Kathleenka 23.02.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witajcie mam pytanie do osób , które odliczały juz odsetki od kredytu,. Chodzi mi konkretnie o PIT/ D co wpisujecie w części B1 w rubryce 32 a konkretnie kwota kredytu - czy podajecie ja w złotówkach czy we frankach ? I jeszcze jedno - przy rozdzielności majątkowej w PIT 37 w pozycji 6 zaznaczamy rozliczenie indywidualne i co wówczas z PIT/D ? Wysokość odsetek wpisujemy w części B.1czyB 1.1bo jeżeli wprowadzam do B.1 wysokość kredytu i odsetek to wówczas program nie przyjmuje mi danych w B 1.1 ( dla małżonków składających odrębne zeznania PIT/37) Proszę o odpowiedz i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 23.02.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Kwoty podajesz w złotówkach na podstawie dokumentu wystawionego przez Twój bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 23.02.2009 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 tez już do tego doszłam a nie orientujesz sie może , które rubryki wypełniamy przy rozdzielności majątkowej - B.1 czy B 1.1 ? Przeczytałam, że pomimo rozdzielności majatkowej nalezy w PIT?D podac równiez dane małzonka , niestety po zaznaczeniu rozliczenia indywidualnego mój program nie pozwala mi wprowadzic ani danych małzonka ani w pozycji B 1.1 ( odliczenia od dochodu - wniosek małzonków) POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 23.02.2009 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Studiuje ten PIT i coraz głupsza jestem.W przypadku zaznaczenia rozliczenia indywidualnego w PIT/37 ( z racji rzdzielności) program nie pozwala na uzupełnienia danych małzonka ani w PIT/D ani w PIT 2-K - dlaczego skoro w objaśnieniach w PIT/D i 2-K jest informacja , iżmałżonkowie opodatkowujący swoje dochody łącznie oraz małżonkowie opodatkowujący swoje dochody indywidualnie, wypełniają zarówno część A.1., jak i część A.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 23.02.2009 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Proszę o radę czy w przypadku rozdzielności - przy wypełnianiu PIT/d i PIT 2-K podajemy dane i NIP współmałżonka czy nie a tym samym czy w dalszej części PIT/D wypełniamy B.1 czy B 1.1 Plisssssssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.02.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Dołączę się:"Odliczenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się najwcześniej za rok podatkowy, w którym została zakończona dana inwestycja." Jak myślicie, co oznacza zakończenie inwestycji?Zakończenie budowy - 29.12.2008r.Przyjęcie bez sprzeciwu zawiadomienia o zakończeniu przez nadzór budowlany wypadło ok. 20.01.2009r.Inwestycja została zakończona w 2008 czy 2009roku? Do podatku od nieruchomości przyjmuje się 2008r. - to może tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 24.02.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Jak myślicie, co oznacza zakończenie inwestycji? odp.: Przyjęcie bez sprzeciwu zawiadomienia o zakończeniu przez nadzór budowlany wypadło ok. 20.01.2009r Inwestycja została zakończona 2009roku !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts