adam_mk 26.02.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Gipsy wypala się w temperaturach rzędu 600stC, z tego co pamiętam.Tyle to tam nie będzie nigdy.Płyta różowa, fioletowa czy brązowa nie ma znaczenia. To stelaż.Istotna jest temperatura powietrza które wypływa z tych kratek.Zmierz i podaj. (będzie dobrze ponad 100stC).Dziwisz się, że to pod opalarką pada? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiddle 26.02.2009 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 To jeszcze powiedz mi czym mam to zmierzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.02.2009 02:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Termometrem bym to zrobił... Waga się do tego nie nadaje.... Mało to takich co pokażą? Piekarnik jaki widziałeś? Tam jest. Są też takie do pieczenia. Za kilka złociszy. Mało dokładne , ale tu o setne części stopnia nie chodzi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artxxx1989 07.03.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Jeśli jest to trawertyn żywicowany a temperatura powietrza wydobywająca się przez kratkę jest naprawdę wysoka to niestety nic na to nie poradzisz i żywica w trawertynie będzie pękała. Wypełnienie żywiczne porów w trawertynie będzie niestety ciemniało i z czasem pękało pod wpływem temperatury. Szczerze mówiąc montujemy sporo tego typu obudów kominkowych z trawertynu i zawsze doradzamy naszym klientom zastosowanie trawertynu surowego lub szpachlowanego cementem. Jeśli na życzenie klienta ma to być jednak trawertyn żywicowany to zawsze trzeba bardzo dobrze odizolować wełną okolice samego wkładu i kratek nawiewowych aby maksymalnie zredukować nagrzewanie się tych miejsc. Teoretycznie masz 2 wyjścia; 1.Zdemontowanie obudowy i porządne odizolowanie wełną miejsc, które się szczególnie nagrzewają 2.Jeśli jest to mały element to zamontowanie w to miejsce takiego samego trawertynu w polerze bez wypełnienia. Efekt wizualny ten sam a brak problemów z pękającą żywicą. [ moderowano - reklama ] Witam all ( jestem nowy także należy się przywitać), Mam problem z trawertynem na kominku tzn po dłuższym paleniu wypala mi się on wkoło kratki wentylacyjnej. Kratka jest metalowa. Już raz było to naprawiane i teraz to samo ;/ Na opakowaniu od trawertynu nie jest napisane do ilu stopni wytrzymuje a moze trzeba jakis inny trawertyn użyć? Może ktoś mi doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.03.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 No to się porobiło . Człowiek ma na obudowie kominka ułożony tynk ozdobny tzw "trawertyn" imitujący ten kamień. Jest to mieszanka zmielonego marmuru, spoiw itp. Samo w sobie raczej nie podatne na wysoką temperaturę. Jest jedno "ale". Podkład pod tego typu tynki jest zazwyczaj na bazie żywicy, coś podobnego do Tynkolitu Kraisla czy Cerplastu Atlasa. Poza tym pokrywa się taki tynk na końcu lakierem na bazie akrylu zabarwionym na jakiś kolor. I to te drobiazgi powodują raczej problemy. Myślę, że tak wysoka temperatura wydobywająca się z kratki po jakimś czasie potrafi zniszczyć wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 07.03.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 lubię ten sposób wykonania, dwa profile stelaza "wyizolowane"poprzez zaklejenie tasmą do wełny. ale to w systemie profilowo-wełnianym raczej norma, i nie to jest przyczyną pękania tynku. powiedz raczej ile masz kratek wylotowych, bo przewietrzenie czopucha zapewne by w jakimś stopniu pomoglo To że nazywam to kominkiem to przez to że się to tak nazywa potocznie, można to porównać do słowa potocznego blok a poprawniej powinno się mówić budynek wielorodzinny także nie ma co się bawić w walkę słowną ... Zamieszczam zdjęcia poniżej z prać wykonawczych kominka co jest w tym nie tak? Na ten stelaż zostały położone płyty karton-gipsowe różowe. http://www.kmd2004.nasze.pl/a1.jpg http://www.kmd2004.nasze.pl/a2.jpg http://www.kmd2004.nasze.pl/a3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 20.03.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 witamzabudowuja mi kominek z plaszczem wodnym .zrobiono komore dekompresyjna jak jest z kratkami 2 maja mi umiescic w czesci dolnej i jedna na srodku kominka oraz 2 w czesci dekompresyjnej czy tak bedzie ok?beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 06.02.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 czy ktoś może jeszcze ma kominek ozdobiony tynkiem ozdobnym typu trawertyn? czy są z tym jakieś problemy? czy się bardzo brudzi od dymu ? czy da się to jakoś w miarę wyczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts