Gość escape 12.03.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Zanurzenie Świadomość w czasie istnienia zanurzona Nie czuje jego pędu, ni mijania. Jak poprzez zielonkawą toń wód Przepływa obok tłum zdarzeń. Uczuć odległych i bliskich zarazem, Dźwięki stłumione oddaleniem Bez znaczenia dla istoty bytu. Wszystko jest jednocześnie i niczym i cudem. Wartość bez realnej wartości Kolory tęcz są lecz bez blasku Duch mój spokojny, wolny już, płynie swobodnie Pośród innych bytów istnienia Zgasłych emocji, zbędnych tu, bo Świat jest ciszą i spokojem, zgiełk milknie powoli. Docieram do krańca dni swoich Otulona słowami i rytmem mantry. Saranova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość anatema 12.03.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Michael Hofmann Wędrowne ptaki "Uderzenie deszczu. Na zewnątrz za oknem kosybuszują w gałęziach jaworu niczym czarna chmura.Drzewo karmi je i poi. Między liśćminiebo - srebrny papier, ten koniec ich świata... Wpatruję się w dal. Nie chcę oglądać tego cyrku,gdy mój mąż wraca do domu. Tego występu bankruta,pokazu obrony, winy i zniecierpliwienia...Ma w głowie dwie drogi, dwie marszruty, dwie kobiety". Katechizm Ojciec zagląda do salonu, gdzie pali się światłoi pyta: "Jesteś tu?"... Tak, jestem,w jednym z jego brudnobiałych skórzanych foteli,nogę mam nie nazbyt bezczelnie opartą na stole,i czytam Bezbożną młodość Horvatha. Bez jednego słowawychodzi, zadziwiający i nieprzenikniony,niewidzialny człowiek, który tłumi wszelkie przypuszczenia. tł. Magda Heydel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 http://www.ivanidelfin.pl/wybrane/duze/teledysk/teledysk2_d.jpg JEJ CZARNE OCZY sł. Ivan Komarenko, Michał Szymańskimuz. Łukasz Lazer Złe kilometry dzielą nas,Lato umiera, jesieni czasW blaszany daszek tłucze deszcz,A w mojej głowie wciąż ktoś jest Więc gdy wspomienia męczą cię,Wracają myśli krótkie dnieZobaczyć jeszcze raz Jej piękne, czarne oczyŚnią się czarne oczyIch nie przeoczysz,Wiem, że nie Takie to życie dziwne jest,Miłość, tęsknota ścigają sięMożesz uciekać, możesz nie,Jedno i drugie dopadnie cię Więc gdy wspomienia męczą cię,Wracają myśli krótkie dnieZobaczyć jeszcze raz Jej piękne, czarne oczyŚnią się czarne oczyIch nie przeoczysz,Wiem, że nie IVAN&DELFIN http://www.ivanidelfin.pl pod tym adresem fragment piosenki http://www.ivanidelfin.pl/wybrane/duze/zespol/zespol9_d.jpg brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 12.03.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Magda Czapińska JA WYSIADAM Niech ktoś zatrzyma wreszcie świat, ja wysiadamNa pierwszej stacji, teraz, tu!Niech ktoś zatrzyma wreszcie świat bo wysiadamPrzez życie nie chce gnać bez tchu Jak w kołowrotku bezwolnie się kręcęGubić wątek i dniA jakiś bies wciąż powtarza mi: prędzej!A życie przecież po to jest, żeby pożyćBy spytać siebie: mieć, czy byćA życie przecież po to jest, żeby pożyćNim w kołowrotku pęknie nić Niech ktoś zatrzyma wreszcie świat, ja wysiadamNa pierwszej stacji, teraz, tu!Już nie chcę z nikim ścigać się, z sił opadamPrzez życie nie chcę gnać bez tchu Będę tracić czas, szukać dobrych gwiazdGapić się na dziury w niebieJak najdłużej kochać ciebieNa to nie szkoda mi zmierzchów, porankówNi nocy, dni... muzyka: Mateusz Pospieszalskiśpiew: Anna Maria Jopek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 12.03.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 ANDRZEJ PONIEDZIELSKI * * * Wiosna przyszła z tą swoją zielenią blade toto , niemrawe , brudzi zanim jakie kwiatki wystrzelą to nastęka się , namarudzi... No i co ,że ptacy wrócili? No i co , że fruwają w parkach? -tyle że w jakich drzewach czy hebziach z przeproszeniem złożą swe jajka Te zającki , królicki ,kacuski wszędzie- w lasach , po łąkach , po domach Mam się cieszyć, że "budzi się życie" - mam się cieszyć, że budzi się komar? Przyszła wiosna z tą swoją nadzieją blade toto, niemrawo się dłubie Pytam - czemu NA SZCZĘŚCIE? Pytam - czemu NAJBARDZIEJ? Pytam-...czemu ja tak to lubię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 12.03.2004 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Władysław Sikora "WIOSENNA PIEŚŃ RADOŚCI" Idzie sobie wiosna słychać świergot ptaka, ładna to piosenka tylko głupia taka Już przyleciał bocian i w kałuży dłubie, mi to nie przeszkadza dalej będzie głupiej. Aaaaaa już jest wiosna Aaaaaa dłuższe dnie Aaaaaa kwiaty rosną Aaaaaa głupie, nie? Słońce raźniej świeci dym się w polu snuje - zupełnie bez sensu, ale się rymuje Budzi się przyroda, już zielono wszędzie bać się nie ma czego - znowu refren będzie: Aaaaaa już jest wiosna... Rozmarzają rzeki, płynie kra do morza - zwrotka nienajgorsza, tylko rymu nie ma. Drzewa mają pączki, w jajkach są pisklęta, przyroda jak zwrotka - niedorozwinięta! Aaaaaa już jest wiosna... Wiosna jest po zimie w myśl ludowych przysłów ja już nie mam zdrowia do tych idiotyzmów. Kończy się piosenka, śniegu nie ma prawie Pisać głupie teksty nawet ja potrafię! Aaa... :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLIO 12.03.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Usiądzmy tutaji pozwólmy dzwiękom muzykiwypełnić nasze uszy;niech miękki spokój i nocstaną się dotykiemsłodkiej harmonii. William Szekspir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość escape 12.03.2004 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Będę z Tobą Będę z Tobą tylko z Tobą A Ty ze mną tylko ze mną Bardzo chętnie Cię oddzielę Od wszystkiego Od tych obaw już sprawdzonych Od niedoszłej piątej żony I od roku, i od roku przestępnego Nie zgubimy wspólnej drogi Ja mam plaster na twe nogi Ty masz maść, najlepszą Maść na moje ręce Może czasem nas zatrzyma Jakiś piąty, szósty wymiar Jakiś refren, w napisanej źle piosence Jak się w wiedzę zmienia szkołę Jak się w postać zmienia role Tak w kantatę zmienię pogańską kolędę I w pióropusz zmienię pióra A gdy burza się rozhula To już sama nie wiem Na co się zdobędę Będę z Tobą tylko z Tobą A Ty ze mną tylko ze mną Bardzo chętnie dam wszystkiego się pozbawić Wszystkich obaw już sprawdzonych Wszystkich zmartwień, piątej żony I zegarów co nie dały się naprawić Będę z Tobą tylko z Tobą A Ty ze mną tylko ze mną Bo czyż warto w inne drogi się wybierać Gdy przeżyło się połowę Podstawiając nie raz głowę To za jaką cenę znów się poniewierać Jak się w wiedzę zmienia szkołę Jak się w postać zmienia role Tak w kantatę zmienisz pogańską kolędę Dla mnie malwy znajdziesz w górach A gdy burza się rozhula To sam nie wiesz jeszcze Na co się zdobędziesz Będę z Tobą tylko z Tobą Będę z Tobą tylko z Tobą A Ty ze mną... Tamara Kalinowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 13.03.2004 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Jan Twardowski "Bliscy i oddaleni" Bo widzisz tu są tacy którzy się kochają i muszą się spotkać aby się ominąć bliscy i oddaleni jakby stali w lustrze piszą do siebie listy gorące i zimne rozchodzą się jak w śmiechu porzucone kwiaty by nie wiedzieć do końca czemu tak się stało są inni co się nawet po ciemku odnajdą lecz przejdą obok siebie bo nie śmią się spotkać tak czyści i spokojni jakby śnieg się zaczął byliby doskonali lecz wad im zabrakło bliscy boją się być blisko żeby nie być dalej niektórzy umierają-to znaczy już wiedzą miłości się nie szuka jest albo jej nie ma nikt z nas nie jest samotny tylko przez przypadek są i tacy co się na zawsze kochają i dopiero dlatego nie mogą być razem jak bażanty co nigdy nie chodzą parami można nawet zabłądzić lecz po drugiej stronie nasze drogi pocięte schodzą się z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 13.03.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Adam Ziemianin Marcowo Kiedy idę z tobą przez most A wkoło wiosna Rzeka tak nagle Wychodzi z brzegów Może jest zazdrosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 13.03.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Adam Ziemianin Wychodzenie z zimy Wychodzimy z zimyTrochę bladziTrochę jakby z zaspy zamyśleniaUczymy się chodzić po trawieKaczeńcom patrzymy prosto w oczyJabłko z zimy co nam zostałodzielimy na dwojena dwoje babka wróżyłaMoże przejdziemy razem do latai dalejMoże jest nam to dzisiaj pisaneA może po prostu nasza miłośćW wodę rzucony kamień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 13.03.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Adam Ziemianin Wiosna pod Żegiestowem jaskółka zaczyna wiosnęmiota się między niebem a ziemiąskrzydłem swym niczym wiosłempomaga mieszać zieleń Panu Bogu mieni się w oczachbo lot swój zniża to podnosikaczeńce całkiem w dolezupełnie żółte z zazdrości i my oniemiali w zachwycietak jak każdej wiosnystoimy przed wielką tajemnicąjak na początku ludzkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.03.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Kazimierz Wierzyński *** [Zielono mam w głowie...] Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną,Na klombach mych myśli sadzone za młodu,Pod słońcem, co dało mi duszę błękitnąI które mi świeci bez trosk i zachodu.Obnoszę po ludziach mój śmiech i bukietyRozdaję wokoło i jestem radosnąWichurą zachwytu i szczęścia poety,Co zamiast człowiekiem, powinien być wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 13.03.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Leopold Staff Marzec Marzec. Wracamy z parku. Wreszcie przeszła zima.Spod stopniałego śniegu wyjrzały murawy.Drzewa nagie, lecz pierwsze kiełkują już trawy,Choć na stawie zielony, cienki lód się trzyma. Z upojonymi wiosną wracamy oczyma,Krokiem lekkim, jak podczas tanecznej zabawy,Ulicą po słonecznej stronie idziem prawej,Za sobą ciepło słońca czujemy plecyma. W rozpiętych płaszczach śpieszą ochoczo przechodnie.Jacyś świeżsi, wesoło patrzą i pogodnie;Niańki z dziećmi wychodzą z ciemnych domów sieni. A my, pierwszą przechadzką dumnie upojeni,Idziem w miasto po płytach suchych już chodników.Z grudkami pulchnej ziemi na piętach trzewików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 14.03.2004 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Grażyna Tomczyk "To co mam" Mam tylko dni tak przejrzyste,szemrzących godzin rzeki.Nocą migoce mi księżycsrebrzysty - w oknie - jak cekin. Mam złote słońce, mam niebo - chmura się po nim toczy.Mam pióro drogocenne, zeszycik wierszy, wiatr w oczy. Dam ci swą łódkę z papieru...Pomysł na życie wyślę...Dam ci swój kamyk z dzieciństwawyjęty z morza swych przyśnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość promyczek 14.03.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Czasy Byłam lekką, niewinną duszyczkąłapałam barwy,które oślepiały mnie.Nie wiedziałam... Jestem pośród barw nieczystych,nieczystych i spalonych.Piję kielich łez,łez moich bliskich rozdrażnionych,rozdrażnionych od wydarzeń tych. Namaszczą mnie,będę niewidoczna,a moi bliscy wolni.Będę kochała to,słuchała płaczu drzew,i unosiła się z wiatremw tym naszym raju- kochała Go,czekała na was. Samotność Jesteś przy mnieTyktórej tak ufam.Słyszę Twój niemy głos,ale jak głośny.Pieścisz moje myślii jest mi dobrze,a ja pozwalam ci na toi wierzęwiem,że jesteś jedyna,która mnie nie zranii zostawi. Anna Szuluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość stęskniona 14.03.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Dam ci wszystko co zechcesz, dam Ci wszystko co mamParę książek, tom wierszy, talię kart bez dwóch damDam Ci wszystko co zechcesz, nawet zegar co gra,Nawet obraz - ten z pieskiem, nawet kota i psa Dam Ci wszystko co zechcesz i radości i smutkiDwa kaktusy, pięć nieszczęść, kilka kwiatów z ogródka,Parę rannych papuci do człapania po domu,Stertę gazet, pęk kluczy niepotrzebnych nikomuDam Ci wszystko co zechcesz, białe noce i dnieTylko proszę serdecznie - nie zabieraj mi mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość heksagon 14.03.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Kochająca pisze - Johann Wolfgang Goethe Widzieć, jak na mnie patrzysz, i w twe oczy patrzeć,Na ustach poczuć twoich ust pocałowanie -Która już tego szczęścia doznała - czyż dla niejMogą być teraz inne radości bogatsze? Z dala od Ciebie, obca dla swoich - kołaczeJedno wciąż moich myśli pasmo nieprzerwaneI zawsze ta godzina przyjdzie niespodzianie -ta jedna, i pierś zadrga, i wybuchnę płaczem! Lecz po chwili wysycha już łza. Szepczą wargi:Przecież on kocha, przecież nawet w tym momencieSięga jego myśl ku mnie, jak moja ku niemu... O, usłysz szept daleki tej miłosnej skargi!Ty wiesz: moje największe i jedyne szczęścieTo twa przychylność dla mnie. Daj znak sercu! Przemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 15.03.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Sonet IX [z "Sonetów do Orfeusza"] Rainer Maria Rilke przełożył Mieczysław Jastrun Ten tylko, kto zdołał wznieśćlirę pomiędzy cienie,może hołd zmienić w pieśń,przeczuć jej brzmienie. Kto z umarłymi makspożył, z ich plonu,zachowa najżlejszy takti tchnienie tonu. Choćby odbicie wodnezmąciło kształty swoje,n i e t r a ć o b r a z u. Tylko w moim żywiolestają się głosy od razuwieczne, łagodne. Pieśń nagminna, świetlista jak przyszłość -Roman Muszyński Jeszcze nad głową połyskliwe święta,Będącym sobą - pomieszane szyki.Błędnym ognikiemŚladów i ucieczek,Gdzieś po szerokich,Uroczystych drogachSprawy istotne, fragmentyPrzetrwania.Będącym sobą - nie zmienia się światło. Nie gaś świateł, nie gaś sumienia,Rozklejaj prawdy na ostrzach snu.Zostaw pejzaże, buduj marzenia,Nie gaś świateł... Płaczu rozległe okolice płyną,Będącym sobą - już rozdane karty.W smutnych ogrodach Śladów i ucieczek,(jeżeli ślady zostawały po nas)Sprawy istotne, fragmentyKartotek.Będącym sobą - nakazano święto. Radość, bo trzeba, tak wypadło wczoraj,Jutro wypadnie oglądać klepsydry.Dzisiaj niepewne:Śladów i ucieczekGdzieś po tragicznych,Kolczastych ulicachSprawy istotne, fragmentyPrzetrwania.Będącym sobą - nie zmienia się światło. Nie gaś świateł, nie gaś sumienia,Rozklejaj prawdy na ostrzach snu.Zostaw pejzaże, buduj marzenia ,Nie gaś świateł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość quadro 15.03.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 JORGE LUIS BORGES przeklad K.Rogowski TRZECI CZŁOWIEKKieruję ten wiersz(przyjmijmy na razie to słowo)do trzeciego człowieka, który wczoraj przeciął mi drogę.nie mniej tajemniczego niż ten u Arystotelesa.W sobotę wyszedłem z domu.Noc była pełna ludzi.Na pewno minął mnie ten trzeci człowiek,tak, jak mijał mnie czwarty i pierwszy.Nie wiem, czy spojrzeliśmy na siebie.On szedł na ulicę Paragwaj, a ja w stronę Cordoby.Już niemal zrodziły go moje słowa;nigdy nie dowiem się, jak miał na imię. Wiem, że jest pewien smak, jego ulubiony. Wiem, że długo wpatrywał się w księżyc. Nie jest też niemożliwe, że już umarł. . Przeczyta moje słowa i nie będzie wiedział, że piszę to teraz z myślą o nim. W tajemnej przyszłościmogą z nas być rywale, którzy się szanują, lub przyjaciele bardzo sobie drodzy. Zrobiłem coś nieodwołalnego:powołałem do życia więź z kimś innym.W tym świecie codziennym,tak bardzo podobnym do Księgiz Tysiąca i Jednej Nocynie ma czynu, który by nie mógł się przemienićw operację magiczna,wszelki fakt ma szansę stać się pierwszymw nieskończonym ciągu.I pytam, czy istnieją cienie,których by nie rzucały te niespieszne wersy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts