michalp 23.02.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam, Sytuacja wygląda tak:- jest podciąg w stropie (24 x 24), który służy do tego, aby na nim oparła się ścianka działowa na poddaszu.- z lewej strony podciągu belka terriva i dalej pustaki stropowe;- z prawej strony wylewka żelbetowa o gr. 24 cm przez ok. 3 m wgłąb domu i na całej długości podciągu. Zapomniałem (i bardzo tego żałuję) zrobić wentylacji kuchni - ma to być rura spiro fi15. Czy zakładając, że podciąg konstrukcyjnie tworzy pewną całość z dużą wylewką żelbetową obok - mogę przebić się w nim otworem, aby rura spiro się zmieściła? Czy szukać innych dróg - choć na razie nie wiem jakich, a wentylację w kuchni chcę mieć. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 23.02.2009 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Przyszła mi do głowy inna myśl:- czy mogę zastosować najpierw kanał wentylacyjny typu 200x60 płaski, przebić się przez pustak stropowy i na podłodze poddasza - kolano do ściany, a tu redukcja na rurę spiro i do dachu? ALe czy można tak zakręcać wentylacją? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 można /tylko zaizoluj tam gdzie będzie przebiegała przez zimne pomieszczenia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 25.02.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 można /tylko zaizoluj tam gdzie będzie przebiegała przez zimne pomieszczenia/ Albo kup spiro ocieplone wełną (5m ok. 140 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 25.02.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 można /tylko zaizoluj tam gdzie będzie przebiegała przez zimne pomieszczenia/ Są tę spiro izolowane wewnętrznie wełną, ale dorgie 5 m ok 140 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.02.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Przez pustak stropowy przebić się można, ale rozkuwać podciągu nie radzę.Rura spiro jak zakręci w płaszczyźnie poziomej stropu utworzy fragment kanału wentylacyjnego poziomo co nie wróży dobrze wentylacji grawitacyjnej, natomiast wyciąg mechaniczny sobie poradzi.W projekcie nie było kanału wentylacyjnego z kuchni?Jeżeli o nim zapomniałeś to jeszcze powinno być miejsce na jego pobudowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts