Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Surówki :)


arcobaleno

Recommended Posts

starta czarna rzodkiew lub biała + sól + kw. śmietana :D

 

starta marchewka + sok z cytryny + cukier +oliwka :D

 

biala kapusta +marchewka+koperek+kw.ogorek + olej ..troszke cukru i soli :D

 

ooooo :D

 

polecam Thermomikx ...kazda surowke robi w 10 sekund :lol:

kupiłam synowej jak sie tylko dowiedziłam ,że jest w ciąży .... a ile dla dzieci jest przepisów :wink: na raty nie jest taki drogi :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I tradycyjna:

-1/4 kapusty bialej pokroic cienko, skropic sokiem z cytryny i posolic zeby zmiekla (godzine musi lezec)

-1 jablko zetrzec w wiorki

-1 marchew w wiorki

-pieprz+cukier 1-2 lyzeczki

-1-2 lyzki majonezu

Wymieszac, cukier i majonez dodawac stopniowo zeby nie przesadzic.

Jak nie mam czasu robie to samo ale z polowa pekinskiej wtedy nie musze czekac az zmieknie tylko po skropieniu cytryna i starciu reszty od razu mieszam. I ta z pekinskiej dlugo nie postoi.

 

II smaczna do mies z piekarnika:

-1/2 pekinskiej pokroic drobno

-1 marchew zetrzec na wiorki

-4-5 rzodkiwek pokroic w polksiezyce

-3 ogorki konserwowe pokroic w polksiezyce

-1/2 papryki pokroic w kostke

-mozna dac pomidor pokrojony w kostke ale ja nie daje, bo maz nie lubi

Wszystko popieprzyc i posypac suchym sosem francuskim knora w ilosci 1/3 opakowania na ta ilosc warzyw co podalam (nie przesadzic z przyprawa, bo bedzie niezjadliwe)/ Do tego dodac 1-2 lyzki majonezu i wymieszac - pychotka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

III

Marchewke zetrzec na drobnej tarce, skropic cytryna, dodac pokrojone brzoskwinie w kosteczke z puszki i kilka lyzek soku, wymieszac.

 

IV

Groszek z puszki przelozyc do garnka podgrzac, odlac zalewe, dodac 1 serek topiony trojkacik, wymieszac.

 

V

Ogorek kiszony scieram na tarce na plastry, do tego posiekana cebule, pieprz i oliwa.

 

VI

-30 dkg odmoczonej i posiekanej kapusty kiszonej

-1 jablko zetrzec na tarce na wiorki

-1 marchew na wiorki

-pieprz, 1-2 lyzeczki cukru

-2 lyzki oliwy

-1/2 posiekanej malej cebuli

Wymieszac, cukrem doprawiac stopniowo, smakuje szczegolnie do rybki smazonej w panierce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8) a może ta ?

marchewka starta na wiórki(czyli tarka o grubych oczkach ) + tak samo korzeń selera + pokrojony drobno por ( radzę wcześniej posolić i odstawić aby mu się zmiękło) + śmietana i majonez do smaczku.

.........czasami robię ciut ostrzejszą z sosem: śmietana i majonez pół na pół; czosnek; sól ; pieprz i .... przyprawa złocista do kurczaka z kamisa - wszystko razem dobrze roztrzepać, wlać do warzyw, wymieszać.

 

Smacznego życzę.

 

..........smaczne są też buraczki na ciepło............. 8)

..........albo młoda kapustka z mega ilością młodego koperku i ...albo tylko z vinegrecikiem albo majonezem, czosnkiem i śmietaną ( może być zamiast niej jogurt naturalny :roll: ) 8)

 

........no to idę spać, kiszki marsza mi grają :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...