jajmar 23.02.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam potrzebuje wziąc kredyt ~30 000 na dokończenie domku, czy warto przy takiej kwocie mysleć o kredycie hipotecznym ? Wiem że oprocentowanie takiego jest niższe niż gotówkowego, tyle że drożej kosztuje załatwienie i więcej zachodu. Budynek mam prawie wykończony, (brak elewacji) nie oddany. Z kredytu planuje zrobic ogrodzenie podjazd i trochę przebudowe bo mi się koncepcja zminiła Moze ktoś podpowie co warto brać ? Okres kredytu licze na 4 - 5 lat. Jak wygląda branie kredytu na rozpoczętą budowe ? Bo rozmawiałem z Dominet bankiem to w przypadku gdybym mial oddany dom wycena kosztuje 350zł a budowe wycena 1000zł , ktoś zna bank co nie wymaga tak drogiej wyceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 23.02.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 W normalnych warunkach hipoteczny jest tańszy od gotówkowego, czy w karcie kredytowej. Wydaje mi się, ze najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest rodzina, która ma lokaty - ich oprocenotwanie spada.Nie ma różnicy, czy budowa jest rozpoczęta czy nie - jeśli hipoteka jest czysta, bank udzieli kredytu (a za wpis do hipoteki zapłacisz Ty). Wycena to nie kwestia banku, a rzeczoznawcy, który robi na zlecenie banku (drogo) lub twoje (taniej)- każdy bank ma listę zaprzyjaźnionych rzeczoznawców, niektóre (np. Kredytbank) dopuszczają wyceny zlecone przez kredytobiorcę "ich" rzeczoznawcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts