Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cichy parkiet

sardzent

Recommended Posts

Witam

Przeprowadzam remont generalny mieszkania w wiezowcu z roku 1986 (rama H nie wielka plyta) i aktualnie trafilem na etap drewnianych podlog

Otoz chcialbym miec parkiet z doussie (zdecydowanie nie 'w jodelke' czy mozaike) ale mam problem ...

mieszkanie jest bardzo akustyczne a jednoczesnie niewysokie (250cm)

wczesniej mieszkalem w kamienicy i bardzo cenie sobie wysokie stopy wiec chcialbym stracic jak najmniej (pozatym jest juz terakota w kuchni przygotowana na 20mm ponad poziomem wylewki w salonie)

zalezy mi na wytlumieniu dzwiekow

tj tak aby pietro nizej bylo mnie najmniej slychac :-)

pietro to 8 wiec nie ma piwnicy ponizej a pozywej takze sa mieszkania

zaintrygowal mnie artykul http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/elewacje_-sciany_-podlogi/parkiet-na-macie-tlumiacej-halas,6343_3370.htm

czy jest to wykonalne ? czy ktos™ to juz praktykowal?

oraz jakie wymiary klepki najlepiej wybrac do pokoju z ekspozycja na wschod o powierzchni 20m

z gory dziekuje i prosze o wyrozumialosc jesli temat juz powtarza sie ;-)

Zaznaczę że nie stosowałem systemu wygłuszającego ale spotkałem się z tym produktem firmy Uzin jak to ma się w praktyce nie wiem, natomiast z parkietem to raczej proponuję szersze klepki ładniej się prezentuje na większej powierzchni Ja mam doussie o wym. 15x120x600-1200 i wygląda pięknie

pozdrawiam

Dla mnie jest to ..gra nie warta swieczki prz tych matach maks 18 db....robiłem podobne rzeczy ale na gumo-korku jak się klient uparł..nie widzę większej ..różnicy w "słyszalności" chadzania po parkiecie ..to jest bardzo zblizone a koszt gumo-korka..okolo 30 zł do metra dodatkowo z kleje.., mata wcale do tanszych nie nalezy.

3 mm gumo-korka .wytłumia na poziomie nieco większym od mat, okolo 21db..bardzo czesto jarekkur aby uzmyslowic o czym piszemy uzywa swietnego porownania, a mianowicie...16-18 db to jest slyszalnosc zegara kwarcowego tykajacego na scianie..

Pytanie czy warto....jak się kto uprze może i warto inaczej tez nie wymyślono by tych produktów i ich zastosowań..ale ja wiem czy wszystkie sa trafione kto teraz i jak często pracuje np na takich gelach..i wielu innych produktach ..które miały zawojować rynek .

Miały byc boombą a zostały tym czym są w istocie zaledwie kapiszonami..zostawiam do przemyślenia..Pozdrawiam

generalnie to nie chodzi o cisze u mnie ale u odglosy pietro nizej ...

aktualnie zrywam mozaike z lat 80 (7-8mm) i gdy bylem na dole to slychac praktycznie kazdy krok, wiem ze dywan/wykladzina wyciszy ale nie chcialbym przykrywac ladnej podlogi nawet ladnym dywanem.

jak narazie rozumiem korek lepiej sprawdzilby sie niz pianka

a grubosc deski / klepki czy faktycznie minimum to 20mm dla np 50cm dlugosci czy 16mm takze zapewni stabilnosc i brak 'plywania' ?

Brak efektu pływania zapewni Ci dobry klej i mocne podłoże grubość klepki nie ma tu nic do rzeczy . Jak napisałem wcześniej mam położony parkiet o różnych długościach przy gr. 15 mm. gdzie jest logika że przy 50 cm. musi być 20 mm. grubości

przyznam szczerze ze teraz jestem juz skolowany

na pewno chcialbym min 18mm a najchetniej 22m grubosci i min 50cm dlugosci

zalezy mi tez aby 'odciac' sie od sasiadow a sasiadow odemnie ... czy ktos™ ;-) z 'premedytacja' powie mi ze ani 3mm korka ani pianki nie wyciszy w zauwazalny sposob ? ;-)

nie planuje dzikich imprez czy tez wartatu slusarskiego w salonie ale teraz kazdy krok i to nawet nie w obuwiu na szpilkach czy tez 'podkutym' slyychac wyraznie pietro nizej.

Brak efektu pływania zapewni Ci dobry klej i mocne podłoże grubość klepki nie ma tu nic do rzeczy

hmmm.to tylko dwie z czesci skladowych...stosunek grubosci do szerokosci jest bardzo ważny i utrzymywanie wilgotności..przede wszystkim..klej, podłoże ..jak najbardziej ..podłoze o wilgotności nie wiekszej niż 2% Pomiar cm..równośc tegoz podłoża..i jego twardość..to jest wiekszość czynników..wpływajacych na łódkowanie parkietu..

przyznam szczerze ze teraz jestem juz skolowany

na pewno chcialbym min 18mm a najchetniej 22m grubosci i min 50cm dlugosci

zalezy mi tez aby 'odciac' sie od sasiadow a sasiadow odemnie ... czy ktos™ ;-) z 'premedytacja' powie mi ze ani 3mm korka ani pianki nie wyciszy w zauwazalny sposob ? ;-)

nie planuje dzikich imprez czy tez wartatu slusarskiego w salonie ale teraz kazdy krok i to nawet nie w obuwiu na szpilkach czy tez 'podkutym' slyychac wyraznie pietro nizej.

daj sobie parkiet np 22mm/70 o długości 500mm ..wrzuc pianke..lub gumokorek..nie widze problemu..co tam masz z wylewka jak wyglada po mozaice..??

wylewka ... hmmm taka 'szara' ;)

po mozaice wyglada niezle poniewaz klej w wiekszosci zostal na mozaice a reszta schodzi bez problemu zwykla szpachelka, obiawiam sie jednak ze czeka mnie wylanie samopoziomujacej wylewki poniewaz zauwazylem ze dwa rogi pomieszczenia sa nieco podniesione (promien okolo 1 - 1.5m od naroznika) a jezdzic tarcza garnkowa nie bardzo mi sie usmiecha i 'na oko' poziomowac.

takze wylewka wydaje sie solidna i nie ma pod nią zadnych rurek co a stropy sa chyba z prefabrykatow (w srodku 'rury' / 'tuby')

A kto będzie układał Ci parkiet ?

To że klej odchodzi od wylewki to raczej oznacza że wylewka może być słaba . Jak zdecydujesz się na wylanie masy samopoziomującej to konieczne będzie sprawdzenie wilgotności podłoża jak wcześniej napisano nie więcej jak 2%

tu mozna tylko gdybac poniewaz gdy zrywalem tynki wcale lekko nie bylo ;-) i nie jest to wielka plyta

sam nie bardzo wiem jak sprawdzic

najistotniejszy narazie dla mnie to jak przygotowac sie na 'operacje podloga' i czy fakczynie warto pianke lub korek

dodam ze temat gladzi gipsowych i malowania zakonczylem 3 tygodnie temu a w mieszkaniu jest kilka sredniej wielkosci roslin

Najprościej można sprawdzić wylewkę robiąc rysę np. gwoździem

Jeżeli gwóźdź zostawia białą rysę na wylewce to jest ok. jeżeli wchodzi w beton to jest mały kłopot . Pisząc o wilgotności podłoża miałem na myśli wylewkę samopoziomującą wiele razy spotkałem się z sytuację gdzie po dwóch dniach od wylania wylewki był układany parkiet i działy się cuda z parkietem

co do okresu dosychania to wiem ze to nie z dnia na dzien :) a co do gwozdzia to mialem inne przypadki i testy i wydaje sie calkiem solidne

jesli odwazybym sie jednak szlifowac rogi to czy na 3metrach np roznica 1-2 mm jest akceptowalna (z podkladem korka/pianki lub nie)

ale ciagle nurtuje mnie kwestia podkladu z pianki / korka czy na wypoziomowanej i rownej podlodze koszta dodatkowego kleju (czy to bedzie ten sam jak do parkietu czy inny) oraz czas potrzebny najpierw na wyklejenie korkiem / pianka

czy korek tak jak pianka musi byc poprzecinany na wylot

Brak efektu pływania zapewni Ci dobry klej i mocne podłoże grubość klepki nie ma tu nic do rzeczy . Jak napisałem wcześniej mam położony parkiet o różnych długościach przy gr. 15 mm. gdzie jest logika że przy 50 cm. musi być 20 mm. grubości

napewno nie chodzi o stosunek grubości klepki do jej długości. ma to rzeczywiście niewielkie znaczenie. Idzie o stosunek grubości do szerokości 1cm x 4 cm.

A logika jest w naturze. Element parkietowy z doussie o wymiarach grubośc 1,5cm x szerokośc 12cm wyłódkuje się szybciej w tych samych warunkach klimatycznych niż buk o wymiarach 1,5cm x 4cm. Dodam, że doussie jest najbardziej stabilnym drewnem do kupienia w Polsce. Dla porównania buk jest najbardziej niestabilnym drewnem.

ok ;) madrzejszy sie robie z kazdym postem ale czy mozecie jednoznacznie stwierdzic ze np to nie ma sensu (bo niestabilne, bo 2 razy tyle kleju, bo nie da sie ladnie wycyklinowac itp) czy moze tak pod tamimi a tamimi warunkami przy takiej a takiej desce bedzie i stabilnie i ladnie i cicho

:)

pomozecie ? :)

co do okresu dosychania to wiem ze to nie z dnia na dzien :) a co do gwozdzia to mialem inne przypadki i testy i wydaje sie calkiem solidne

jesli odwazybym sie jednak szlifowac rogi to czy na 3metrach np roznica 1-2 mm jest akceptowalna (z podkladem korka/pianki lub nie)

ale ciagle nurtuje mnie kwestia podkladu z pianki / korka czy na wypoziomowanej i rownej podlodze koszta dodatkowego kleju (czy to bedzie ten sam jak do parkietu czy inny) oraz czas potrzebny najpierw na wyklejenie korkiem / pianka

czy korek tak jak pianka musi byc poprzecinany na wylot

Sprawdź najpierw czy masz wylewkę pływającą czy związaną ze ścianami.

Pływająca wylewka leży na styropianie i między ścianą a wylewką jest dyklatacja.

Budownictwo mieszkaniowe wtedy było takie a nie inne i prawdopodobnie nie masz zachowanej zgodnie z norma izolacji akustycznej na poziomie 49-51dB a duzo więcej. ale nawet jeżeli dB masz zgodnie z normą to twoja wylewka leżąc na stropie i stykając się ze ścianamib będzie przenosic hałasy tzw. krokowe. Nie wiele jeteś w stanie poprawic a napeno nie w tym zakresie w jakim chciałbyś. Jedynie maty wygłuszające do 30dB - to jest cicha rozmowa mają tutaj sens. Maty te produkuje firma Maxit. Poza tym z zamiast drogich różnych mat o 18-20dB możesz zastosowac klej poliuretanowy z drobinkami korkowymi. Efekt będzie podobny.