Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz- tankowanie jednorazowe czy umowa licznikowa?

Recommended Posts

Witam, mam pytanie szczególnie do uzytkowników gazu butlowego (duze butle) co oplaca sie bardzie zatankowanie takiej butli jednorazowo czy rozliczanie sie z liczmików co miesiac??? Wydaje mi sie ze jednorazowe zatankowanie jest tansze niz placenie co miesiac za wykorzytsany gaz z licznika, ale czy sie oplaca?

Ja w G. mam rozliczenie z licznika co miesiąc z telemetrią, jest to konieczność bo z jednej butli korzystając 3 domy, przez to rozliczenie jest precyzyjne.

Fakturka przychodzi co miesiąc do domu, dostawca sam pilnuje, że gaz się kończy w butli, wygoda.

Druga sprawa to minimalne tankowanie, 1000 litrów to jakieś 2000 zł, nie wiem jak zamierzasz grzać, czy tylko gazem? U mnie 2000 zł to gaz na rok czasu więc nadpłacałbym cały rok z góry.

Ale jak grzanie tylko gazem płynnym to pewnie wyjdzie dużo więcej.

Wydaje mi sie ze jednorazowe zatankowanie jest tansze niz placenie co miesiac za wykorzytsany gaz z licznika, ale czy sie oplaca?

W jednorazowym tankowaniu taka jest trudność, że musisz wyłozyć na raz spora sumę pieniędzy. Ale jak podejdziesz do tego pragmatycznie i bedziesz zdyscyplinowany, to sam możesz odkładać co miesiąc na gaz i Ci sie uzbiera do czasu tankowania.

Sporo wcześniej na forum były wątki o gazie, w których uzytkownicy podkreślali, że telemetria jest co prawda wygodna i zwalnia użytkownika z myślenia o paliwie, ale dostawca sprytnie coś tam dokłada do ceny, przy przeliczeniach z litrów na m3. Dlatego powinienieś wiedzieć, ile kosztuje litr gazu u dostawcy a ile m3 w systemie telemetrycznym ?

Przypomne tylko że 1m3 propanu to ok 3.94 litra płynnego gazu.