ponury63 06.01.2004 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Bolesław Leśmian "Dwoje ludzieńków" Często w duszy mi dzwoni pieśń, wyłkana w żałobie,O tych dwojgu ludzieńkach, co kochali się w sobie. Lecz w ogrodzie szept pierwszy miłosnego wyznaniaStał się dla nich przymusem do nagłego rozstania. Nie widzieli się długo z czyjejś woli i winy,A czas ciągle upływał - bezpowrotny, jedyny. A gdy zeszli się, dłonie wyciągając po kwiecieZachorzeli tak bardzo, jak nikt dotąd na świecie! Pod jaworem - dwa łóżka, pod jaworem - dwa cienie,Pod jaworem ostatnie, beznadziejne spojrzenie. I pomarli oboje, bez pieszczoty, bez grzechu,Bez łzy szczęścia na oczach, bez jednego uśmiechu. Ust ich czerwień zagasła w zimnym śmierci fiolecie,I pobledli tak bardzo, jak nikt dotąd na świecie! Chcieli jeszcze się kochać poza własną mogiłą,Ale miłość umarła, już miłości nie było. I poklękli spóźnieni u niedoli swej proga,By się modlić o wszystko, lecz nie było już Boga. Więc sił resztą dotrwali aż do wiosny, do lataBy powrócić na ziemię - lecz nie było już świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 06.01.2004 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Bolesław Leśmian * * * Mrok na schodach. Pustka w domuNie pomoże nikt nikomu.Ślady twoje śnieg zaprószył,Żal się w śniegu zawieruszył. Trzeba teraz w śnieg uwierzyćI tym śniegiem się ośnieżyć -I ocienić się tym cieniemI pomilczeć tym milczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamnik 06.01.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Jan Brzechwa Na brzegu błękitnej rzeczki Mieszkaja małe smuteczki Ten pierwszy jest z tego powodu, Że nie wolno wchodzic do ogrodu, Drugi - że woda nie chce byc sucha, Trzeci - że mucha wleciała do ucha, A jeszcze,że kot musi drapac, Że kura nie daje się złapać, Że nie można gryżć w nogę sąsiada I że z nieba kiełbasa nie Spada. A ostatni smuteczek jest o to, Że człowiek jedzie, A pies musi biec piechotą. Lecz wystarczy pieskowi dać mleczko I już nie ma smuteczków nad rzeczką. Brzechwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 06.01.2004 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 ISAAC WATTS Choćbym jak wieża sięgnął niebalub uniósł góry na powiekach,i tak mnie duszą mierzyć trzeba:umysł jest miarą człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 06.01.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 WALLACE STEVENS- Bałwan Trzeba mieć zimową duszę,by oglądać mróz i gałęziesosen pod zlodowaciałym śniegiem, i marznąć bardzo długo,by patrzeć na jałowce w czuprynach lodu,na rząd świerków w dalekim blasku styczniowego słońca, i żeby nie myślećo żadnym nieszczęściu w szumie wiatru,w szeleście kilku liści, które są głosami ziemipełnej tego samego wiatru,wiejącym w tym samym pustym miejscu dla słuchającego, który słucha w śniegui, sam będąc niczym, patrzy nanic, którego nie ma, i nic, które jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamnik 06.01.2004 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Wizyta Teresa Chwastek - Latuszkowa Spadła mi łyżka na podłogę - Ach! Przyjdzie jakiś głodny gosć! A tu - do drzwi ciche drapanie - i w oczach prośba: - Może masz kość? :D:D:D:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 07.01.2004 02:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Kayah "Supermenka" gdybym mogła być mężczyzną jeden dzieńpewnie była bymsupermenem tyle o kobietach wiemjestem jedną z nich byłabym lustrem dla tych niechcianych kobietco same śpią wciążsłałabym uśmiech jaki widziaływ kinach bo z życia nie znają gobyłabym łodziąktóra rozkołyszew tańcu jeaż każda stanie siękrólową balu choć podpiera ściany od lat gdybym mogła być mężczyzną jeden dzieńpewnie była bymsupermenem tyle o kobietach wiemjestem jedną z nich byłabym i listonoszem co im listy nosi miłosnegdy nie kocha ich już nikti wielbicielem cichym także kwiatyzostawił raz starym pannom przy drzwiachbyłabym każdej spełnieniem marzeńbogusiem li i polskim ice'em ta smutnym kobietom zaśpiewam przez telefon jakjak stevie wonder sprzed lat gdybym mogła być mężczyzną jeden dzieńpewnie była bymsupermenem tyle o kobietach wiemjestem jedną z nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamnik 07.01.2004 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Podobnie jak ludzie, także inne ssaki, wiec i psy, mogą śnić. Wskazuje na to obecność fazy REM - pojawiają się podczas niej szybkie ruchy oczu. To właśnie podczas fazy REM ludzie śnią, a wszystko wskazuje na to, że u zwierząt ta faza też ma związek z marzniami jak wyglada pies z morda obwisłą od wierniecia kolorowa zadbana kulagłupiej pani uczykulawy smietnikowy oprychz sercem od ciepłego nosado ucietego ogonamoże pies z twarzą rakarzawściekły kundel reakcjizadufany w sobie bokser jak wyglada człowiek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 07.01.2004 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Karel Kryl "Salome" Woda i ognia skry Jagnię i wilcze kły Słodka i okrutna Drapieżna i smutna Biel i czerń ... We włosach maku kwiat Stopa wybija takt Cesarz za mój taniec Każde me żądanie Wypełnić chce ... Salome - nad miastem wstaje dzień Salome - jak struna ciało twe Jak pnącze powoju Gdy w zwiewnym swym stroju dla władcy tańczysz ... Salome - Chrzciciela ściął już kat Salome - twój uśmiech w powietrzu drga Wirujesz szalona Twe usta czerwone jak krwawa rana ... Spalone ... A rankiem światło dnia Cesarz swe prawa zna Cel uświęca kata Historia po latach Doceni to ... A gdy u jego wrót Milczący stanie lud Powie mu te słowa Że na tacy głowa To mniejsze zło ... Salome - wciąż tańczysz jak we śnie Salome - już widzów coraz mniej Tylko rój komarów Dopija z pucharów Ostatki wina ... Salome - pobladłaś, wargi drżą Salome - goście odeszli stąd W kątku cicho siadasz Cień na oczy pada Salome ... płaczesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 07.01.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Ponury piękne dzięki za Salome K. Kryla. A wykonanie Tośki Krzysztoń po porostu genialne. Aż chce się powidzieć jak J. Ciszewski: "Szkoda, Ze Państo tego nie słyszą." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 07.01.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 RIO DE JANEIRO-Jan Lechoń Natura jako slonce stanela w zenicie, Ziemia, niebo i morze razem wznosza pean. Jak dywan srebrnej piany, blyszczacy w blekicie, Rozwija sie i zwija przepyszny ocean. Posrod kwiatow jak drzewa i ptakow jak kwiatyZapachow tajemniczych tren plynie bogaty, W powietrzu roznobarwnych roj zawisl motyli. Wiec wzrok swoj uteskniony podnosisz do goryI wtedy widzisz niebo, prawdziwe, bez chmury, I wszystko, cos przecierpial, zapomnisz w tej chwili. A wieczor, kiedy zmroku zapada zaslona, Otwarte widzisz nagle ogromne ramiona, Co z nieba blogoslawia smugami srebrnemiTe ziemie czarodziejska, jak ogien zaklety, To miasto fantastyczne i bledne okrety, Co wioza smutnych ludzi, wygnanych z swej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 07.01.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 A Poison Tree-W>Blace I was angry with my friend: I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I water'd it in fears, Night and morning with my tears; And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night, Till it bore an apple bright; And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine, And into my garden stole When the night had veil'd the pole: In the morning glad I see My foe outstretch'd beneath the tree.-------------------William Blake Tygrys Tygrysie, błysku w gąszczach mroku: Jakiemuż nieziemskiemu oku Przyśniło się, że noc rozświetli Skupiona groza twej symetrii? Jakaż to otchłań nieb odległa Ogień w źrenicach twych zażegła? Czyje to skrzydła, czyje dłonie Wznieciły to, co w tobie płonie? Skąd prężna krew, co życie wwierca W skręcony supeł twego serca? Czemu w nim straszne tętno bije? Czyje w tym moce? kunszty czyje? Jakim to młotem kuł zajadle Twój mózg, na jakim kładł kowadle Z jakich palenisk go wyjmował Cęgami wszechpotężny kowal? Gdy rój gwiazd ciskał swe włócznie Na ziemię, łzami wilżąc jutrznię, Czy się swym dziełem Ten nie strwożył, Kto Jagnię lecz i ciebie stworzył Tygrysie, błysku w gąszczach mroku: W jakim to nieśmiertelnym oku Śmiał wszcząć się sen, że noc rozświetli Skupiona groza twej symetrii? (tłum. Stanisław Barańczak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Joanna Papuzińska Gość Raz na miesiąc cos pod drzwiami zaszura:tygrysie pręgi na futrze miękkim,ogon sie trochę w bójkach wystrzępił,ślepia wesołejak latarenki. - Czy przyjmiecie, dobrzy ludzie, kocura?...Spodek wylizał. Łapą po wąsach przesuwa: - Nigdzie nie dają takiego mleka, jak u was!Wygnie grzbiecisko bure,łbem o nogi się otrze. - Dobrze mi... - mruczy - dobrze...Nam też dobrze z kocurem.Prosimy: - Kocurze,czy zostaniesz u nas na dłużej?Lecz nad ranem kocur znika po cichui przepada gdzieś w piwnicy czy na strychu.Szkoda!A gdy wszystkim już przestanie być szkoda,znów się zjawia na naszych schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 07.01.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 "Przelotnie" To było Nic. co weszło na chwilę pomiędzy nas niewidzialne lecz rozedrgane weszło i zaczaiło się. Cóż to za Nic. Niby go nie ma a jest i już od ramienia do ramienia urasta obwód i już płata nam coś korci i plącze. Zerkam a ty dorysowujesz mu skrzydło Zerkasz - to ja też mu skrzydło przyprawiam a to - mig mig - i odfrunęło. Odfrunęło Nic z naszymi skrzydłami i zaraz nam czegoś zabrakło. Urszula Kozioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 08.01.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Co będzie co będziekiedy ręceodpadną od wierszy gdy w innych górachbędę pił suchą wodę powinno to być obojętneale nie jest co stanie się z wierszamigdy odejdzie oddechi odrzucone zostaniełaska głosu czy opuszczę stółi zejdę w dolinęgdzie huczynowy śmiechpod ciemnym lasem Z.Herbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 08.01.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Konstanty Ildefons GałczyńskiProśba o wyspy szczęśliwe A ty mnie na wyspy szczęśliwe zawieź,wiatrem łagodnym włosy jak kwiaty rozwiej, zacałuj,ty mnie ukołysz i uśpij, snem muzykalnym zasyp, otumań,we śnie na wyspach szczęśliwych nie przebudź ze snu.rozmowy gwiazd na gałęziach pozwól mi słyszeć zielonychdużo motyli mi pokaż, serca motyli przybliż i przytul,myśli spokojne ponad wodami pochyl miłością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 08.01.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 ........dziekuję.............moje wyspy są takie ...smutne dziś....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 08.01.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 * * (Wciąż jesteś przy mnie...) Tadeusz Borowski Wciąż jesteś przy mnie. Wszelki dźwięk i ruch tak zwykły, jak schylenie czoła ku rękom, trzepot powiek i cichy uśmiech zamyślenia - to jesteś ty. Milczenie ust, puls serca i pieszczota dłoni nie chwycą ciebie, ani słowo, które w przemożny rośnie rytm i jakby falą i ciemnością ogarnia mnie... Więc smutek, gorycz, tęsknota - czyż naprawdę jestem struną, na której ból mijania w dźwięk się przewija? Tylko jedna ty, kiedy schylasz się nade mną uważnie patrząc w moje oczy, uciszasz drżenie i mój ból, i chociaż ciebie nie ogarnę słowem i gestem, jest mi dobrze i mówię ci po prostu: jesteś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.01.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 "Jesteśmy" *** Jesteś przy mnie... Jestem przy Tobie... Jesteśmy razem. W kawiarence mych wspomnień, Codzienne nasze rozmowy monologiem Wciąż tam na Ciebie czekam Wystarczy że o mnie pomyślisz, A spotkamy się Wystarczy chcieć Wystarczy wspomnienie Wspomnij mnie Zatańczmy naszą piosenkę ... :D:D:D:D:D:D brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 09.01.2004 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 ks. Jan Twardowski Znowu Znowu przyszła do mnie samotność choć myślałem, że przycichła w niebie Mówię do niej: - Co chcesz jeszcze, idiotko? A ona: - Kocham ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts