Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OK, proszę wycieczki. Tak oto wygląda obecnie nasz DomowowLesiowy Barbakan z krawężnikami i dodatkami na ostatni guzik:

JP248771.jpg

Szczerze przyznając, mi się już bardzo nie chciało, tak już po prostu mam, że jak coś jest "niemal" zrobione, to mi się nudzi i pojawia się ciśnienie, żeby to zostawić "na razie" a zabrać się za coś innego, to się "kiedyś" skończy :), ale żona napierała ze wszystkich sił, pociągnęliśmy więc wspólnymi siłami dalej. Obecnie brakuje tam jedynie płytek do wykonania chodnika oraz drobiażdżku: sztucznego kamienia na całe to betonowe ohydztwo. No i sztachet na furtkę, "wewnętrznej furtki śmietnikowej (stoi w garażu w formie zestawu do samodzielnego montażu) oraz docelowej skrzynki na listy (ta obecna jest tymczasowym ersatzem, docelowa ma być przelotowa). I jeszcze brama wjazdowa vis-a-vis garażu, podjazd do garażu, opaska wokół domu... :bash::bash::bash:

Brama "garażowa" - ostatnio rozochocony furtką nawet zacząłem głośno się zastanawiać, że przecież do bram przesuwnych komponenty kupuje się gotowe, profil "bramowy", wózki, zębatka, te listki i finfidluszki - wszystko do kupienia, może by więc tak też samemu?... Małżonka protestuje mocno przypominając, że brama ma być "rozciągniętą" kopią furtki, a bez giętarki górnych profili nie wygnę w taki zgrabny łuk. No i racja, nie wygnę. Czy da się gdzieś zamówić samą usługę gięcia?

Dla jasności - z bramą póki co tak sobie tylko gdybam, szczerze mówiąc nie wiem, czy to jednak nie za wysokie progi, może jeszcze parę furtek przed taką bramą najpierw dla wprawy zrobić? I przydałoby się jeszcze jakąś kasę pancerną... ;)

Wracając zaś do obejścia, ukończone już grządki wzdłuż ogrodzenia:

JP248772.jpg

i widok "po całości" wraz z ulicą. Na glebie - cień niżej podpisanego :)

JP248778.jpg

I druga połówka ogrodzenia:

JP248773.jpg

I tu będzie pytanie ogrodnicze: w głębi zdjęcia od biedy widać nasze dwa modrzewie. Do tej pory pięknie rosły, kolejny już sezon, po czym jakieś dwa tygodnie temu nagle oba zżółkły i się osypały. Tak, ja wiem, że modrzewie tak na zimę robią, ale do pierwszych objawów zimy jeszcze ze dwa miesiące zostały, mam nadzieję. Nie za wcześnie?

Jest szansa, że modrzewie sami utopiliśmy, bo w trakcie ostatnich upałów, wraz z resztą nasadzeń były dość mocno podlewane, a potem dopiero doczytałem w internecie, że modrzewie zbyt mocnego podlewania nie lubią.

Tak więc trzy możliwości widzę:

- "zima stulecia" gdzieś od drugiej połowy września,

- nadmiernie podlewając (wiadro wody co wieczór pod każde drzewko) utopiliśmy je,

- jakaś choroba, szkodnik itp.

Nawóz do iglaków kupiłem i sypałem przy pierwszych objawach, nic nie dał. ktokolwiek się zna i może coś napisać, będę wdzięczny :)

Aha: piwo "Jarkowe" będzie miało drugą edycję. Pierwsza - a to grill ze znajomymi, a to wizyta u rodziny, a to urlop niżej podpisanego i nie wiedzieć kiedy, tylko sześć butelek zostało :)

I tyle na dziś.

J.

Edytowane przez Jarek.P

Dziękujemy, dziękujemy :)

Okładzina - wszystko na to wskazuje, że tak. Co prawda od czasu do czasu zastanawiamy się nad tym jeszcze, bo ta okładzina cenowo wychodzi "odrobinkę" drożej od zwykłych klinkierowych płytek, fugowanie tego to też jest straszna dziubdzianina, więc zastanawiamy się czasami nad tańszymi wersjami, czy wręcz pokryciem części ogrodzenia (np. wnętrza śmietnika) zwykłym tynkiem strukturalnym położonym wprost na ten beton (mamy tak pokryty śmietnik od strony domu, elewacjusze wykorzystali go jako ścianę doświadczalną, tynk wygląda ok i dobrze się trzyma), ale zasadniczy pomysł: ten sztuczny kamień póki co się broni.

J.

Piwo markowo/mareckie "Jarkowe" second edition to brzmi dumnie : ))

My na razie myślimy intensywnie nad tym, jakie płytki do pomieszczeń gospodarczych wybrać, jak sensownie zanabyć AGD i jak zwabić na teren obiektu fachowców od płota. Do warzenia takich specjałów mamy baardzo daleko...Pewnie kiedyś się uda :D

no... Wasz Mość.... browar robisz mniam mniam...... melduję że już wychlany!

( jeden po drodze drugi w domu ;))

podziękowania za kawę i spotkanie.... ale tego noszenia gruzu to ci nie zapomnę!

pozdro

NETbet'garniturek

p.s.

od Was do Nas leci się godzinę dwadzieścia pinć:D w tym czas wliczony na browca

Oj no co, te kilka malutkich wiadereczek... ;)

J.

PS: ale widok Netbeta odpicowanego w garniak i lakierki, jak zawija rękawy marynary i się łapie za dwudziestolitrowe kubły pełne gruzu, po jednym na każdą rękę - mniodzio :lol: :rotfl:

PS2: jakby co, to zapraszam częściej, tego gruzu jeszcze sporo zostało :lol:

PS3: a tak już na serio, to dzięki za pomoc!

PS4: materiały do drugiej edycji już kupione, lada dzień biorę się za szorowanie fermentora :stirthepot:

Edytowane przez Jarek.P

.. pokryciem części ogrodzenia (np. wnętrza śmietnika) zwykłym tynkiem strukturalnym położonym wprost na ten beton ...

Tak zrobiłem. Efekt mnie zadowala (ładnie harmonizuje z elewacją). Tylko wydaje mi się, że trzeba dać coś w rodzaju podkładu pod tynk strukturalny, np klej którym wkleja się siatkę na styropian. U mnie, po kilku latach, są widoczne pęknięcia na tynku, rysy.

142+ogrodzenie+2007-07-31+01-24-15.jpg

147+rozbiorka+starej+chaty+2007-09-07+07-58-11.jpg

W sumie.... może to i nawet byłby pomysł. Jedna rzecz mi się w tym twoim ogrodzeniu podoba: to rozgraniczenie między dołem słupka a resztą. W naszym płocie to, co mnie najbardziej przeraża w planach jego wyklejenia sztucznym kamieniem, to owe słupki właśnie, je trzebaby robić niemal w całości kamieniami narożnikowymi, a one sporo droższe, skubańce są.Takie rozwiązanie: pojechać cały dół kamieniem, a słupki czym innym (tynkiem) byłoby ciekawym kompromisem :)

J.

Witam :) Poczytuję sobie Twój dziennik i jestem pod wrażeniem :) Domek piękny i działka piękna. Bajka!

A teraz trochę z innej beczki :) Czy można wiedzieć tak z czystej ciekawości jaka jest powierzchnia Twojej działki?

Pozdrawiam :)

To normalna, średniej wielkości działka. Mniejsza od naszej, a większa od działek standardowo przydzielanych pod budownictwo mieszkaniowe w czasach PRL (400m2) oraz dużo większa od działek pod szeregówki (200m2). Tak naprawdę wszystko zależy od jej kształtu. Jeśli to jest prostokąd typu 25x30 to masz bardzo fajną działkę na której zmieści się i dom i jeszcze przyzwoity ogród, a jeśli jest to kiszka 40x18, to kiepsko, bo jedyne, co się da na tym zbudować, to "tramwaj".

J.

Spokojnie się zmieści. Nie wiem, w którą stronę jest dłuższy bok działki, ale jeśli to jest wzdłuż ulicy, to stawiając dom wiatrołapem do tejże ulicy, za domem miałbyś jeszcze 8m podwórka, i duuuże, fajne podwórko obok domu, przy tarasie.

Jeśli działka ma układ odwrotny, to dom ustawiony j.w. wchodzi na styk, a podwórko masz za domem, w takiej sytuacji jednak szukałbym chyba innego projektu, albo przearanżował ten, bo tak, jak jest, taras wypadnie idiotycznie, w ciasnej kiszce między domem a ogrodzeniem. Tak naprawdę trzeba by tu rozpatrzeć jeszcze strony świata...

J.

Tarasu by nie było, więc problemu też nie :) A sprawa z działką jest troche bardziej skomplikowana...Teściowie podzielili swoje podwórko na pół, więc nasza działka jest na tyle . Dłuższy bok ma 35 m, więc stawianie domu " przodem" będzie własnie tą opcja na styk. Z tyłu i z przodu byłaby brama wjazdowa bo nasz plac jest miedzy teściami a ciotkami ;)

Witam

Jarku mam nadzięję, że się nie obrazisz :)

Obita my mamy działkę lekko ponad 1338 m2

kształt dokładniej taki:

garden.jpg

z przodu jest 23m, prawy bok ma 40m.. dom od granicy działki jest posadowiony 6m (dom ma szerokość 8,3m plus od strony ogrodu/tarasu wykusz 0,8m)

i do końca działki mamy jeszcze 24m to spory kawałek ziemi.. (trochę tarasu, trawnik, ogródek)

Nasza działka co prawda rozszerza się na końcu, ale mimo tego gdyby była po prostokącie to i tak spory kawałek z tyłu..

nasz dom jest taki:

http://archon.pl/images/products/m421aed7f3e2ab/260.jpg

tył:

http://archon.pl/images/products/m421aed7f3e2ab/252.jpg

Edytowane przez Kamila i Marcin