Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uzależnienie od emotikonów

amalfi

Recommended Posts

Przez różne fora i komunikatory popadłam w jakieś dziwne uzależnienie od emotikonów, które skrótowo wyrażają emocje i urozmaicają tekst. Łapię się na tym, że pisząc np e-mail do znajomych brakuje mi tych znaczków. Gdyby tak zostały wprowadzone jako obowiązujące znaki do alfabetu, bardzo by ułatwiły życie.

Np.

Szanowna Pani! :roll:

Uprzejmie 8) informujemy, że nie zapłaciła pani ostatniej raty kredytu :evil: :( :oops:

Aby nasza współpraca układała się pomyślnie :) , prosimy dokonać wpłaty najpóżniej :evil: w terminie dwóch tygodni od daty otrzymania niniejszego pisma :-? . W przeciwnym razie..... itd

Co o tym myślicie? :wink: :lol:

W przeciętnym gimnazjum potrafią to zapisać głównie emotikonami. Również tymi uproszczonymi, czyli : ) zamiast :).

Co prawda odbiorca może to odczytać jako:

" Szanowna pani" odczytać jako "Stara babo" ale to drobiazgi.

A po co wzbogacać alfabet. Toć to są zwyczajne dwuznaki, jedynie ze znaków, a nie liter. Każde piszące coś (komputer, maszyna, gęsie pióro) ma możliwość napisania znaków: ) - : ( | 8 itp, a z nich składają się emotikony.

Łapię się na tym, że pisząc np e-mail do znajomych brakuje mi tych znaczków.

Ech... Przecież emotikonki to niekoniecznie te żółte mordki pojawiające się automatycznie w treści postu. Przecież wszystko się zaczęło od dwukropka z nawiasem i nikomu nie przeszkadzało, że nie zamieniają się w żółte kółeczka. W sieci można znaleźć całe spisy tekstowych emotikonek, które w usnecie (tak zwane grupy dyskusyjne lub inaczej newsy) ciągle są w użyciu. Ja je często stosuję w nieoficjalnych mailach lub smsach.

Szanowna Pani! :roll:

Uprzejmie 8) informujemy, że nie zapłaciła pani ostatniej raty kredytu :evil: :( :oops:

Aby nasza współpraca układała się pomyślnie :) , prosimy dokonać wpłaty najpóżniej :evil: w terminie dwóch tygodni od daty otrzymania niniejszego pisma :-? . W przeciwnym razie..... itd

Co o tym myślicie? :wink: :lol:

No to juz lekka przesada :)

Kiedyś w korespondencji służbowej wstydziłem się używać emotek, chociaż przyznaje bez bicia, że mi ich brakowało. Trudno czasem wyrazić, co się ma do powiedzenia bez ich wykorzystania.

Teraz już nie mam takich oporów :D

Własnie o to mi chodziło. Poważnie używasz takich znaków w korespondencji służbowej?

ps. chodziło mi o znaki : ) tego typu albo emotikony albo inne jeszcze, wymyślone na potrzeby np forumowiczów

Chodzi o to, aby język giętki wypowiedział to, co pomyśli głowa. Odpowiednie trzeba dać rzeczy słowo, a ikonki nie będą potrzebne.

Czasami warto za pomocą kilkunastu (a może nawet i powyżej dwudziestu) znaków opisać swoje emocje niż wstawiać emocjonalne znaczki. W przypadku negatywnych emocji może to mieć działanie terapeutyczne: zanim ktoś napisze "jestem wzburzony!", to może już mu nagła złość przejść. Wstawienie ikonki :evil: trwa dużo krócej...

Bo emotikonki służą pogaduszkom pisemnym, a nie korespodencji.

Inaczej się pisze list, pełnymi zdaniami, używając języka giętkiego, by powiedzieć, że "złowiło się rybę tak długą, jak drzwi są szerokie". A inaczej się mówi: "złapałem taaaką rybę" i korzysta się z giętkości rąk :D

Więc emotikonki chyba nie znikną, pozostaną w rozmowach.

Chyba że forma pisemna sms-ow, for internetowych, chatów ustąpi jakiejś innej

Chodzi o to, aby język giętki wypowiedział to, co pomyśli głowa. Odpowiednie trzeba dać rzeczy słowo, a ikonki nie będą potrzebne.

I tu się zgadzam. Emotikonki powstały z potrzeby oszczędności czasu (chaty a później GG i inne komunikatory) i transferu (dawniej modemy telfoniczne teraz również SMS i GPRS). Nadużywane zubażają język używającego. Łatwe, ale czy ładne? I czy na pewno oddają to co się ma do powiedzenia? Do pewnego stopnia może i tak, ale i tak są zrozumiałe tylko w pewnych grupach, Coś jak slang.

Co więcej nadużywane mogą drażnić, mimo intencji używającego a więc przynoszą często odwrotny skutek. Ja się od razu przyznam. Jak się post zbyt żółci to nawet nie zaczynam go czytać. Podejrzewam, że nie tylko ja tak mam.

np

zostaw mnie :evil: bo pobiję

zostaw mnie :wink: albo i nie

zostaw mnie :oops: nabroiłam

zostaw mnie :-? samą z moimi zmartwieniami

itd

ja też ich używam, no może nie oficjalnie

normalnie w rozmowie mamy mimikę, możemy potrzepotać rzęsą, wysłać powłóczyste spojrzenie, albo zamrozić

Wszyscy znamy symbole komputerowe zwane "emotikonami", gdzie:

: ) oznacza wesoly

: ( oznacza smutny.

Czasami pokazywane są w ten sposob:

: - )

: - (

Ale czy ktos zna "dupokony"?

No to jedziemy:

(_!_) normalna dupa

(__!__) gruba dupa

(!) chuda dupa

(_*_) boląca dupa