Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój amatorski kosztorys

Recommended Posts

Posiadam budynek w stanie surowym zamkniętym. Staram się o kredyt na wykończenie. Po długiej analizie z pracownikiem OpenFinance w mojej konkretnej sytuacji polecił mi wykonać samodzielnie kosztorys na wykończenie budynku i taki zgrubny kosztorys przedstawi on dwóm bankom i mam na to mało czasu, czekam na formularz, który mam otrzymać dorgą mejlową i uzupełnić.

Czy istnieją jakieś ceny średnie aby oszacować robociznę z materiałami np. przyjmując 1m2. W jednym z działów forum są tylko wyceny robocizny. Standard wykończenia średni.

Gdzie tego szukać ?

Jeśli ktoś sobie liczył (same materiały lub z robocizną) lub pamięta to poproszę o informację z podaniem szczegółów dla swojego przypadku:

1.) Ocieplenia poddasza - wełna

2.) Zabudowa ocieplonej połaci karton

3.) Wasze tynki CW

3.) Wasze tynki gipsowe

4.) Wylewki

5.) Położenie kafelek (kafelkowanie, materiały, kleje ewetualnie robocizna)

6.) Położenie glazury

Dla ułatwień i łatwiejszego porównywania proszę o cena/1m2

pkt1

calówka i liczysz metry

pkt2

otwierasz panorame firm i szukasz wykonawców

pkt3

dzwonisz podajac metry i co Cie interesuje

pkt4

zliczasz to wszystko doliczasz z 15-20 % i masz kosztorys

Położenie kafelek (kafelkowanie, materiały, kleje ewetualnie robocizna) ?

tak od 50 zł dpo 1 tys. :D:D to taki przykład jaki usłyszysz , oczywiscie z materiałem ;)

pkt1 calówka i liczysz metry

pkt2 otwierasz panorame firm i szukasz wykonawców

pkt3 dzwonisz podajac metry i co Cie interesuje

pkt4 zliczasz to wszystko doliczasz z 15-20 % i masz kosztorys

Położenie kafelek (kafelkowanie, materiały, kleje ewetualnie robocizna) ?

tak od 50 zł dpo 1 tys. :D:D to taki przykład jaki usłyszysz , oczywiscie z materiałem ;)

to nie jest głupi pomysł, jednak liczyłem bardziej na prawdziwą i praktyczną wiedzę, sam budując wiem, że inaczej wygląda cena na telefon, potem inaczej na nieodzownej wizji lokalnej, a juz zupełnie inaczej po wykonanej pracy, bo fachowiec napieprzył się jak nigdy, kupił jeszcze to i tamto :)

... Gdzie tego szukać ?

- jesli potrafisz sam - ustal sobie cene 1 m2 powierzchni użytkowej

pomnóż przez procentowy stopień zaawansowania budowy i przez ilość m2 pow. uzytkowej Twojego budynku

- jesli nie potrafisz - zleć to swojemu KB /za dodatkową opłatą/ lub kosztorysantowi

Posiadam budynek w stanie surowym zamkniętym. Staram się o kredyt na wykończenie. Po długiej analizie z pracownikiem OpenFinance w mojej konkretnej sytuacji polecił mi wykonać samodzielnie kosztorys na wykończenie budynku i taki zgrubny kosztorys przedstawi on dwóm bankom i mam na to mało czasu, czekam na formularz, który mam otrzymać dorgą mejlową i uzupełnić.

Czy istnieją jakieś ceny średnie aby oszacować robociznę z materiałami np. przyjmując 1m2. W jednym z działów forum są tylko wyceny robocizny. Standard wykończenia średni.

Gdzie tego szukać ?

Jedyne miarodajne dane uzyskasz w firmie SECOCENBUD:

http://www.sekocenbud.com.pl