Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kinem domowym w salonie.

Recommended Posts

Mam problem gdzie postawić tylnie glośniki od kina domowego w salonie gdyż salon łączy się z jadalnią i kuchnią powodując taki układ pomieszczenia że nie mam gdzie za bardzo ani postawić ani zawiesić głośników. Sprzętu jeszcze nie mam i zastanawiam się nad zestawem w technologii Ambisound Samsung HT-X810R lub Philips HTS 8140 gdzie jest jednostka centralna i głosnik tzw. Sound Bar który jest tak zintegrowany że daje dźwięk przestrzenny.

Czy ktoś z was posiada taki sprzęt i czy takie rozwiązanie zdaje egzamin?

Ewentualnie widzicie jakieś inne rozwiązanie?

Dziękuje za odpowiedzi.

Estetyka rzecz względna, ja zrobiłem tak (Samsung HT-Z310 dla obejrzenia samego głośnika, zawieszone do sufitu na oryginalnej podstawce)

http://img15.imageshack.us/img15/5774/20090223001.jpg

http://img220.imageshack.us/img220/5431/20090223003.jpg

Miały być w drewnianej obudowie ale nic ładnego w sensownej cenie nie znalazłem.

Muszą być odsłuchy z tyłu aby mieć efekt surrand widziałem u kolegi na stopkach za sofa (taki drucik z podłogi ładne z chromoniklu a na nim malutki głośnoczek. Widziałem wkuty głośnik od góry w strop efekt super, i możliwy łatwo do zrobienia tylko syfu dużo ale jak sie nie pomyslało przed tynkami to trzeba młot i przecinak i do boju... . Można wyciąć otwór tym wiertłem do puszek elektrycznych.

Musisz być otoczony głosnikami to wtedy słychać surrand ten soundbar na pewno nie da tego efektu, lepsze od niego porządne głośniki stereo i dobry wzmacniacz

Aby cieszyć się dźwiękiem 5.1 lub 7.1 niestety trzeba się nieco postarać. Zawieszenie takiego głośnika pod sufitem to nieporozumienie. Głośniki powinny być mniej więcej na wysokości głowy. Fronty przednie to najlepiej kolumny stojące i przedni centralny. Ogólnie rzecz biorąc aby dźwięk był jako taki trzeba zapomnieć o zestawach kina domowego opartego na metalowych puszkach do których dodany jest subwoofer. Dobry dźwięk to kolumny drewniane. Firm jest wiele i przedział cenowy też duży, więc zawsze można coś dobrać.

Oczywiście ważnym elementem jest amplituner, który jest w stanie zdekodować na pokładzie wszystko co obecnie się da łącznie z TrueHD i dts HD.

Na ogół w domach w których nie ma specjalnego pomieszczenia na kino domowe jest prawie niemożliwe poprawne umieszczenie głośników.

Dlaczego? Bo idealne rozmieszczenie głośników w stosunku do słuchacza wygląda tak: w środku okręgu jest słuchacz, na godzinie 12 głośnik centralny, 30st w lewo i prawo głośniki frontowe, 30stopni w lewo i prawo z tyłu głośniki back surround i 90 w lewo i prawo głośniki side surround. Wszystkie umieszczone po okręgu w jednakowej odległości od słuchacza. To dla wersji 7.1. Przy 5.1 głośnieki side surround nie 90 a 110 licząc od przodu reszta ja wyżej i wiadomo, nie ma back surround.

Czyli z tego co wnioskuje to takie zestawy jak napisałem wyżej to jedna wielka lipa. Ale to nie rozwiazuje problemu co zrobic z tylnimi glośnikami. Pomieszczenia sa takie jakie są i nic się z tym nie zrobi. Jeżeli nie mam gdzie postawić tylnich głośników a powieszenie ich na suficie też nie za bardzo to jakie inne wyjście?

Tak jak pisałem w typowym salonie trudno o uzyskanie należytego efektu przestrzennego. Nie chodzi tu o jakieś audiofilskie podejście, ale zdroworozsądkowo podchodząc do tematu wiadomo że ważniejszy jest kominek, stół z krzesłami, jakieś fotele itp.

Często kształt pokoju już na to nie pozwala, szczególnie jak sa salony połączone z jadalniami.

Spróbuj umieścić te głośniki przynajmniej na 1m od podłogi montując je do ścian jak masz gdzie. Jakie są inne głośniki? Jak duży jest salon?

Czyli z tego co wnioskuje to takie zestawy jak napisałem wyżej to jedna wielka lipa. Ale to nie rozwiazuje problemu co zrobic z tylnimi glośnikami. Pomieszczenia sa takie jakie są i nic się z tym nie zrobi. Jeżeli nie mam gdzie postawić tylnich głośników a powieszenie ich na suficie też nie za bardzo to jakie inne wyjście?

ten sprzet zapewne nie jest lipa. problem jest jak zaadoptowac to, cos do naszych warunkow zyciowych. budujemy domy z mysla o zamieszkaniu, na poczatku budowy zaprzataja nam uwage zupelnie inne sprawy a gdy juz mam ukonczony dom zaczynamy go urzadzac i tu...

taki sprzet to jak samochod wymaga odpowiednich warunkow i te warunki musisz mu zagwarantowac.

Tak jak pisałem w typowym salonie trudno o uzyskanie należytego efektu przestrzennego. Nie chodzi tu o jakieś audiofilskie podejście, ale zdroworozsądkowo podchodząc do tematu wiadomo że ważniejszy jest kominek, stół z krzesłami, jakieś fotele itp.

Często kształt pokoju już na to nie pozwala, szczególnie jak sa salony połączone z jadalniami.

Spróbuj umieścić te głośniki przynajmniej na 1m od podłogi montując je do ścian jak masz gdzie. Jakie są inne głośniki? Jak duży jest salon?

Sprzetu jeszcze nie mam bo nie wiem do końca na co się zdecydowac stąd ten wątek salon ma ok, 40 m2.

Jeśli nie masz jeszcze sprzętu, to już teraz pomyśl o dobrym zestawie stereo i dwóch porządnych kolumnach podłogowych. Po pierwsze. Będziesz miał dużo lepszy dźwięk z dobrego stereo, niż z byle jakiego systemu 7.1. Ponadto odchodzi problem okablowania i miejsca. Po drugie. Salon w połączeniu z kuchnią, korytarzem i być może jeszcze schodami na piętro, to nie pokój odsłuchowy. Dźwięki odbijają się jak chcą i od czego chcą. Z efektami ma to tyle wspólnego, że faktycznie........ Słychać cokolwiek. Szczególnie podczas smażenia. Po trzecie. Żeby mieć dobry dźwięk na 50m2 potrzeba trochę więcej, niż paru puszek z 5-6 cm głośniczkami i 20cm subem. Do 12-15metrowego pokoju i owszem, ale nie na salony.

Sprzetu jeszcze nie mam bo nie wiem do końca na co się zdecydowac stąd ten wątek salon ma ok, 40 m2.

Napisz proszę jakim dysponujesz funduszem i czy w przypadku niepowodzenia z salonem możesz zaadoptować inne pomieszczenie.

Co Ci się podoba - TV, kolor głośników itp.

Powiem, że miałem identyczny problem i w moim salonie nic z kina nie wyszło, al na etapie budowy kabelki pod tynkiem, gniazda w ścianach itp.

Z przykrością muszę stwierdzić, że niestety prawdziwe KD wymaga większych nakładów niż głośniki i amplituner. Akustyka pomieszczenia ma daleko większe znaczenie. Popieram pomysł na dobre stereo. Sam chyba też tak zrobię.

Dobre stereo też wymaga dobrej akustyki, ale jest jednak trochę łatwiej.

Napisz proszę jakim dysponujesz funduszem i czy w przypadku niepowodzenia z salonem możesz zaadoptować inne pomieszczenie.

Co Ci się podoba - TV, kolor głośników itp.

Powiem, że miałem identyczny problem i w moim salonie nic z kina nie wyszło, al na etapie budowy kabelki pod tynkiem, gniazda w ścianach itp.

Przede wszystkim to zależy mi na jakości dźwięku i obrazu wygląd drugorzędna sprawa jeżeli chodzi o finanse to z rozsądkiem ale bez wariactwa nie mam dokładnie określonej kwoty. A co powiesz własnie na dobry sprzet Stereo w tym wątku dwóch forumowiczów zaproponowalo mi to wyjście tak jest jak człowiek nie ma zielonego pojęcia w tej dziedzinie. Wolalbym coś stworzyć w miarę sensownego w salonie najwiecej się w nim przebywa no i jak znajomi przyjdą coś wspólnie obejrzeć tez fajna sprawa.

przejdź się po kilku salonach audio i odsłuchaj sprzęty - wyrobisz sobie jakieś zdanie. Odnośnie jakości obrazu, szczególnie przy wspólnym oglądaniu nie do przebicia jest projektor. Nawet te tanie dają o klasę lepszą jakość obrazu od TV LCD. Oczywiście z projektorem wiążą się pewne ograniczenia natury funkcjonalnej ;-)

Ciekawe jak koledzy doradzajacy zestaw stereo chca osiagnac przestrzennosc i dobra scene w opisywanym salonie :lol: Kino domowe zawsze bedzie mnie wymagajace niz stereo. Tomi wrzuc rzut pomieszczenia to moze sie cos doradzi

Najwazniejszy jest dobrej jakosci glosnik centralny. Na wiekszosci produkcji DVD tam sie najwiecej dzieje. Dobrze jak kopułki wysokotonowych sa na wysokości uszu słuchacza. Przody zaleza od preferencji - monitory czy wieksze kolumny.

Dobrej jakości subwoofer z szybkim i miesistym basem moze stac praktycznie wszedzie.

Tyly - ja mam zaplanowane w suficie podwieszanym. Moga tez stac na polce nad sluchaczem na kolumnach przy kanapie etc. I tak przody sa najwazniejsze a tyl to dodaje smaczku w niektorych scenach.

Powodzenia

No dobrze to może coś Ci zaproponuję aby nie szaleć z kosztami a Ty możesz się ustosunkować do propozycji, to może pomogę szukać dalej.

Tylko uprzedzam, konfiguracji może być bardzo wiele.

Po pierwsze trzeba się zdecydować co chce się osiągnąć. Jeżeli ze znajomymi słuchacie muzyki powiedzmy w tle spotkania to lepiej stereo i nie pakować się w koszty. Ale jak nie będziesz miał innego pokoju powiedzmy telewizyjnego a lubisz oglądać filmy to warto o tym pomyśleć.

To kwestia spędzania czasu i to trzeba przemyśleć. Od razu powiem że obejrzenie filmu na TV w full HD a przy tym słysząc dźwięk 5.1 w wersji trueHD to jest przeżycie. Dodam dla porównania że jak jest dobry pokój kinowy w domu to dźwięk jest bez porównania lepszy niż w kinie i nie jest to przesada.

Właśnie dla dźwięku trueHD warto mieć kino domowe a nie wyłącznie płaskiego TV, ale do rzeczy.

TV - tu może obejrzyj SHARP LC-46XL2E

amplituner który posłuży do kina ale i dobrze się sprawuje do słuchania muzyki w wersji stereo Harman Kardon AVR255,

głośniki mogą być hmmm tu musisz sam trochę pogrzebać np coś z JBL, Canton, Jamo, KEF, Dali, B&W.

Podam Ci stronę gdzie wszystkie te propozycje możesz obejrzeć i jak coś wybierzesz daj znać.

http://www.top-audio.pl/

Nie interesuj się gotowymi zestawami do kina i metalowymi puszkami tylko wybierać z pośród szkrzynkowych. Ceny tam są dość wysokie choć obsługa super. Zawsze w Internecie można znaleźć taniej.

Obejrzyj np. serię Canton GLE, to są przyzwoite głośniki za niewygórowaną cenę.

Aby oglądać filmy ze wspomnianymi atrakcjami czyli w fullHD i dźwiękiem trueHD potrzebny jst Blu-Ray. Zapomnij o DVD. Ta technologia choć bardzo obecnie powszechna już jest przestarzała. Filmów na Blu-Ray jest jeszcze stosunkowo mało porównując krążki DVD i ciągle jeszcze dość drogie ale powoli to się zmienia -ale to całkiem osobny temat.

Blu-Ray i TV trzeba podłączyć kablem HDMi do amplitunera. Jeżeli chodzi o kable głośnikowe to nie szalej. Wystarczy zastosować niedrogie kable miedziane (oczywiście głośnikowe) i zadbać aby przekrój nie był mniejszy niż 2,5mm2.

To na początek

A zapomniałem podać model Blu-Ray - najlepsze obecnie i przy tym nie za drogie rozwiązanie to Panasonic DMP-BD55, może też być DMP-BD35