Puszka 24.02.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam Jak sprawdzić czy różnicówka działa poprawnie?? Oczywiście jak wciskam test to wywala ją ale mam jakieś podejrzenia że jest walnieta gdyż ostatnio popieścił mnie lekko prąd a różnicówki nie wywaliło chodź moim zdaniem powinno. Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 A na jakiej podstawie twierdzisz że powinno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.02.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Jeżeli popieścił Cię w sytuacji kiedy dotknąłeś przewodu L i N a stałeś np. na drewnianym stołku, który stał na drewnianej podłodze (chodzi o upływność prądu przez Twoje ciało do ziemi) to nie musiała zadziałać różnicówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.02.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Różnicówkę przetestuj najprościej łącząc kabel niebieski "0" z żółtozielonym ochronnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 niestety, trzeba mieć sprzęt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.02.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Właśnie tak jak Mały pisze ja testowałem swoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Różnicówkę przetestuj najprościej łącząc kabel niebieski "0" z żółtozielonym ochronnym. Jeżeli różnicówka przyciskiem testowym jest wyłączana - a kolega ma wątpliwości czy jednak działa poprawnie - czyli czy określony prąd ją wyzwala to da się to tylko sprawdzić odpowiednim przyrządem do kontroli zabezpieczeń różnicowoprądowych - i niczym innym . Po takiej kontroli jest podawany prąd zadziałania i czas zadziałania - i tylko na tej podstawie mozna stwierdzić czy zabezpieczenie działa poprawnie . Zwieranie N do PE spowoduje zadziałanie i różnicówki 300mA - a kolega ma wątpliwości co do działania różnicówki 30mA ... http://www.sonel.pl/images/mierniki/280_high/MRP-120_L_280.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Właśnie tak jak Mały pisze ja testowałem swoją. Czyli de facto nie testowałeś wogóle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 24.02.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Nie mogę sobie przypomnieć gdzie ale czytałem ,że ktoś różnicówki testował na sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Nie mogę sobie przypomnieć gdzie ale czytałem ,że ktoś różnicówki testował na sobie - i przeżył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.02.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 No to się czegoś nowego dowiedziałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 No to się czegoś nowego dowiedziałem . - człowiek całe życie się uczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 24.02.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Nie mogę sobie przypomnieć gdzie ale czytałem ,że ktoś różnicówki testował na sobie Ja testowałem, choć nie polecam Nic mi się nie stało, ale nie namawiam nikogo do ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Niedalej jak miesiąc temu kontrolowałem swoje / w moim domu / zabezpieczenia różnicowoprądowe - typ aparatów - Moeler - zabezpieczenia nadprądowo-różnicowoprądowe o prądzie wyzwolenia 30mA / 16A / typ CKN6 / - przyrządem pomiarowym MRP 120 . http://www.moeller.pl/images/Budynki/tn_CKN6.jpg Najgorszy wynik to wyzwolenie przy prądzie 21mA w czasie 21ms i drugi aparat 22mA przy 12ms , pozostałe to 20mA przy 10ms , 21mA przy 14ms i 21mA przy 19ms . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 24.02.2009 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Jeżeli popieścił Cię w sytuacji kiedy dotknąłeś przewodu L i N a stałeś np. na drewnianym stołku, który stał na drewnianej podłodze (chodzi o upływność prądu przez Twoje ciało do ziemi) to nie musiała zadziałać różnicówka. Dotknąłem się jednego przewodu a stałem na gołym stropie wylanym kilka miesiecy temu. Brak jakis drewnianych taboretów i tym podobnych. Napewno nie zamknąłem obiegu prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.02.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 To może byłeś w dobrych butach z gumową podeszwą lub po prostu różnicówka jest nie w porządku.Chociaż z drugiej strony nie bagatelizowałbym tego faktu, bo skoro Cię poraziło i wyraźnie to poczułeś a różnicówka nie zadziałała to może trzeba ja sprawdzić lub sprawdzić instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Puszka - a może od początku - jaki masz układ sieci elektrycznej w domu - nie czasami TNC ? No i weźcie pod uwagę jeszcze kwestię jakości popieszczenia - przepływ przez ciało ludzkie prądu o nominale ca 20mA jest już odczuwalny przez człowieka - a jeszcze nie musi spowodować wyzwolenia zabezpieczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.02.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Nie mogę sobie przypomnieć gdzie ale czytałem ,że ktoś różnicówki testował na sobie ...a mało to razy? Do dziś mam fajnie wypalony znaczek YDYp 3x1.5 na ramieniu w okolicach łokcia... poczułem swąd palonego własnego ciała... a różnicówka nie zadziałała.... bo jej nie było... serduszko wytrzymało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 24.02.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Nie mogę sobie przypomnieć gdzie ale czytałem ,że ktoś różnicówki testował na sobie - i przeżył ? Ten twardziel nazywał się Gottfried Biegelmeier (profesor zresztą). Zmarł dopiero 30 lat po swoich testach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 24.02.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Niestety, tylko wezwać elektryka - pomiarowca i zapłacić. Domowych sposobów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts