użyć zwykłego szamotu to podniósł byś "wydajność" tego kominka kilkukrotnie, a komfort cieplny odczuwany przez domowników byłby nieporównywalnie lepszy od dmuchania z małej kratki (zbyt małej) powietrzem o temp. 120-140 stopni...

Widzisz teraz różnicę pomiędzy Twoim stwierdzeniem a moją teorią "trudnego" budowania kominków? :roll: :wink:

PS. kawałek płyty GK nad wkładem kiedyś się zlasuje (wykruszy), tektura zacznie się przypalać. Nawet jeżeli będzie na nią coś naklejone. Jeżeli możesz - warto to jeszcze zmienić...

Pozdrawiam.

Witam.

Ytong, gipsokarton, izolacja...

Gdyby zamiast tego wszystkiego użyć zwykłego szamotu to podniósł byś "wydajność" tego kominka kilkukrotnie, a komfort cieplny odczuwany przez domowników byłby nieporównywalnie lepszy od dmuchania z małej kratki (zbyt małej) powietrzem o temp. 120-140 stopni...

Widzisz teraz różnicę pomiędzy Twoim stwierdzeniem a moją teorią "trudnego" budowania kominków?

PS. kawałek płyty GK nad wkładem kiedyś się zlasuje (wykruszy), tektura zacznie się przypalać. Nawet jeżeli będzie na nią coś naklejone. Jeżeli możesz - warto to jeszcze zmienić...

Pozdrawiam.

I tu Forest masz całkowita racje. Dla mnie obudowanie kominka plyta K-G i danie wełny do srodka do pomylka. Moje szczescie polega na tym ze niedaleko mnie znajduje sie firma ktora buduje piecokominki i pomimo duzego kosztu potrafiła mnie przekonac do takiego rozwiazania. Teraz za kazdym razem jak pale w kominku to przekonuje sie o słusznosci wyboru.

No ale zeby nie był ze taki offtop to polece do obudowania kominka ceramiczne plyty akumulacyjne ktore normalnie sie muruje i mozna wykonywac całe konstrukcje okapów. A do tego powstaje ciepla zabudowa o zdolnosciach akumulacyjnych bez welny w srodku.Płyty maja wymiary 120x50 cm i gr 25mm

A ja zadam pytanie w jakim celu wykleja się wnętze obudowy kominka specjalnymi płytami wełny w folią alu , pytam serio bo mam zamiar niedługo robić zabudowe i zastanawiam sie nad celowością tej czynności.

Sorry ale jak zamierzesz sam budowac kominek jak nie wiesz takiej podstawowej żeczy. To powinieneś wiedzieć.

Dziękuje za rzeczową i wyczerpującą odpowiedź na moje zadane pytanie. Sorry ale jeśli nie wiesz do czego służy taka izolacja to siedź cicho i nie nabijaj bezsensownie licznika postów wypowiedzią, która nic nie wnosi. Tak na marginesie nie wiem czy czytałeś dokładnie mój post, ja nigdzie nie napisałem , że mam zamiar budować kominek tylko wykonać obudowę kominka a to są dwie diametralnie różniące się od siebie rzeczy.

No ale zeby nie był ze taki offtop to polece do obudowania kominka ceramiczne plyty akumulacyjne ktore normalnie sie muruje i mozna wykonywac całe konstrukcje okapów. A do tego powstaje ciepla zabudowa o zdolnosciach akumulacyjnych bez welny w srodku.Płyty maja wymiary 120x50 cm i gr 25mm

Coś takiego?

http://www.cebudkominki.pl/index.php?page=news&kid=3&pkid=26&ppkid=41#CPA

http://www.cebudkominki.pl/index.php?page=news&kid=3&pkid=26&ppkid=42

Jak to się montuje na okapie? Normalnie kręci do stelaża jak płytę g-k? Czy jakaś inna technika potrzebna?

Przyłączę się do tematu. Sprawa ma się następująco - zabrakło funduszy na kominek. Więc w salonie pozostanie sam komin. Czy jeżeli teraz pomaluję go a potem za jakiś rok dostawię kominek, to nie będzie problemu, że ta farba będzie się jakoś nadpalać od temperatury i śmierdzieć?

No miałes polecić. Napisz konkretniej. Producent, ceny, namiary. Jestem bardzo zainteresowana tematem.

witam wszystkich

W poszukiwaniu natchnienie i nie tylko ;) do samodzielnej zabudowy kominka trafiłem tutaj.

miła i sympatyczna atmosfera heheh doprowadziła do tego, że zabieram się za samodzielną zabudowę kominka.

to jest link do stanu aktualnego

http://picasaweb.google.pl/capricornus777/Kominek?authkey=Gv1sRgCNSgv-W8m9yWswE&feat=directlink

wkład zuzia z płaszczem wodnym włączona bezpośrednio w układ co, wszystko widać na zdjęciach.

Mam zamiar wkład obłozyć wełną a czopuch wybudować z płyt z KRATKI, Juz zamówione i jada do mnie, stwierdziłem, że jak mam się męczyć z montażem wełny to chyba lepiej dopłacić parę groszy i mieć spokój.

To tak po krótce na dzisiaj, zobaczę jak będzie szło, to na bieżąco podeśle co nie co.

Wiem, że kominek nie jest podłączony tak jak niekurzy uważają, że powinien być ale po konsultacjach tu i tam zostało to tak zrobione i działa bez zarzutu a do tego na grzejnikach moment jest ciepło

pozdrowionka

:D

Witam.

Wiem, że kominek nie jest podłączony tak jak niekurzy uważają, że powinien być ale po konsultacjach tu i tam zostało to tak zrobione i działa bez zarzutu a do tego na grzejnikach moment jest ciepło

-z wkładu leje się woda (wiesz dlaczego?)

-pompa tak podłączona podziała ze 2 sezony i padnie

-otulina z pianki na wierzchu na rurach

-kable od czujnika i pompy na wierzchu

-przyłącze dymowe podłączone tak, że będą z niego wypływać skropliny jak wykruszy się silikon (będzie smród i rdzewienie rury)

-plastikowe mocowania rurek zaraz przy przyłączu dymowym

-plastikowe koszulki na rączkach zaworów

To na sam początek.

Teraz wszystko (niby) jest OK. Jak zabudujesz to zacznie się narzekanie, że śmierdzi, że pompa szwankuje, że sterownik wariuje. Po 3-4 sezonach palenia w kominku będziesz miał serdecznie dosyć...

A szyba i tak cały czas czarna, że ognia nie widać...

Ile błędów popełnisz w trakcie robienia zabudowy?

Zbudowanie kominka to nie tylko "oblepienie" go bloczkami z gazobetonu...

Pozdrawiam.

-z wkładu leje się woda (wiesz dlaczego?)

nie wiem ale narazie nic sie nie leje

-pompa tak podłączona podziała ze 2 sezony i padnie

??

-otulina z pianki na wierzchu na rurach

to będzie

-kable od czujnika i pompy na wierzchu

tak będzie

-przyłącze dymowe podłączone tak, że będą z niego wypływać skropliny jak wykruszy się silikon (będzie smród i rdzewienie rury)

??

-plastikowe mocowania rurek zaraz przy przyłączu dymowym

nie wiem jakich rurek ale nic tu plastikowego nie widziałem

-plastikowe koszulki na rączkach zaworów

zdejmę

Niestety, ale kolega Forest-Natura ma słuszność.

Powinieneś unikać montowania plastikowych elementów w strefie okapu, bo wszystko się wytopi.

Jeżeli już chcesz montować pompę w tym miejscy i ją zabudować, to na wszelki wypadek zrób rewizję w obudowie. Oszczędzisz czasu i pieniędzy jak szlak ją trafi.

Rzyczę powodzenia i będę śledził postępy, bo i mnie czeka zabudowa kominka lecz wciąż nie wiem jaka obudowa.

Nie przejmuj się gatkami, że suporeks, płyta GK itp obłożone wełną jest bee...

Kominek obłożony jakimiś płytami kumulacyjnymi, to już nie kominek tylko prawie piec kaflowy. Znajomy niedawno rozbierał obudowę z płyt GK, bo po 15 latach w wkładzie wypaliła się dziura i nie widziałem tam żadnych skruszonych bloczków, czy uszkodzonej wełny.

Dziękuje za rzeczową i wyczerpującą odpowiedź na moje zadane pytanie. Sorry ale jeśli nie wiesz do czego służy taka izolacja to siedź cicho i nie nabijaj bezsensownie licznika postów wypowiedzią, która nic nie wnosi. Tak na marginesie nie wiem czy czytałeś dokładnie mój post, ja nigdzie nie napisałem , że mam zamiar budować kominek tylko wykonać obudowę kominka a to są dwie diametralnie różniące się od siebie rzeczy.

Możesz tak konkretniej napisać co zamierzasz? wykonać obudowę kominka czy obudować wkład kominkowy? a może jednak zbudować kominek z wkładem? od tego co właściwie zamierzasz zrobić, z jakich materiałów i jakie chcesz uzyskać efekty zależy czy te płyty izolacyjne z wełny minaralnej będą Ci wogóle potrzebne.

Płyty te stosuje się gdy chcemy lub musimy uzyskać odizolowanie termiczne elementów obudowy kominka od gorącego powietrza wewnątrz obudowy. Gdybyśmy tej izolacji nie zastosowali obudowa wykonana z płyt kartonowo-gipsowych uległa by szybkiemu zniszczeniu grożąc na dokładkę pożarem.

mkzibi, szkoda, że nie ustawiłeś tego kominka skośnie, frontem w kierunku środka pomieszczenia. Kominek dużo ciepła oddaje poprzez promieniowanie, obawiam się o stan zasłon i firanek (będą niebezpiecznie blisko). A ten kawałek płyty k-g w belce nad wkładem to najgorsza rzecz jaką zrobiłeś.

Coś takiego?

http://www.cebudkominki.pl/index.php?page=news&kid=3&pkid=26&ppkid=41#CPA

http://www.cebudkominki.pl/index.php?page=news&kid=3&pkid=26&ppkid=42

Jak to się montuje na okapie? Normalnie kręci do stelaża jak płytę g-k? Czy jakaś inna technika potrzebna?

Dokladnie z tego mam obudowany kominek. Nie wykonujesz do tego stelaza tylko narmalnie murujesz. Na czas wiazania zaprawy panowie tylko przychycali sobie plyty wkretami. Do murowania uzywali zaprawy firmy ORTNER HAFTMORTEL. Wg nich jedyna zparawa co nadaje sie do tego typu zabudowy.

Obudowa w srodku wyglada tak :

http://lh5.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/SUa5s0I_cpI/AAAAAAAABKY/Jozuzh05oU8/s912/DSCN6602.JPG

U gory zdjecia wydac moduly akumulacyjne ktore wg mnie sa najalepsza (obok wkladu) rzecza w tym kominku.Maja jak dla mnie 2 plusy. Pierwszy to to ze moge je "naładowac" wygasci palenisko i spokojnie wyjsc z domu a dom sie nie wychłodzi i nie zostawiam palacego sie kominka. A drugi to to ze nie musze palic w kominku "na czas" przy zamknietym dopływie kominka co przewaznie wyglada tak

http://lh3.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/SUa5TMDMTdI/AAAAAAAABHY/vSSmA_0eO0Y/s800/DSCN6469.JPG

Wiec mam czysta szybe, czysty szamot w srodku paleniska a jak wiadomo jakie palenisko taki i komin w srodku :D

Niestety, ale kolega Forest-Natura ma słuszność.

Powinieneś unikać montowania plastikowych elementów w strefie okapu, bo wszystko się wytopi.

Jeżeli już chcesz montować pompę w tym miejscy i ją zabudować, to na wszelki wypadek zrób rewizję w obudowie. Oszczędzisz czasu i pieniędzy jak szlak ją trafi.

Rzyczę powodzenia i będę śledził postępy, bo i mnie czeka zabudowa kominka lecz wciąż nie wiem jaka obudowa.

Nie przejmuj się gatkami, że suporeks, płyta GK itp obłożone wełną jest bee...

Kominek obłożony jakimiś płytami kumulacyjnymi, to już nie kominek tylko prawie piec kaflowy. Znajomy niedawno rozbierał obudowę z płyt GK, bo po 15 latach w wkładzie wypaliła się dziura i nie widziałem tam żadnych skruszonych bloczków, czy uszkodzonej wełny.

czy te plastikowe elementy to uchwyty do rur?? bo jeśli tak to już mogą się uważać za zdjęte. no i jeszce co z tą pompą gdzie indziej ją zamontować i dlaczego, zamontowana jest na powrocie i jak było palone to zdawało to egzamin, pomiędzy pompą a kominkiem będzie wełna z folią. Odnośnie komina to jest to wkład z nierdzewki i strażak na górze. montowane było przez firmę także gwarancja jest

Witam.

Tak od siebie dodam, że kominek Marcina różni się tak od tych murowanych z bloczków, czy robionych z GK i izolowanych, jak różni się "Duży Fiat" od współcześnie produkowanych samochodów.

Spala o połowę mniej paliwa, osiągi ma kilkukrotnie większe, nie brudzi, ładnie wygląda (widać ogień przez zawsze czystą szybę), odczuwalne dla ciała ludzkiego promieniowanie cieplne ma o wiele bardziej korzystne niż kominki izolowano-konwekcyjne (ważne dla alergików - nie przenosi tak kurzu).

Do pieca kaflowego też nie podobny (to dla tych, którzy na te piece patrzą z odrazą :wink: )

A ja (to do Atomic'a) przebudowywałem już kilkanaście kominków po kilku latach ich użytkowania i pokazywałem ich właścicielom zarówno przypalone płyty GK, powykruszany gips i popękane od temperatury bloczki z betonu komórkowego. Dużo zależy tu od staranności wykonania, to fakt, ale i od przewidywalności i wiedzy budowniczego...

Pozdrawiam.

Forest powiem ci tylko tyle ze mial byc kaflowy ale niestety cena kafli przerosła moje mozliwosci finansowe. Wolałem wydac wiecej na poprawienie komfortu uzytkowania i procesu spalania niz na wyglad zewnetrzny. Pozatym kafle kaflom nie rowne. Niekoniecznie kominek obłozony kaflami musi wygladac jak stary piec kaflowy.Teraz sa kafle w super nowoczesnych wzorach. Poprostu cudo tylko ta cena :(

dodaj jeszcze ze kominek moze dzialac na 3 sposoby :

-piec kaflowy

-zwykły kominek po otwarciu kratek umieszczonych w obudowie

-lub DCP

I jeszcze jedno : Zawsze wygaszam palenisko zanim pujde spac czyli okolo 23-24. O 8 rano dysponuje temepratura w obudowie okolo 70-80 st ktora po uruchomieniu turbiny moze bez rozpalania kominka podgrzac sasiednie pokoje .

Do ilosci spalanego drewna to drewutnia widoczna po lewej stronie na zdjeciu starcza na 3 dni utrzymania w domu temp 21 - 24 st domu o pow 90 mkw przy temp zewn do -5 st

Marcin, czy masz moze wiecej zdjec z etapu budowy Twojego kominka?

Planuje u siebie ogrzewanie oparte wlasnie na modulach akumulacyjnych (pierscienie Ortnera odpadaja ze wzgledu na cene i na wklad, ktory juz posiadam) i jestem "glodny" wszelkich informacji zwiazanych z ta technika.

Jesli nie chce Ci sie wklajec zdjec, moga byc na priva.