maciejga 23.02.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam, mam problem, mianowicie kupiliśmy płytki gresowe 60x60 z fazowanymi krawedziami. Pomiedzy plytkami fachowiec zostawił 2 mm szczeline ktora pozniej wypełnił fugą jednak pozostawiajac przestrzen powmiedzy fazami pustą. Czy tak powinno być ? Czy fuga powinna wpełniać szczeliny do powierzchni płytek. Rys. 1 http://img54.imageshack.us/img54/1656/fuga.jpg - czarne to krawedzie plytek w przekroju- czerowony to fuga obecnie zrobiona- żółta to fuga do ktorej mam watpliwosci (której nie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beeboyz 23.02.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 U mnie zrobili tak samo i wydaje mi się, że "tak miało być", tzn. nie spodziewałem się fugi na płasko. Weź pod uwagę, że fuga była dużo szersza, gdyby wypełnić całą szczelinę. Ale fakt, faza na krawędziach wygląda dość lipnie :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejga 23.02.2009 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 heh, skonsultowałem to jeszcze z innym "fachowcem" i tez powiedział ze dobrze ten mój zrobił. Ale w takim przypadku po co ktoś szpeci te płytki tą fazą ? Okropnie to wyglada a w dodatku wydaje mi sie (choś sprawdze to jutro) że można sie przeciąć na krawędzi fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 23.02.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Ale w takim przypadku po co ktoś szpeci te płytki tą fazą ? Okropnie to wyglada a w dodatku wydaje mi sie (choś sprawdze to jutro) że można sie przeciąć na krawędzi fazy. Dostepne sa rowniez w handlu plytki o bokach scietych pod katem 90* . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejga 24.02.2009 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Akurat te co nam sie podobaly nie miały płaskich krawedzi Ale dalej nie wiem po co są te fazy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 24.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Vadiol ja do Ciebie z pytaniem- nasi super fachowcy robili nam ciemne kafle na wannie, a za wanną białe. Łączenie ich zafugowali ciemną fugą , a że nie przycieło im się idealnie białych kafli na ścianie, to tą ciemną fugą podkreślili wszystkie te nierówności. Mogę jakoś wydłubać tę fugę i wymienić na białą? Jeszcze 1 popis- fugowali jednoczesnie jasną i ciemną fugą i chyba ciemna im podsiąkła na białe kafle. Wygląda to tak że białe kafle mają po ok 1 cm od styku z ciemnymi ciemną fugę. Mogę na wierzchu dodać białej fugi?-spełni to swoje zadanie, tzn wybieli te ciemne kreski?Oględnie mówiąc trochę mnie to wnerwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 24.02.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Fuge nalezy wyskrobac . Jezeli jest swieza , lub w miejscu wilgotnym - to pojdzie latwo . Jak bedziesz robila laczenia fugi jasnej z ciemna , to najpierw naloz jeden kolor . Nastepnego dnia zaklej tasma malarska te fuge i naloz drugi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts