Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie olejowe + kominek z płaszczem wodnym....

Recommended Posts

Witam

Posiadam instalacje grzewczą na olej opalowy, przy tak wysokich cenach oleju opalowego jakie mieliśmy ostatnio postanowiłem zainwestować :-) w kominek z płaszczem wodnym który zasilałby i wspomagał istniejąca juz instalacje CO.

Czy ma ktoś podobne rozwiązanie u siebie w domu i mógłby podzielić sie spostrzeżeniami z własnego doświadczenia i obserwacji...

I jeszcze jedna sprawa w jaki sposób podłączyć ten kominek do istniejącej instalacji ?

Pozdrawiam

Ja jeszcze tak nie mam, ale będę miał za 2-3 miesiące. Kominiek będzie Macrotermu, a kocioł ACV - zbiornik w zbiorniku, więc u mnie instalacja uproszczona - kominek wpięty przez wymiennik do zasobnika w kotle. Gdy rozpalę kominiek, uruchomią się pompy i zacznie krążyć woda między kotłem a wymiennikiem. Tyle.

Najlepiej wybierz sobie - jakiej firmy chcesz kominiek i zadzwoń do montażystów bezpośrednio - doradzą.

Michał

Ojojoj, ja ci już tego dokładnie nie napiszę, bo są tutaj na forum ludzie, którzy świetnie temat znają. Generalnie - w wielkim uproszczeniu - z jednej strony masz wodę krążącą między płaszczem wodnym a wymiennikiem, a z drugiej strony między kotłem a wymiennikiem. Oba obiegi spotykają się w wymienniku i niejako przepływając obok siebie - cieplejsza oddaje ciepło zimniejszej.

No i teraz czekam na forumowych wyjadaczy... :D

he he na dobrze ale zalozmy tak w kominku sie nie pali wiec chodzi kociol olejowy(w moim przypadku)pompa tloczy wode na grzejniki :-)postanowilem napalic w kominku temperatura w plaszczu wodnym kominka wzrosla do np 65-70 stopni, rozumie ze w tym momencie (w zaleznosci od ustawien)zalacza sie pompa w kominku i tloczy wode do wymiennika i spowrotem.....wymiennik przekazuje to cieplo do obiegu kotla olejowegio i grzejnikow.Pompa kotla olejowego caly czas chodzi i tloczy odebrana cieplo z wymiennika na grzejniki...

czy dobrze to rozumuje.... :-)

Centralnym ogrzewaniem w pieciu steruje jakiś czujnik pokojowy, który w zależności od temperatury załącza bądź wyłącza pompę pompującą ciepłą wodę do grzejników. Jeśli ją załączy - woda zaczyna płynąć, staje się coraz zimniejsza i... piec się włącza wodę dogrzewając.

Rozpalasz w kominku, kominek staje się ciepły, kominek załącza pompy między wymiennikami, woda w zbiorniku zaczyna być coraz cieplejsza i...

a) jeśli w tym czasie czujnik pokojowy mówi, że jest za zimno i należy włączyć kaloryfery, załącza pompę c.o. i mamy odbiór ciepła ze zbiornika. Kominek grzeje, piec nie grzeje, a ciepło jest.

b) jeśli czujnik pokojowy mówi, że jest ciepło i należy wyłączyć kaloryfery, wyłącza pompę c.o., ale kominek grzeje. Jeśli czujniki temperatury w kominku wykryją, że woda w płaszczu nie ma odbioru, czyli robi się za ciepło - automatycznie zmniejszą ilość dostarczonego powietrza (tak jest w Makrotermie) do kominika, nastąpi wygaszenie kominka i już.

Oczywiście obiór ciepła może następować np. przez pompę c.w.u.

I drugie oczywiście - wszystko odbywa się automatycznie, tzn. nic nie przełączasz paląc w kominiku czy nie paląc.

Mam nadzieję, że tak jest, bo przekonam się o tym za jakiś czas...

ok jasne powoli wszystko sie staje....ale jeszcze jedna kwestia gdzie powinien byc zamontowany ten wymiennik cieplny na wyjsciu z kotla olejowego czy na wejsciu....poniewaz kociol olejowy posiada dodatkowo podlaczony wymiennik na ciepla wode i kociol ma ustawienia ze najpierw grzeje ciepla wode o dopiero potem puszcza wode na grzejniki....wedlug mnie ten plytowy wymiennik ciepla powinien byc zamontowany przed wejsciem do kotla olejowego bo w przeciwnym wypadku aby nagrzac cieplej wody mosialby sie zalaczac kociol olejowy....?

Aby nie przegrzać kominka najlepiej zamontować bufor ok.500l.do bufora podłączyć kominek ,a także kocioł olejowy.Czujnik kotła zamontować do górnej części bufora.Gdy nagrzejesz bufor to kocioł nie włączy się.Natomiast za buforem sterowanie układami grzewczymi.pozdrawiam

Jeśli masz makroterm z wymiennikiem w płaszczu wpinasz go przez zawór trójdrogowy w powrót kotła (trzeba policzyć czy nie będą za duże opory).

Jeśli masz kominek bez wymiennika w płaszczu stosujesz wymiennik np płytowy i wpinasz go również w powrót kotła. Stosujesz zabezpieczenie jeśli temp w kominku spadnie poniżej wymaganej przez kocioł wtedy woda przez kominek przestaje płynąć.

Wszystko zależy od tego jak masz rozwiązane podłączenie instalacji do olejaka.