brachol 24.02.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witamjak w temacie jak pomalowac zeby otrzymac taki efekt jak na zdjeciu?zdjecie frontow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 24.02.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Może coś jaśniej, bo mam wrażenie, że nie tylko ja nie wiem o co chodzi. To jakieś podchwytliwe pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 24.02.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 To typowy przykład tzw. przecierki, czyli "przetartej" wierzchniej warstwy farby. Jeżeli podłożem jest drewno można pomalować cienko emalią/farbą ale tak żeby pędzel był dosyć suchy, powstaną drobne niedociągnięcia , resztę załatwiasz szlifując wełną stalową ( do kupienia w markecie) najlepiej drobną, to będzie chyba typ 000. Inna metoda to pokrycie mebla ciemniejszym podkładem, potem farbą o właściwym kolorze i dalej jw. Najlepiej zrób kilka prób na kawałku deski, płyty.Poniżej drzwiczki kuchenne na mojej działce, zrobione nieco inaczej, na zwykłej białej płycie przykleiłem ramkę z listewek, nastepnie srodkowy kaseton z kawałka dykty, potem kolejno nakładałem półsuchym pędzlem kolejne warstwy farby, szaro-zielonej, niebieskiej, i na końcy brązowej lakierobejcy. Popełniłem jeden błąd pokrywając całość na koniec zwykłym lakierem bezbarwnym, powinien być półmat lub mat. Między malowaniem poprawki wełną stalową. http://img513.imageshack.us/img513/2862/przecierka1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 24.02.2009 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 wlasnie o takie przecierki mi chodzilo jakby ktos jeszcze mial jakies info to poprosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 25.02.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 To nie żadna przecierka tylko drewno bejcowane na zielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 25.02.2009 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 To nie żadna przecierka tylko drewno bejcowane na zielono. dobra moze i bejcowane ale skad sa te czarne przetarcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 25.02.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Jakie czarne, o co chodzi? Dla mnie wygląda jak front drewniany z wyraznym rysunkiem jakiegos drewna bejcowany na kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 25.02.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Oczywiście, że ten typ wykończenia można sobie nazwać jak kto chce,np patynowanie, przecieranie, ale to jest ewidentnie postarzana powierzchnia . Uzyskuje się to ścierając powłokę na świeżo np. gąbką, a po wyschnięciu ścierając z powierzchni i krawędzi np. wełną stalową, widać to po krawędziach! Proszę sobie powiększyc zdjęcie i założyć okulary ! Mozna dostać specjalne bejce do patynowania i jeżeli powierzchnia jest z ciemnego drewna lub forniru to nakłada się ją i potem delikatnie ściera z krawędzi, jesli nie to trzeba dać ciemniejszy podkład, ot i cała filozofia. To jest wątek o postarzaniu mebli z forum http://www.farby.brcs.pl http://www.farby.brcs.pl/phorum/read.php?f=1&i=15578&t=320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 26.02.2009 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Oczywiście, że ten typ wykończenia można sobie nazwać jak kto chce,np patynowanie, przecieranie, ale to jest ewidentnie postarzana powierzchnia . Uzyskuje się to ścierając powłokę na świeżo np. gąbką, a po wyschnięciu ścierając z powierzchni i krawędzi np. wełną stalową, widać to po krawędziach! Proszę sobie powiększyc zdjęcie i założyć okulary ! Mozna dostać specjalne bejce do patynowania i jeżeli powierzchnia jest z ciemnego drewna lub forniru to nakłada się ją i potem delikatnie ściera z krawędzi, jesli nie to trzeba dać ciemniejszy podkład, ot i cała filozofia. To jest wątek o postarzaniu mebli z forum http://www.farby.brcs.pl http://www.farby.brcs.pl/phorum/read.php?f=1&i=15578&t=320 dzieki za informacje czyli np na frontach drewnianych powinno sie udac bez ciemniejszego podkladu tak czy inaczej kupie jeden front i bede probowal a w jakiej firmie najlepiej kupic bejce? Gdzie maja duzy wybor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 26.02.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Tu wiele ci nie poradzę , na pewno firma Starwax, dostaniesz w Castoramie, (tam dostaniesz też wełnę stalową), ale zapytaj może na tym forum o farbach , którego adres podałem wyzej, tam z resztą ktoś już odpowiada na takie pytanie. Co do prób to wykorzystaj jakieś małe kawałki na początek, jeżeli drewno będzie jasne, np. sosna to najpierw trzeba je będzie zabejcować na ciemno, ale wystarczy tania bejca wodna, dopiero potem ta do patynowania albo farba np. akrylowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 26.02.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 aby uzyskać efekt starych mebli przydatne są lakierobejce DISNEYA można kupić w LEROY MERLIN lub w CASTRORAMIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts