Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uf, widzę, że tu cała dyskusja :)

@compi - no była zabawa przecież: fugi, kinkiety, wiesz ile radochy przy tym? :) A w pokoju obok Łajza śpiewał pełnym głosem Najlepsze Przeboje Przedszkolaka, więc i muzyka była :D

Co do brodzika - tam będzie panel prysznicowy, ale sam jeszcze nie wiem, jaki. No nie wybraliśmy jeszcze, jednak raczej nie będzie to duża deszczownica.

Podłogówki tam nie ma, normalny grzejnik będzie, więc z kuciem nie problem. Wejście do kanalizy póki co ma formę przebicia w stropie położonego tak, jak z dołu rura mogła przyjść, przebicie wypada mniej więcej przy ścianie po lewo (na zdjęciu), a więc na przeciwległej do samego natrysku, który będzie po prawo, na ścianie niewidocznej na zdjęciu, za filarem (a filar oczywiście za szybą). Robienie odpływu tam, gdzie dziura w stropie jest chyba bez sensu, raczej skłaniam się ku zrobieniu go dokładnie na środku, minimalizując tym samym potrzebny spadek. Do dziury sobie podejdę rurką, nie ma problemu.

Dzięki za informację z drzwiami, zastanawialiśmy się, czy je tam robić, ta woda to dobry argument przeciwko.

@santosz - dane na temat spadku są w "Warunkach Technicznych", nie pamiętam w tej chwili dokładnego paragrafu, ale jest tam podany minimalny spadek posadzki do kratki odpływowej w zależności od funkcji pomieszczenia. W skrócie: kotłownia, pralnia itp: 1%. Natryski - 2%. Rzeźnie: 3% :)

Co do fug - hehe, publikując te zdjęcia zastanawiałem się, czy ktoś tego nie potraktuje jako fuszerki, stąd dopisek, że fugi były świeże, jeszcze nie całkiem wyschnięte, one są tam miejscami jaśniejsze, miejscami ciemniejsze i stąd taki ich wygląd, wszystko jest prościutkie, jedyne babole to te wspomniane wcześniej, w okolicach kibelka. Będę robił kolejne zdjęcia, to pokażę tą ścianę na wprost :)

@Bash - pomysł ciekawy, ale żonie do stylu trochę nie pasuje. A co do browca - trzecią edycję i tak muszę zrobić, bo druga właśnie się skończyła :) A kuna to małpa jest i być może sama przylezie :)

@kalio - swoją wylewkę już kułem, więc wiem, ze to nie problem. O szlifierce nawet mowy nie ma, cięcie betonu szlifierką powoduje masakrę w powietrzu, a ta łazienka przylega do już zamieszkałej garderoby... Normalnie ją odetnę od reszty posadzki nawiercając miejsce przy miejscu wiertarką, a potem spróbuję młotem połamać, ewentualnie, jak młotem nie pójdzie, to młotowiertarką po kawałku będę łupał.

Oby zacząć, potem mechanicznie lub ręcznie jak kawałki czekolady, odpada. Kabina jeśli bez drzwi to lepiej odpływ jak najdalej. Nie przelejecie wtedy : ). O deszczownicę pytałem bo do jej wydajności się odpływ dobiera. Odpływ liniowy kosztuje od cholery i sam będę chyba zgrabną kratkę z Viegi dobierał.

Ja wycinalem wczoraj na zaplytkowanej lazience naciecie pod odplyw, jako ze brodzik niski na 3cm to musialem robic wcie az do styropianu, mokra szmata przytknieta do fleksa i jazda - mocno sie nie pylilo, potem tylko mlotowiertarka bo przecinakiem to wg gorzej w glab wykorytowac, i po problemie, jak masz mlotowiertarke to tylko dokup sobie przecinak taki szeroki http://allegro.pl/hilti-dluto-przecinak-plaski-sds-plus-lopatka-i4004579324.html

Skoro to jest trzecia łazienka to chyba nie musi być szaleństw i złotych klamek... Jaką masz szerokość tej wnęki? Ja w dolnej łazience założyłem niski brodzik DELOS - 3 cm wysokości, po dojechaniu płytkami wystaje z 2 cm a wydajność odpływu jest duuuża. Miałem wcześniej wnękę +-105, ale zwęziłem dorabiając półkę na płyny pod wymiar brodzika.

Od razu tupecik - czapka tylko ze zima sie skonczyla, ale przeciez zlosnica byla eksmitowana w pokojowych warunkach mogl tylko Jarek bardziej sie postarac i do swoich szkodnika zawiezc - na wiejska

..

Mógł wpuścić do garażu - umarłaby ze wstydu patrząc na bałagan, tfu, twórczy porządek :)

Co do szkodnika, to już " na piśmie miał " Wiejską 6/8 podaną .

Jarku ! To jest trzecia łazienka. Rozumiem, że będzie ona bardzo rzadko użytkowana, wręcz okazyjnie. Czy tak ?

A jeśli tak, to czy Ty z lekka nie przesadzasz ?

Odrobina wody jaka pozostanie na podłodze kabiny po prostu odparuje .

To jest trzecia łazienka. Rozumiem, że będzie ona bardzo rzadko użytkowana, wręcz okazyjnie. Czy tak ?

A jeśli tak, to czy Ty z lekka nie przesadzasz ?

Odrobina wody jaka pozostanie na podłodze kabiny po prostu odparuje .

No co ty - i tak się dziwię, że Jarek nie ma jeszcze wyprowadzonych przewodów do czujników poziomu wody w kabinie włączających kolejne biegi w odsysaczu wody, oczywiście zkorelowanych w fazie z bieżącym obciążeniem sieci WOD-KAN z uwzględnieniem fluktuacji wynikających z wybranej częstotliwości próbkowania tychże poziomów.

Dobra, tym razem od końca:

@krzysztof - ta łazienka będzie naszą "prywatną" łazienką przysypialnianą i podejrzewam, że będzie używana wręcz najczęściej, a czekamy na nią z utęsknieniem, jako na coś, do czego żadna Łajza nie będzie się w połowie kąpieli na siłę ładować, bo on musi już zaraz, teraz, natychmiast kupę robić :)

Niestety, jak praktyka dowodzi, przy czteroosobowej rodzinie dwie łazienki to za mało.

Przesadzam - z czym, bo nie rozumiem? Ze spadkiem? Nawet gdyby to była łazienka okazjonalna, jakiś spadek w brodziku przecież musi być.

@Bash - no i teraz będzie się mścił za dowcipy z porządków w warsztacie, no... :lol: A niski brodzik to ostateczność. Nie wiem też, na ile realne jest dopasowanie brodzika 100x120cm.

@Tomasz - a jaka jest wysokość montażowa tej twojej kratki? Wygląda na dużą, ale może?

Właśnie zrobiłem przegląd allegro pod kątem odpływów, punktowego z odpowiednią wydajnością i wysokością nie większą niż 80mm nie znalazłem wcale, z liniowych urządzają mnie dwa: jakiś badziew noname, z ceną poniżej 200zł oraz ACO. Właśnie o tych pierwszych, tanich ktoś na forum pisał, że ma i nie narzeka, odpływ po prostu działa, jest ok, mnie jednak trochę nie podoba się ich konstrukcja, nawet kołnierza nie mają, więc jak to uszczelnić? O wiele lepsze jest ACO, niestety jest prawie czterokrotnie droższe (675zł). Oba mają wysokość montażową rzędu 6cm, więc znakomicie by się mieściły.

PS: a napędu magnetohydrodynamicznego nikt nie potraktował poważnie? Kurczę, a taki fajny pomysł :(

Przy słupie (za nim, jeśli patrzymy na zdjęcie) będzie szklana ścianka, szerokości jakichś ~50cm, z opcją dołożenia tam drzwi 70cm szerokości.

Śmieszne jest to, że mam szklaną szybę "bezpieczną", hartowaną, ze szlifowanymi bokami i kompletem akcesoriów do montażu bokiem do ściany, która się została z brodzika zainstalowanego na parterze (szyba wchodziła w skład, miała stanowić jego boczną ścianę, nie instalowałem jej, bo u nas jej funkcję przejęła ściana) i niestety nijak nie mogę jej użyć z powodu, że ma szerokość 80cm. Jej wstawienie do tej łazienki jako nieruchomej przegrody byłoby możliwe i idealne finansowo, ale zostawałoby jakieś 37cm przejścia. Dalibyśmy radę, szczupli jesteśmy oboje (w miarę jeszcze...), ale mimo wszystko, przeciskanie się do kąpieli przez taką szczelinę jako docelowe rozwiązanie męczące byłoby trochę.

Tak więc szyba dalej sobie stoi, najwyżej ten jej profil mocujący wykorzystam. Może ktoś chce taką szybę? Tanio sprzedam! :)