Gość 10.01.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Aleksander Puszkin ... Ty i pan Zamiast pustego "pan" - w rozmowieWyrwało Ci się czułe "ty",I wszystkie najszczęśliwsze snyZbudziła w duszy przy tym słowie... Wpatrzony, miłośc wzrokiem ślę ...Tęsknota serce me przepełnia,I mówię:" jaka pani miła !" I myślę:" jak ja kocham Ciebie ..." brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 10.01.2004 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 ks. Jan Twardowski Razem Nadzieja i rozpacz radość i ból niewiara i wiara czas coraz szybszy trwanie jak ciemność to za daleko i już niedługo dom pełen bliskich i bez nikogo człowiek co szuka anioł co nie wie tak jak dwa jeże sobą zdziwione szukają razem miejsca dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Rozbieliły się... Osiecka... Rozbieliły się mroki grudniowe, dzień się zrobił podobny do dnia... A myślałam - nie zmrużę już powiek, umrzeć nie chcę, a żyć - jakoś strach... Rozstąpiły się góry lodowe, ciepły promień dosięgnął do dna... A myślałam - nie zmrużę już powiek, umrzeć nie chcę, a żyć - to nie ja. Zazgrzytały traktory bojowe, do remontu im trzeba, bo rdza... A myślałam, że zgubił się człowiek, umrzeć trudno, a żyć - czy się da? Wyśpiewały się pieśni lipcowe, wykrzyczały się krzyki do dna... Teraz będzie weselej i zdrowiej, a co złote, to złote, to trwa. Rozśpiewały się ptaki majowe, coraz bliżej i bliżej do dnia, powitajmy dzień chlebem i słowem, i muzyka niech gra, niech nam gra ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość promyczek 11.01.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Nie lubię Nie lubię ortografii, gramatyki, matematyki- podcinają mi skrzydłanie lubię zakazów, nakazów, przykazów- podcinają mi wolnośćnie lubię chamstwa, cwaniactwapróżnościI ciebie nie lubię, gdy tak na mnie patrzysz- mrużąc oczy Witraże Najważniejsze są drobiazgiOkruszki, odłameczkiZ nich buduję witraże życiaszaro - buro - popielate witraże - Tatiana Raczyńska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 dziś zauważyłamże kiwam sięna krześlena bokijak dzieckow chorobiesierocejtylko inaczejwolniejciszejbardziejz muzykąa nie tesknotąbardziejz wyczekiwaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 "Whisky" ... osiecka ... Znam takich ludzi - mówisz - co nie zaczną dnia bez szklanki whisky". A ja znam takich, co nie rozpoczną dnia bez bata lub oberwania cięgów. Znam takich, którym jajko na miękko i płyta Mozarta, takich, którym złamany kij i takich, którym gwiazdka pieszczoty we włosach pozwoli dopiero wstać i iść. Oboje zaś znamy takich, co wcale a wcale nie zaczną dnia... Zostaną w mrokach nocy i będą tak długo je wlec, rozwłóczać i dzielić na małe pasma ... aż któreś pęknie cichutko jak naciągnięta struna - i to wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erato 12.01.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 ROZAMUNDA jesteś mojąmszą we dwojechcę być domem bozdepczą cię w tłumiegdy ludzi nie umiesz moim ciałembądź gdy wstajesznic bez ciebiebeze mnie ty zginiesz w tłumiemówić nie umiesz bądź bądź sobą bo wtedy niktnie umie zatrzasnąć drzwibędę krok za tobą ktoś obudzi cię nagle gdyty ledwo zaczynasz śnićnie bój się nikogo dam ci pamięćdam rozstaniekroki liczębez ciebie mnie zniszczą w tłumiekochać nie umiem bądź....ktoś....bądź.... [Anna Saraniecka] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 12.01.2004 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Lesław Falecki * * * Daj mi trochę ciepła okryje się nim jak płaszczem zarzuć mi ramiona na szyję i z pocałunków upleć szal - bo przecież znowu będzie zima Kraków 1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 12.01.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Lesław Falecki * * * Poraziłaś moje oczy światłem i cieniemi jak fotografia czarno - białapowiedziałaś mi o sobieto co najważniejszezostawiając barwyoniemiałym zmysłom Kraków 2001r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 12.01.2004 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Walt Whitman Niegdyś przechodziłemmiastem ludnym...Niegdyś przechodziłem miastem ludnym, znacząc w mózgu mym -- aby się później tym posłużyć -- widoki jego, budownictwo,obyczaje, tradycje; A jednak teraz z całego miasta tego pamiętam jedną tylko kobietę, którą napotkałem tam przypadkiem i która przez miłość dlamnie zatrzymała mnie; Dzień za dniem i noc za nocą byliśmy razem -- wszystko inne już od dawna jest zapomniane;Pamiętam, mówię, jedynie tę kobietę, która namiętnie zamknęła mnie w uścisk; Jeszcze i jeszcze błąkamy się, kochamy, rozstajemy się jeszcze;Jeszcze zatrzymuje mnie za rękę: nie odchodź!Widzę ją, tuż przy sobie, z wargami zaciśniętymi, żałosną i drżącą.Przełożył Stefan Napierski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 12.01.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Ogień i Lód-Robert Frost Mówią, że świat zabije ogień,Albo, że lód.Poznawszy żądzę stanąć mogęPo stronie tych, co wolą ogień.Lecz gdyby miał on zginąć znów,Myślę, że wiem o nienawiściDosyć, by stwierdzić, że i lódTeż by go zniszczył,Też by go zgniótł. przełożył Maciej Froński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 12.01.2004 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Agnieszka Osiecka "Weselne dzieci" Lody wanilią pachną, a w pustym porcie słychać rzeki szum,kina są jak pałace, gołębie płyną aż do nieba bram,bolą mnie te niedziele, gdy idę sama przez odświętny tłum, idę i szukam kogoś, kto tu - wśród ludzi jest tak samo sam. Szukam kogoś, kogoś na stałe, kto tu, wśród ludzi jest tak samo sam,szukam kogoś na życie całe, na wspólny śmiech i żal. Niech by miał choć parę groszy i w oczach ciepła dość,i niech by nie był wśród ludzi najgorszy,i niech by mnie kochał, kochał, jak ja jego. Ech, czy znajdę takiego, kogoś na stałe? Komu urodzić mam weselne dzieci, gdy nadejdzie czas?Kto jest tak samo sam na świecie? Kto jest tak samo sam? Komu mam dać nadzieję, a zabrać noce i świąteczne dni? Przy kim się postarzeję i przed kim nigdy mi nie będzie wstyd? Szukam kogoś, kogoś na stałe, na długą drogę w dal,szukam kogoś na życie całe, na wspólny śmiech i żal. Niech by miał choć parę groszy i w oczach ciepła dość,i niech by nie był wśród ludzi najgorszy,i niech by mnie kochał, kochał, jak ja jego. Ech, czy znajdę takiego, kogoś własnego? Czy znajdę takiego, kogoś na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 13.01.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Philip Murray NAD ROCZNIKAMI TACYTA Ci stoiccy Rzymianie potrafili umieraćNie odchodzili pośpiesznie ani wstydliwie w ciemnośćObmyślali swą śmierć naprzód Pragnęli jejDumni że umierają wolniŻaden tyran nie mógł im tego prawa odebrać Był to ich ostateczny tryumfStarannie więc przygotowywali swe odejściedo krainy bogów mórz niebytunie nazwanych światów ponad gwiazdami Pełni spokoju i stanowczościGestem wystudiowanym którego szczerość wzruszałaPadali na miecze lub otwierali sobie żyłyOdrzucając życie jak pływak szatyKiedy nagi zanurza się w wodzie Przyjmowali śmierć jak kobieta dzieckoW przejmującej męce celu i spokojuHistoria zatrzymuje się przy ich nazwiskach (tł. Tadeusz Rybowski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 14.01.2004 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Karina Kalemba "Carpe diem !" (Dla Umarłych Poetów) Carpe diem - chwytaj dzień! Umiej marzyć i zdobywać Umiej czasem mówić "nie" I w poezji się ukrywać. Carpe diem - łap marzenia! W swoim życiu cele miej A gdy trudne do spełnienia To poezji ciut w nie wlej. Carpe diem - własne zdanie! Zdania nie wstydź się swojego Gdy odmienne niech zostanie I nie słuchaj się innego. Carpe diem - pełnią żyj! Abyś potem nie żałował Kochaj, pragnij, śpiewaj, śnij - żebyś życia zakosztował. :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 14.01.2004 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Prayer "Carpe Diem" Czym jest dzień jutrzejszy bez dzisiejszych doznań? Niczym. Nie odnalazłszy dzisiejszych zachowań nie znajdziesz jutrzejszych zmagań. Byłbyś jak miedź brzęcząca, albo cymbał brzmiący. Chwalmy to co mamy, cieszmy się tym czym w tej chwili możemy, kochajmy tych, którzy są w pobliżu, zapewne i oni nas kochają. Ale nie zamykajmy się w tym miejscu, w tej rzeczywistości, chwytajmy życie jakim jest, chwytajmy dzień dzisiejszy, jakby nie miało nadejść jutro. To jest nasza szansa i nasz największy cel, więc nie zaprzepaśćmy go, nie traćmy ani jednej chwili, mówmy ludziom to co czujemy, gdyż nie wiadomo co może przynieść kolejny dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 14.01.2004 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Zofia Spadający liść,targany podmuchami jesiennego wiatru,mały płatek śniegu, okrywający szczelnie swą małą powłoką cały krajobraz,czy szum lasu, są czymś niepowtarzalnym w naszej skromnej, przyziemnej rzeczywistości.Sprawiają, że wokół nas drga, pulsuje życie...życie o milionie serc, które dotyka nas,mimo, że nie zdajemy sobie z tego sprawy.Jest wszędzie. Jest naszym nektarem ładującym wewnętrzną siłę,dającym poczucie wewnętrznego piękna, radości życia, duchowego spełnienia. Nie ma nic wspanialszego niż czuć powiew wiatru na twarzy,słyszeć szelest liści, czy ta nieustanna muzyka,która gra, którą każdy może usłyszeć ...jeśli tylko zechce.Któż wie, czy w naturze nie kryje się coś więcej,niż jesteśmy w stanie zobaczyć...? Dla świata jesteś nikim, ale dla kogoś możesz być całym światem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 14.01.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Halina Poświatowska * * * żyje się tylko chwilę a czas - jest przeżroczystą perłą wypełnioną oddechem a meble są kanciaste a ciało - delikatne a ziemia - wszędzie płaska a niebo - nieosiągalne miłość jest słowem mózg - metalową skrzynką nakręcaną codziennie srebrnym kluczem ułudy ciekawość by wiedziec pragnienia aby znać pożądania by błyszczeć uporu aby istnieć a litość jest wątłym kwiatem delikatnym kwiatem który czasem zakwita w snach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Pocałunek - Jarosław Zieliński Pijesz krew z moich ustsmak pocałunku dotyka szaleństwaUderzasz w zabliźnione rany dawnych latGdy wierzyłem jeszcze w miłość i czas Dobrze razem myśleć o szczęściuPowiedzieć sobie - to tylko marzeniaPocałować jeszcze raz otwartą dłońOdwrócić się i odejść Bo pozostał mi tylko czasRozedrgane myśli tłumią bicie sercaMiłość jest pięknym widowiskiemZ zewnątrz: niewielu tu widzów Pijesz krew z moich ustSmak pocałunku wznieca burzęGdzieś w tle spokojnego krajobrazuBo pozostał już tylko czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Pierwszy - Jarosław Zieliński Kiedy zamkną przed tobą drzwi domu radościstaniesz zamyślona wśród tanecznego kręgu wejdź do ogrodu smutkuTu każdy krzak nosi imię twych marzeńPowiew wiatru rozprasza skłębione myślikażde drzewo odpowiada szelestem westchnień Zostań - a gdy zapragniesz powrócićJest tu telegraf:On pierwszy przekaże ci treśćPrzepustki do świata Zawsze mnie odnajdzieszotworzę swe bramy wśród największej burzyAle będziesz tu samaBędziesz sama... bez tańczących błaznów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Potrzeba miłości - Jarosław Zieliński Wokół rozgrywa się tysiące sprawnieprzerwanym ciągiem płynie życieTy pragniesz miłości!Jedynej i nieodwołalnejaż po drogi waszej kresświat? Nie istnieje dla ciebie i tegoKomu pozwolisz skąpać się w tym blaskuSzaleństwo... czy jedyna z drógPośród koralowych rafna wyspę szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts