Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres z fazą a fuga

maciejga

Recommended Posts

Witam,

mam problem, mianowicie kupiliśmy płytki gresowe 60x60 z fazowanymi krawedziami.

Pomiedzy plytkami fachowiec zostawił 2 mm szczeline ktora pozniej wypełnił fugą jednak pozostawiajac przestrzen powmiedzy fazami pustą. Czy tak powinno być ? Czy fuga powinna wpełniać szczeliny do powierzchni płytek.

Rys. 1

http://img54.imageshack.us/img54/1656/fuga.jpg

- czarne to krawedzie plytek w przekroju

- czerowony to fuga obecnie zrobiona

- żółta to fuga do ktorej mam watpliwosci (której nie ma)

heh,

skonsultowałem to jeszcze z innym "fachowcem" i tez powiedział ze dobrze ten mój zrobił.

Ale w takim przypadku po co ktoś szpeci te płytki tą fazą ? Okropnie to wyglada a w dodatku wydaje mi sie (choś sprawdze to jutro) że można sie przeciąć na krawędzi fazy.

Vadiol ja do Ciebie z pytaniem- nasi super fachowcy robili nam ciemne kafle na wannie, a za wanną białe. Łączenie ich zafugowali ciemną fugą , a że nie przycieło im się idealnie białych kafli na ścianie, to tą ciemną fugą podkreślili wszystkie te nierówności. Mogę jakoś wydłubać tę fugę i wymienić na białą?

Jeszcze 1 popis- fugowali jednoczesnie jasną i ciemną fugą i chyba ciemna im podsiąkła na białe kafle. Wygląda to tak że białe kafle mają po ok 1 cm od styku z ciemnymi ciemną fugę. Mogę na wierzchu dodać białej fugi?-spełni to swoje zadanie, tzn wybieli te ciemne kreski?

Oględnie mówiąc trochę mnie to wnerwia.