Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niekontrolowane pęknięcia wylewki - co robić?

Recommended Posts

Witam,

Wylewka wykonana ok. 8 miesiecy temu. W drzwiach w ktorych brak dylatacji wystapiło niekontrolowane pęknięcie (jak na zdjęciu). Co do wyglądu samego pęknięcia to jest ono małe i rysa nie posiada wgłębień ani uszczerbków betonu. Pod spodem idzie ogrzewanie podłogowe.

Moje pytanie dotyczy nastepujacej kwestii:

- czy zrobic kątówką nacięcie tak jak namalowana czerwona linia, co jak mysle przenieise naprężenia?

- na podłodze układane będą kafelki i czy w związku z tym pęknieciem nie wystąpi póżniej niekontrolowane pęknięcie płytek. Pod płytki zamierzam położyć jeszcze siatkę.

prosze o porady

http://s1.fothost.pl/upload/09/09/f04e08dc.jpg[/img]

Dałeś ciała. :cry:

Tam gdzie czerwone kreski powinna być dylatacja. 8)

Ci co robili ci podłogówkę nie mówili o tym? :roll:

A co za osioł zalewał posadzki? :evil:

Ja mam tam dylatacje i kafle potem na elastycznym( i pod ogrzewanie podłogowe) kleju. :D

Nacięcie niewiele da bo , żeby zlikwidować naprężenia musiałoby być aż do styropianu , a tam przecież masz rurki.

Spróbuj powierzchniowo , ale ciemno to widzę. :cry:

natnij i zrób dylatację w progu tak jak zaznaczyłeś,

ale nie za głęboko, żebyś nie naciął rur od podłogówki,

pozostałe pęknięcia pogłęb (wyżyłuj) i zasmaruj elastycznym klejem do płytek,

jak wygrzejesz podłogówkę, kładź płytki i śpij spokojnie,

Dałeś ciała. :cry:

Tam gdzie czerwone kreski powinna być dylatacja. 8)

Ci co robili ci podłogówkę nie mówili o tym? :roll:

A co za osioł zalewał posadzki? :evil:

Ja mam tam dylatacje i kafle potem na elastycznym( i pod ogrzewanie podłogowe) kleju. :D

Nacięcie niewiele da bo , żeby zlikwidować naprężenia musiałoby być aż do styropianu , a tam przecież masz rurki.

Spróbuj powierzchniowo , ale ciemno to widzę. :cry:

Zanim nazwałbym kogoś osłem zapytałbym jak duże są powierzchnie niedylatowane, ale może tylko ja tak szjabnięty jestem, że nie staram się braku kultury nadrabiać brakiem wiedzy? Co niby kolega ma spróbować powierzchniowo?