Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić różnicówke??

Recommended Posts

Różnicówkę przetestuj najprościej łącząc kabel niebieski "0" z żółtozielonym ochronnym.

Jeżeli różnicówka przyciskiem testowym jest wyłączana - a kolega ma wątpliwości czy jednak działa poprawnie - czyli czy określony prąd ją wyzwala to da się to tylko sprawdzić odpowiednim przyrządem do kontroli zabezpieczeń różnicowoprądowych - i niczym innym .

Po takiej kontroli jest podawany prąd zadziałania i czas zadziałania - i tylko na tej podstawie mozna stwierdzić czy zabezpieczenie działa poprawnie .

Zwieranie N do PE spowoduje zadziałanie i różnicówki 300mA - a kolega ma wątpliwości co do działania różnicówki 30mA ...

http://www.sonel.pl/images/mierniki/280_high/MRP-120_L_280.jpg

Niedalej jak miesiąc temu kontrolowałem swoje / w moim domu / zabezpieczenia różnicowoprądowe - typ aparatów - Moeler - zabezpieczenia nadprądowo-różnicowoprądowe o prądzie wyzwolenia 30mA / 16A / typ CKN6 / - przyrządem pomiarowym MRP 120 .

http://www.moeller.pl/images/Budynki/tn_CKN6.jpg

Najgorszy wynik to wyzwolenie przy prądzie 21mA w czasie 21ms i drugi aparat 22mA przy 12ms , pozostałe to 20mA przy 10ms , 21mA przy 14ms i 21mA przy 19ms .

Jeżeli popieścił Cię w sytuacji kiedy dotknąłeś przewodu L i N a stałeś np. na drewnianym stołku, który stał na drewnianej podłodze (chodzi o upływność prądu przez Twoje ciało do ziemi) to nie musiała zadziałać różnicówka.

Dotknąłem się jednego przewodu a stałem na gołym stropie wylanym kilka miesiecy temu. Brak jakis drewnianych taboretów i tym podobnych.

Napewno nie zamknąłem obiegu prądu.

To może byłeś w dobrych butach z gumową podeszwą lub po prostu różnicówka jest nie w porządku.

Chociaż z drugiej strony nie bagatelizowałbym tego faktu, bo skoro Cię poraziło i wyraźnie to poczułeś a różnicówka nie zadziałała to może trzeba ja sprawdzić lub sprawdzić instalację.

Puszka - a może od początku - jaki masz układ sieci elektrycznej w domu - nie czasami TNC ?

No i weźcie pod uwagę jeszcze kwestię jakości popieszczenia - przepływ przez ciało ludzkie prądu o nominale ca 20mA jest już odczuwalny przez człowieka - a jeszcze nie musi spowodować wyzwolenia zabezpieczenia ...

Nie mogę sobie przypomnieć gdzie ale czytałem ,że ktoś różnicówki testował na sobie :D

...a mało to razy? Do dziś mam fajnie wypalony znaczek YDYp 3x1.5 na ramieniu w okolicach łokcia... poczułem swąd palonego własnego ciała... a różnicówka nie zadziałała.... bo jej nie było... serduszko wytrzymało...