Jarek.P 18.07.2013 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) @bajcik - ale tak opisowo? Faktycznie masz jakiś posmak bimbru, taniego wina? Bo coś takiego wyczytałem i to w wielu miejscach, forów dyskusyjnych i poradników na ten temat nie brakuje. U mnie był słód mieszany 50/50 z glukozą i rezultat, jak pisałem, smakuje po prostu jak piwo, bardzo lekkie w smaku, niemal pozbawione goryczy, bez żadnych śladów niepiwnego smaku. Najwyżej, jak się pije prosto z butelki (czyli tak, jak prawdziwi piwosze), to w ostatnich łykach wyczuwa się lekką różnicę, ale to jest akurat zrozumiałe (i jak piszą na forach, stanowi wręcz "smaczek" wyróżniający domowe piwa od przemysłowych) - po prostu na dnie butelki tworzy się osad (ledwie widoczny, ale jest), w końcu piwo nie jest w żaden sposób filtrowane. @hesperius - a co za problem? Nasz projekt też był indywidualny, więc dla ochrony żoninej pracy twórczej po prostu nigdy nie pokazywałem rzutów ani szczegółowych rysunków elewacji itp. J. Edytowane 18 Lipca 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 18.07.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 To jest mysl - jeszcze tylko musze przewalczyc wlasna ograniczona wylewnosc w sieci Widze, ze stanowicie z Zona zgrany duet )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 19.07.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Jak dobrze pamiętam to farbowaliście tynki bez gładzi. Masz jakieś spostrzeżenia czy rady jak malować takie gołe tynkI? Jakie farby, techniki etc.. PS. o, kończy siępiersza setka stron wątku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.07.2013 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Zgodnie z poradami tynkarzy najpierw malowałem ściany farbą podkładową (Śnieżka Grunt i coś zbliżonego Dekorala, nie pamiętam już), a potem na to już normalnie farby akrylowe, lateksowe, co tam akurat kolorystycznie podpasowało (znaczy było żółte ). Ze spostrzeżeń.... malowałem jednowarstwowo i obecnie mam wrażenie, że jednak trzeba było dwa razy lecieć. Druga rzecz: nie robiliśmy gładzi, bo delikatna fakturka tynku nam się podobała, poza tym zawsze to jedna robota (duża) mniej była. Te argumenty się nie zmieniły, ale obecnie mam jeden, poważny argument przeciw: wszelkie zaprawki, dziury w ścianie, rowki na dodatkowe kable itp., wszystko to, co trzeba było w gotowym już tynku wykuć a potem na powrót zaszpachlować, wszystko to byłoby o wiele prostsze, gdyby ściany były gładkie, z gładzią. Bez niej odtworzenie struktury tynku na takiej zaprawce jest możliwe, ale dla mnie przynajmniej cholernie trudne i nie wszędzie mi się udawało idealnie. Z kolei normalnie zagipsowana dziura potem się na ścianie odróżnia, bo widać, że w tym miejscu ściana jest gładka, a nie "ziarnista". Nie jest to jakaś straszna różnica, trzeba wiedzieć, na co się patrzy, ale jak już się spojrzy, to widać. Tak czy tak, wiedząc to obecnie, gdybym miał ten dom malować drugi raz, nie wiem, czy nie zrobiłbym jednak gładzi. Zwłaszcza, że obecnie wiem też i to, że gładź z gotowej masy akrylowej robi się niemal sama Cóż, będę te ściany malował drugi raz, to sprawę głądzi przemyślę. Może nie po całości, może choć tam, gdzie straszą takie zaprawki, zagłądzić np. całą taką płaszczyznę? W "opcjach" mam ustawione wyświetlanie maksymalnej długości wątku, więc u mnie to jest dopiero 50-ta strona Dla mnie lepszym lekarstwem na ewentualnego doła jest zawsze licznik otwarć tego dziennika, wskazujący obecnie równe osiemset tysięcy wejść Tyle napiszę, że w lutym 2009, pisząc słowa "Tydzień temu odebraliśmy wreszcie pozwolenie na budowę, więc chyba najwyższy czas zacząć Dziennik" nie spodziewałem się... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.07.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 : ) Gratulacje. A tym piwem i tą pianą tylko mnie wrhhrrrrhhh....... dla tego nic nie napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aasia_ 19.07.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 A ja mam subskrypcję (to nie wyznania chwalipięty - tylko zdradzam okoliczności towarzyszące ) , i moja subskrypcja nie pokazała mi posta z piwem! Musiałam się wrócić - żeby poczytać, czym to koledzy się zachwycają... Oczywiście podejrzewam spisek - zgodny z duchem ustawy o wychowaniu w trzeźwości... Gratuluję produkcji. Zazdraszczam i zawiszczam, i chyba będę musiała w końcu ten dom zbudować ... ( w łazience mi się produkcja nie zmieści ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.07.2013 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 No tak... spisek jak nic Sama produkcja piwa nie wymaga znów tak wiele miejsca, kuchnia do tego wystarczy. No i gdzieś baniak z zacierem musi przez tydzień stać, a potem te dwie skrzynki butelek. Ale to nie problem, zawsze można postawić choćby i w salonie, przykryć serwetą i udawać, że to stolik J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.07.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 ...te dwie skrzynki butelek. Ale to nie problem, zawsze można postawić choćby i w salonie, przykryć serwetą i udawać, że to stolik J. ..no... mówisz "stoliczku nakryj się" .. i TADAM!! .. i tak jeszcze ze trzy razy.... i będzie... "sztoliszku.... koany....daj jeszsze edno i yde spaś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.07.2013 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 :lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 19.07.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Netbet po śterech browarach no co ty? Rozumiem po 8 lub 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.07.2013 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Ale on nie pisał, ile piw za każdym nakryciem na stol wjedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.07.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Netbet po śterech browarach no co ty? Rozumiem po 8 lub 10 .... stoliczek pewnie na ze dwa tryby pracy: - "lajcik" - podaje po jednej sztuce... - "do upadku" - podaje ile wlezie... pewnie Jarek mu dokoptowałby jeszcze ze dwa trybu pracy... ale to nie mój stoliczek:D mój miałby jeden tryb pracy... podaj-podaj-podaj-podaj-podaj-zamów pizze-podaj-podaj-zaśpiewaj kołysankę pozdro nytbyt'śteropak p.s. tera mnie tknęło - admin tak może gadać???:lol::lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 19.07.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Gratulacje )) Jak tam sie nie dziwie, zes poczytny )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 19.07.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 .... stoliczek pewnie na ze dwa tryby pracy: - "lajcik" - podaje po jednej sztuce... - "do upadku" - podaje ile wlezie... pewnie Jarek mu dokoptowałby jeszcze ze dwa trybu pracy... ale to nie mój stoliczek:D mój miałby jeden tryb pracy... podaj-podaj-podaj-podaj-podaj-zamów pizze-podaj-podaj-zaśpiewaj kołysankę pozdro nytbyt'śteropak p.s. tera mnie tknęło - admin tak może gadać???:lol::lol: :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.07.2013 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 podaj-podaj-podaj-podaj-podaj-zamów pizze-podaj-podaj-zaśpiewaj kołysankę pozdro nytbyt'śteropak Sieniezgadza. Siedmiopak wychodzi. tera mnie tknęło - admin tak może gadać???:lol::lol: Się czepia, no???!!!??? W regulaminie Muratora nie ma ani słowa o wychowaniu w trzeźwości i tym podobnych! J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.07.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Fsz... Wsz..... Fszzz..... Śśśśśś.... [biiiip, biiiip] Fszzyyyyszz..... [brzdęk! Łubudubu! brzdęk!] [biiip biiip biiiiiiiiiiip] [biiiip] Fśśśszzyyyyssss...[hip!]....ssstko wyyyy....[hip]... wypite! [ŁUP!] [Chrrrrrrr! Chrrrrrr! Chrrrrr!] J. (grill był) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.07.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107881,14297045,Piwna_rewolucja__Polacy_maja_nowa_pasje__jak_nawarzyc.html#Cuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 22.07.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Fsz... Wsz..... Fszzz..... Śśśśśś.... [biiiip, biiiip] Fszzyyyyszz..... [brzdęk! Łubudubu! brzdęk!] [biiip biiip biiiiiiiiiiip] [biiiip] Fśśśszzyyyyssss...[hip!]....ssstko wyyyy....[hip]... wypite! [ŁUP!] [Chrrrrrrr! Chrrrrrr! Chrrrrr!] J. (grill był) Właśnie zostało przedstawione słuchowisko pt: "Jarkowe grillowanie" w wersji cyfrowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 22.07.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Jako, że miałem przyjemność skosztowania tegoż trunku, chce napisać iż jest zacny Pianka zgodna z opisem, gęsta i krótko trwała. Smak porównałbym do lżejszego Paulanera - słodki, słodki, na końcu lekko gorzki. Bardzo fajne piwo, Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 22.07.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 no że jak? że wszystko? no kurcze.. to teraz trzeba naważyć nowego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts