Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie kominka.....

mkzibi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy te plastikowe elementy to uchwyty do rur?? bo jeśli tak to już mogą się uważać za zdjęte. no i jeszce co z tą pompą gdzie indziej ją zamontować i dlaczego, zamontowana jest na powrocie i jak było palone to zdawało to egzamin, pomiędzy pompą a kominkiem będzie wełna z folią. Odnośnie komina to jest to wkład z nierdzewki i strażak na górze. montowane było przez firmę także gwarancja jest

Nie chodzi o sposób montażu w układzie to, że na powrocie to nawet lepiej.

Chodzi o to, że w obudowie kominka, a tam bedzie podwyższona temperatura, nawet jak pompę odizolujesz wełną. Jak padnie (a jest taka możliwość), to robiąc rewizję w obudowie kominka będziesz miał do niej dostęp bez rozwalania obudowy.

A ja (to do Atomic'a) przebudowywałem już kilkanaście kominków po kilku latach ich użytkowania i pokazywałem ich właścicielom zarówno przypalone płyty GK, powykruszany gips i popękane od temperatury bloczki z betonu komórkowego. Dużo zależy tu od staranności wykonania, to fakt, ale i od przewidywalności i wiedzy budowniczego...

Pozdrawiam.

I to jest konkretna sugestia. Nawet obudowa z super materiałów rozpadnie się jak do jej budowy zabierze się "paprak".

Jest jeszcze kwestia użytkowania takowego kmominka. Jeśli ja potrzebuję kominek do palenia okazjonalnego, to nie potrzebuję obudowy z super kumulacyjnych materiałów.

Witam.

Nie ma "super kumulacyjnych materiałów" :wink:

Są po prostu "normalne" materiały do tego typu zabudów, które od dawna są używane na całym świecie i materiały "adoptowane" u nas w kraju ze względu na ich niskie koszty. Co nie znaczy że są świetne i nadają się do robienia kominków.

Pozdrawiam.

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

czy obudowy koninka nie można wymurować z normalnej cegły czerwonej??

Jeżeli nie zaprawa cementowa to może g l i n a.

przecież kiedyś budowane były piece kaflowe , a jeszcze dawniej

przed piecami kaflowymi były piece z cegły na zaprawie glinianej i otynkowane.

Ciekawy jestem opini fachowców???? pozdrawiam

• 2 months później...