Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odsetki od kredytu - kredyt we frankach szwajcarskich

Kathleenka

Recommended Posts

Witajcie mam pytanie do osób , które odliczały juz odsetki od kredytu,. Chodzi mi konkretnie o PIT/ D

co wpisujecie w części B1 w rubryce 32 a konkretnie kwota kredytu - czy podajecie ja w złotówkach czy we frankach ?

I jeszcze jedno - przy rozdzielności majątkowej w PIT 37 w pozycji 6 zaznaczamy rozliczenie indywidualne i co wówczas z PIT/D ? Wysokość odsetek wpisujemy w części B.1

czy

B 1.1

bo jeżeli wprowadzam do B.1 wysokość kredytu i odsetek to wówczas program nie przyjmuje mi danych w B 1.1 ( dla małżonków składających odrębne zeznania PIT/37)

Proszę o odpowiedz i z góry dziękuję.

tez już do tego doszłam a nie orientujesz sie może , które rubryki wypełniamy przy rozdzielności majątkowej - B.1 czy B 1.1 ?

Przeczytałam, że pomimo rozdzielności majatkowej nalezy w PIT?D podac równiez dane małzonka , niestety po zaznaczeniu rozliczenia indywidualnego mój program nie pozwala mi wprowadzic ani danych małzonka ani w pozycji B 1.1 ( odliczenia od dochodu - wniosek małzonków)

POMOCY

Studiuje ten PIT i coraz głupsza jestem.

W przypadku zaznaczenia rozliczenia indywidualnego w PIT/37 ( z racji rzdzielności) program nie pozwala na uzupełnienia danych małzonka ani w PIT/D ani w PIT 2-K - dlaczego skoro w objaśnieniach w PIT/D i 2-K jest informacja , iż

małżonkowie opodatkowujący swoje dochody łącznie oraz małżonkowie opodatkowujący swoje dochody indywidualnie, wypełniają zarówno część A.1., jak i część A.2.

Dołączę się:

"Odliczenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się najwcześniej za rok podatkowy, w którym została zakończona dana inwestycja."

Jak myślicie, co oznacza zakończenie inwestycji?

Zakończenie budowy - 29.12.2008r.

Przyjęcie bez sprzeciwu zawiadomienia o zakończeniu przez nadzór budowlany wypadło ok. 20.01.2009r.

Inwestycja została zakończona w 2008 czy 2009roku?

Do podatku od nieruchomości przyjmuje się 2008r. - to może tak samo?