AgnesK 16.01.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 To ja ponownie proponuję Baudleaire. Charles Baudelaire - "Obcy"Kogo kochasz najbardziej, zagadkowy człowieku? Powiedz: ojca, matkę, siostrę czy brata? – Nie mam ojca, ani matki, ani siostry, ani brata.– Przyjaciół?– Znaczenie tego słowa do dzisiaj pozostaje dla mnie nieznane.– Ojczyznę?– Nie wiem pod jakim niebem leży.– Piękno?– Chciałbym je kochać, boskie i nieśmiertelne.– Złoto?– Nienawidzę go tak, jak wy nienawidzicie Boga.– Hm! Cóż zatem kochasz, dziwny obcy człowieku?– Kocham obłoki... uciekające obłoki... tam, tam... tamte cudowne obłoki! tłum. Ryszard Engelking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 16.01.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 AGNIESZKA OSIECKA Nim wstanie dzień Ze świata czterech stron,z jarzębinowych dróg, gdzie las spalony, wiatr zmęczony, noc i front, gdzie nie zebrany plon, gdzie poczerniały głóg, wstaje dzień. Słońce przytuli nas do swych rąk. I spójrz: ziemia aż ciężka od krwi, znowu urodzi nam zboża łan, złoty kurz. Przyjmą kobiety nas pod swój dach. I spójrz: będą śmiać się przez łzy. Znowu do tańca ktoś zagra nam. Może już za dzień, za dwa, za noc, za trzy, choć nie dziś. Chleby upieką się w piecach nam. I spójrz: tam gdzie tylko był dym, kwiatem zabliźni się wojny ślad, barwą róż. Dzieci urodzą się nowe nam. I spójrz: będą śmiać się, że my znów wspominamy ten podły czas, porę burz. Za dzień, za dwa, za noc, za trzy, choć nie dziś, za noc, za dzień, doczekasz się,wstanie świt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 16.01.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 AGNIESZKA OSIECKA Kołysanka dla okruszka Królu mój, ty śpij, ty śpij a ja, Królu mój, nie będę dzisiaj spał. Kiedyś tam, będziesz miał dorosłą duszę, Kiedyś tam, kiedyś tam... Ale dziś jesteś mały jak okruszek, Który los rzucił nam. Skarbie mój, ty śpij, ty śpij a ja, Skarbie mój, do snu Ci będę grał. Kiedyś tam, będziesz spodnie miał na szelkach, Kiedyś tam, kiedyś tam... Ale dziś jesteś mały jak muszelka, Którą los zesłał nam. Kiedyś tam będziesz miał dorosłą duszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Raz Dwa Trzy - Trwajmy trwajmy jeszcze dla tych którzy słuchają chrońmy takich którzy zawsze czekają dajmy sobie siły nad wszelką miarę wróćmy naszym wrogom najskrytszą wiarę nieśmy nasze słowa póki istnieją inni których słowa niewiele zmienią mówmy im że każdy człowiek ma prawa i sny mówmy im tak każdemu czegoś brak jednym spokoju w myślach innym wokoło serc pięknych prawd i mądrych słów i tylu pustych miejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 17.01.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Recepta na cały rok "Bierzemy 12 miesięcy, Oczyszczamy je dokładnie z goryczy, chciwości, małostkowości i lęku. Po czym rozkrajamy każdy miesiąc na 30 lub 31 części tak, aby zapasu wystarczyło dokładnie na cały rok. Każdy dzień przyrządzamy osobno: z jednego kawałka pracy i dwóch kawałków pogody i humoru. Do tego dodajemy 3 duże łyżki nagromadzonego optymizmu, łyżeczkę tolerancji, ziarenko ironii i odrobinę taktu. Następnie całą masę polewamy dokładnie dużą ilością miłości. Gotową potrawę przyozdabiamy bukietem uprzejmości i podajemy codziennie z radością i filiżanką dobrej orzeźwiającej herbatki." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 17.01.2004 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Między Między kamieniem a kamieniemChlebMiędzy chlebem a chlebemSłowoMiędzy słowem a słowemPragnienieMiędzy pragnieniem a pragnieniemKwiatMiędzy kwiatem a kwiatemImięMiędzy imieniem a imieniemMostKto skradł brzegi Przekład: Mazllum Saneja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 17.01.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 ...Tylko oczu rozmowa ... Tylko oczu rozmowa ... uszom nic to nie powie nie podsłuchazły sąsiadnie rozniosąplotkarze Tylko spojrzeń wymiana ... dialog duszypieśń źrenicnawet dłoniomnieznananawet sercom -skrywana gdy milczenie krtańsciska... Kiedy słów brak po prostu! I noc długado rana... (nie znam autora niestety...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 17.01.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Dno Piekła-Andrzej Bursa na dnie piekła ludzie gotują kiszą kapustę i płodzą dziecimówią: piekielnie się zmęczyłemlub: piekielny dzień miałem wczorajmówią: muszę się wyrwać z tego piekłai obmyślają ucieczkę na inny odcinekpo nowe nieznane przykrościostatecznie nikt im nie każe robić tego wszystkiegoa są zbyt doświadczeniby wierzyć w możliwość przekroczenia kręgumogliby jak ci starcyhodowani dość często w mieszkaniach(przeciętnie na dwie klatki schodowe jeden starzec)karmieni grysikiemi podmywani gdy zajdzie potrzebatrwać nieruchomo w proroczym geściez dłońmi uniesionymi ku górze ale po codokładne wydeptywanie dna piekłauparte dążeniez pełną świadomością jego bezcelowościach ileż to daje sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 18.01.2004 00:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Jacek Grań "Wiem że nie wrócisz" Dziś, gdy Ciebie mi brak I gdy stało się tak, Że odeszłaś już i nie wrócisz tu Muszę być sam Że nie wrócisz już wiem Czas upływa jak sen Zgubiłem Twój ślad I teraz w świat pójdę już sam Źle mi tak bez Ciebie być Szare są dni, słońca w nich brak Gdzie jesteś, gdzie jesteś ty Chciałbym Cię widzieć, widzieć tu Mój jedyny śnie I przez życie tylko z Tobą Tylko z Tobą iść Lecz nie wrócisz już, wiem Czas upłynął jak sen Zgubiłem Twój ślad I teraz w świat pójdę już sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 18.01.2004 00:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Jacek Grań "Czy mnie jeszcze pamiętasz" Czy mnie jeszcze pamiętasz dowód na to mi daj czy jak inne dziewczęta baju baj, baju baj Czy mnie jeszcze pamiętasz i może wrócić chcesz tu czy jak inne dziewczęta zapomniałaś mnie już A gdy zechcesz wrócić tu wracaj z uśmiechem swym choć bym inną kochał już będziesz tylko ty Czy mnie jeszcze pamiętasz i pamiętasz ten dzień czy jak inne dziewczęta zapomniałaś już mnie Jacek Grań to pseudonim artystyczny Franciszka Walickiego, ojca polskiego big-beatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 18.01.2004 00:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Czesław Niemen "Pamiętam ten dzień" Pamiętam ten dzień jak dziś padał deszczA ty stałaś tuż obok mnieTylko wciąż nie wiem czy to był szept, czyżby deszczPowiedział wtedy: kocham Pamiętam, że wiatr jak dziś smagał w twarzA deszcz zmywał dziś twoje łzyLecz nie deszcz i nie wiatr, wiem to ty wtedy takMówiłaś: kocham, kocham Więc dlaczego dziś nic nie mówiszNic nie mówisz teraz miGdy ja tak czekam na znak, tyle dniCzy to znaczy, że nigdy już nie usłyszę tamtych słówI wspomnieniem będę żył, cóż Pamiętam ten dzień jak dziś padał deszczA ty stałaś tuż obok mnieAle już nie wiem sam - może to jednak deszczOkłamał wtedy mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 18.01.2004 00:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Marta Bellan "Jeszcze sen" Jeszcze sen, sen mi zostałŚlad na naszych mostachPo których nigdy, nigdy jużNie dojdę do Twych ust Jeszcze w śnie, choć na krótkoMogę uciec smutkomNie myśląc, że nie będę mógłIść żadną z naszych dróg Dzień gdy się budzę ze snuPustkę niesie miZamiast szeptów, Twoich słówSłyszę tylko ciszy krzyk Jeszcze sen tylko nie wieŻe ktoś zabrał CiebieŻe żaden dzwonek u mych drzwiNie wróci Ciebie mi, nie wróci Ciebie mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 18.01.2004 00:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Krzysztof Dzikowski "Przyjdź w taką noc" Cóż warta noc kiedy już nie ma gwiazdCóż watr jest dzień kiedy zbladł słońca blaskI tylko wiatr błądzi znów pośród drzewPrzyjdź do mnie przyjdźCzekam wciąż, wołam Cię Przyjdź w taką noc kiedy lśnią setki gwiazdPrzyjdź w taki dzień kiedy znów wstaje brzaskBo przecież wiesz, że kocham Cię tak jak niktA więc w taką noc, a więc w taką nocA więc w taką noc proszę przyjdź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 18.01.2004 01:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Marek Gaszyński "Sen o Warszawie" Mam tak samo jak TyMiasto moje a w nimNajpiękniejszy mój światNajpiękniejsze dniZostawiłem tam kolorowe sny Kiedyś zatrzymam czasI na skrzydłach jak ptakBędę leciał co siłTam gdzie moje snyI warszawskie kolorowe dni Mam tak samo jak TyMiasto moje a w nimNajpiękniejszy mój światNajpiękniejsze dniZostawiłem tam kolorowe sny Gdybyś ujrzeć chciał nadwiślański świtJuż dziś wyruszaj ze mną tamZobaczysz jak przywita pięknie nasWarszawski dzień http://www.poplawski.com.pl/niemen/zdjecia/art7.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 18.01.2004 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Czesław Niemen "Sukces" jesteśjak cudowny kwiatwśród pachnacych łąkjesteśprawdziwymnajwierniejszymstróżemaniołemszaleństwemi natchnieniem duszymoim pięknymi jedynymsukcesem sukcesdla mnie słowo toma tylko jeden senssukcesto znaczy zamknąć ciebiew swych ramionachzapomniećo istnieniu światai usłyszećjak szaloneserce drży sukcesdla wielu ludzimiarą jestfortunaa dla mniedla mnie ponad wszystkomoja miłośćmój sukcesto ty 1967 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 18.01.2004 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Julian Tuwim St. M. Anfangs wollt' ich fast verzagen. Und ich glaubt', ich trug' es nie; Und ich hab' es doch getragen, Aber fragt mich nur nicht - wie... Heine Pierwej zwątpić niemal chciałem. Dźwigać los ten, to nie mi; Jednak siłę w sobie miałem, Skąd - nie pytaj, nie w te dni... Była pierwszą wiosną moją, Wiosną mych dwudziestu lat, Tylko dla mnie, tylko dla niej Istniał wtedy cały świat. ...l odeszła, całowana... Dziś - milczeniem ze mnie drwi... Und ich habe es ertragen, Aber fragt mich nur nicht, wie... * Później--list jej napisałem: Że mi bez niej bardzo źle!! Że ja do niej, ukochanej, Ból swej młodej duszy ślę!! ...Lecz milczała na mą rozpacz, Na ten krzyk serdecznej krwi... Und ich habe es ertragen, Aber fragt mich nur nicht, wie... * Potem... potem... powróciła!!! Szczęście, usta, słodycz, szał, Całowania, rozedrgania,Głód gorących, młodych ciał!!--- Ale wtem... w krytycznej chwili, Rzekła: nie!---zmarszczyła brwi... Und das-hab' ich auch ertragen, Aber... fragt mich nur nicht, wie! ** * Jednak siłę w sobie miałem, Skąd - nie pytaj, nie w te dni... ** I na to siłę w sobie miałem, Lecz... skąd - nie pytaj, nie w te dni! Tłumaczenie z niemieckiego - AgnesK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 18.01.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Antoni Słonimski YT_OT Pamięta nasze młode ręce Stolika marmurowy blat, Gdym dłoń na Twej dłoni kładł. W tej staroświeckiej kawiarence. Złocony napis. Okno niskie, R było w słowie TORTY brak, YT OT czytaliśmy wspak. O rzewne yt ot sercu bliskie. Popatrz w młodości cień ginący, Czyż nie wydaje Ci się stąd, Jak odwróconych liter rząd, Bez sensu, śmieszny, wzruszający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 19.01.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 WspomnienieJózef Baran po dziadku pozostały tylko kłęby dymu fajczanego mleczne obłoki płynące niebem i na wpół zburzona chałupa na progu której cieplaszę się z kurami w słońcu mam 10 lat leżę w świńskim korycie czytając Małych włóczęgów a właściwie żegluję szkunerem po nieboskłonie moje marzenia są wielkie jestem więc najbogatszym człowiekiem na świecie jakie to wszystko było miłe co później zdobyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erato 19.01.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 NIE TY TO KTOŚ Tywilgotną dłonią ścierasz każdy jękA śmiejesz się jeżeli mówię nieZakładasz żeNie ja to ktośJa wiem ŻartSię skończy gdy dotykasz moich udI pieścisz słowa wykłamane z nutPo których jaZrzucam co mamDo dna JestZbyt blisko teraz ta granica ciałZa którą kiedyś wszystko byś mi dałDynamit słówI tango wargBez róż OnZjawia się nagle kiedy znikasz tyI na kolanach zbiera chore łzyPo których tyWyszedłeś gdyWstał świt JużNie przychodź sam lecz tylko razem z nimCałujcie stopy i pokażcie miGdzie pulsu kresI miłość coBez łez [Anna Saraniecka] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 19.01.2004 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Jerzy Kleyny "Z tobą w górach" Świtem bladym, białym ranem po niebie, po niebieczarne chmury rozczochrane czesał górski grzebieńa ja jeszcze cię nie znałam o tej porzeczyś ty wróbel, nie wiedziałam, czyś ty orzeł. Hej ! poznałam cię po drodze, po drodze do niebakiedy wicher dmuchał srodze, świerkami kolebała to było świtem prawie, bardzo wcześnienie wiedziałam czy na jawie śnię, czy we śnie A południa ogień lasy ogarnął, podpaliłkiedyśmy za pierwszym razem siebie poznawaligóry wielkie grzały obok pełne światławyruszałam wtedy z tobą na kraj świata Biegłam z tobą jak po ogień, do góry, do słońcaza doliny za szerokie, po miłość bez końcaczerpaliśmy z siebie sami cuda, cuda, cudai oczami, ustami jak ze źródła Zmierzchem, nocką, w borów cieniu pod księżycem dużymty skąpałeś się w strumieniu aż po same uszya ja spałam w ciepłym zboczu to znaczyjuż wiedziałam jak ci z oczu patrzy Biegłam z tobą jak po ogień, do góry, do słońcaza doliny za szerokie, po miłość bez końcaczerpaliśmy z siebie sami cuda, cuda, cudai oczami, ustami jak ze źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts