Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SASANKA pracownia DOMY W STYLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Jarob i sasankowiczów

moge na dzień dzisiejszy powieczieć Tobie że podłogi mi pare dni temu wylewali noi zapłaciłem im 1800 zł za robocizne to jest parter i poddasze bez Garażu bo jeszcze tam mam nie skączone bo chce zrobić kanał wiec ta cena też nie obowiązuje piwnicy bo sam tam sobie wylałem podłoge na na parteże i poddaszu poszło jak tak bardzo chcesz wiedzieć dokładnie 3,5 tony cementu 21 ton piasku płukanego 0.2 co jeszcze wody niemam pojecia :wink: :lol: jak bedziesz na etapie wylewania podłogi to weź sobie firme co wylewa tylko podłogi maszynowo bo nikt Tobie nie zrobi tak jak brygada co robi maszynowo. Co do wieźby to ja zabardzo nic nie zmieniałęm tylko może pare przekroi tylko już niemam pojecia co tam było zmieniane w przekrojach co do dachówki to może Tobie wyliczyć prawie każdy sklep co sie zajmije sprzedażą dasz im projekt i wyliczą tobie. Co do ocieplenie to zamówiłem ostatnio 60 m 2 steropianu 12 cm ale niewiem czy dobrze czy zle bo brałem wymiary z projektu i liczyłem tak na oko bo wsumie juz conieco mam ocieplone przez firme, tam gdzie były by problemy z dojsciem puźniej. Aha co do posadowienia ław to niemam pojecia chyba robili według projektu nie przypominam sobie zeby były jakieś zmiany a pozatym to było pare lat temu ale to można sprawdzić jak bede na budowie to sprawdze. co do płyt K/G to ja niewiem jak ty masz rozwiazane pomieszczenia bo teraz widze ze projektant wykonał jakieś zmiany w projekcie i kiedyś inne były pomieszczenia.

MAM PYTANIE PYTASZ SIE O PŁYTY K/G i ŁAWY chcesz to wszystko jeszcze kupić przed 1 maja do płyt jeszcze długa droga :D ale spoko mała podpowiedz co do piwnicy okienka daj sobie wyżej az prawie do sufitu bedzie wiecej słońca i mniej bedzie okno przykryte ziemią tylko może być tak że idzie nad oknem w kotłowni rura od kanalizacjii jak bym miał wyżej okno to by szła sufitem a nie przy ścianie ale to tylko mały szczegół. Piwnice mam pod połową domu i tego załuje nierób tak bo mało zaoszczedzisz ja dawać to piwnice pod całym domem co nie ?

Dobra to narazie tyle musze Ciebie zmartwić PROJEKT nie jest w wykonaniu za tani niestety ale fajny jest i to sie liczy.

na Koniec daj do wyliczenia innej firmie zeby Tobie zrobiła oferte i poruwnasz cene. Co do dachówki to cementowa jest cieższa od ceramicznej to trzeba wziąść pod uwage a pozatym do pierszej z brzegu nie pojedziesz tartaku bo nie wszyscy mają takie maszyny żeby wyciąć takie belki co są w projekcie przynajmniej w mojej okolicy tak było a pozatym GDZIE SIE BUDUJESZ ?

PRZEGLĄDAJ DOKŁADNIE PROJEKT I ZNAJDZIESZ ILE POTRZEBUJESZ MATERIAŁU albo sam sobie policz wysokość sciany razy długość i masz m2 sciany potem wymiary bloczku lub suporeksu czy czego kolwiek. powie Tobie tyle że na komin poszło mi bardzo dużo cegieł kilkanaście palet serio może jednak taniej wyjdzie z gotowych elemetów musisz sobie to przeliczyć i też sobie odliczyć jak sie zdecydujesz na gotowe elemety komina to już jest mniej roboty wiec i mniej zapłacisz za robocizne pozatym jak masz stropy lać to sobie oni policzą wiecej za robocizne a tak jak kupisz płyty to za dzwig zapłacisz i za płyty wszystko trzeba kalkulować i o UPUSTY sie domagać targój sie !!! :)

Dobra to narazie tyle Pozdrawiam NIE wiem czemu ja tu pisze chciałem żeby inne osoby pisały a nie ja ale jak moge w czymś pomuc niema sprawy PYTAĆ SIE a może sie czegoś dowiecie POZDRAWIAM ARi :wink:

Nastepna wycena .....jak Waszym zdaniem sie ma do rzeczywistosci?

Zakres robót:

- wykopy zgodnie z projektem;

- zbrojenie ławy fundamentowej;

- wykończenie ławy fund. Żelb. beton B-20;

- izolacja pozioma ław 2xpapa+lepik

- sciany fundamentowe z bloczka betonowego;

- izolacja pionowa scian fundamenowych styropian 8cm;

- posadzka piwnica podklad B-10 gr. 10cm;

- sciany nosne gazobeton 36cm +klej

- sciany działowe gazobeton 24i12cm

- kompletne schody wejściowe i tarasowe;

- strop terriva nad piwnica,parterem i poddaszem;

- kominy prefabrykowane wg dokumentacji;

- wieźba dachowa –projekt;

- pokrycie dachu dachowka UNIBET +folia-projekt;

- okna połaciowe 4sztuki –projekt;

- instalacja kanalizacyjna pod podkładem(podejścia);

- transport urobku,wywóz ziemi z wykopu;

Ceny netto;

Robocizna 63tys+7%VAT

Materiały 105tys+7%VAT

Stolarka okienna firmy FERRUM z Torunia material;15500+7%VAT

Robocizna 3500 +7%VAT

Witam

jakie ona brałeś pod uwage bo cena jest bardzo mała jak na Sasanke :p

Co do komina to mnie zaskoczyłeś jednak w projekcie już zastosowali prefabrykowane kominy czy sam sobie zmieniłeś ? Napewno jest wiele zmian od czego czasu jak jak budowałem.

Poziom ław jeszcze nie zmieżyłem bo znów zapomniałem niestety

Okna dachowe w moim przypadku zastosowałem firmy FAKRO są dobre i tańsze niż Velux i klamke mają na dole.Dobra to na tyle kiedy zaczynasz działać na budowie co ? kiedy wylewanie ław

Pozdrawiam ARi :wink:

no wlasnie zaczne chyba w czerwcu jak dobrze pojdzie

plan minimumdowykonania to stan tak jak wyzej z zakresu prac...

mam problem z kredytem bo PBK BPH nie daje kredytu na dzialce powyzej 1,5ha wiec musze chyba podzielic dzialke ..:(

no ale moze sie to przyda w przyszlosci..??

o okna sie spytam faktycznie pytalem o normalne i cena nie jest chyba za specjalna mnie wiem tez jak te okna sa w rankingu hehhee:)

okna to mi sie niechce wieżyć że takie tanie do sasanki serio z czego one sa robione ? a pozatym nie sugeruj sie teraz cenami bo jaK WYBUDUJESZ DOMEK TO CENY SIE ZMIENIĄ najlepiej pobrać sporo ofert i wtedy porównać ceny aha teraz mi sie przypomniało może masz racje z tymi oknami bo ja brałem tez rolety zewnetrzne wiec napewno mnie mniej by wyniosło bez rolet ale jak byś chciał brać rolety to weź pod uwage wysokość skrzynki

POZDRAWIAM ARi :wink:

ARI fundamenty-jaka glebokosc hehehe?

Okna bedziemy wybierac sami to byla tylo orientalana cena okien Ferrum 4 komorowych PCV.

Ale ta firemka zmienila ostateczna cene na 193tys netto i podziekowalem - nie wiem chyba to specjalnie od 160 do 190 niezle co tylko zeby zwabic klienta ...i pewnie te 193 wyniosloby ostatecznie ponad 200 ..:(

Mam namiar na goscia poleconego co zrobi ten sam zkres prac oprocz wykopu za 45-50 tys i dalej tez moze robic np m2 tynku lub posadzki za 10PLN,aha zaschwalal stropy filgran ze sa szybkie w kladzeniu i nie trzeba tynkowac ich tylko gips i pozamiatane ..nie klawiszuja jak terriva lub leier

• 3 weeks później...

Witam po przerwie :D

JAWROB wreście zmierzyłem to co mnie prosiłeś czyli umnie jest tak jak jest poziom ziemi to podłoge mam w piwnicy 2 m niżej czyli górna płaszczyzna fundamentów gdzieś jest 208 cm poniżej krwedzi ziemi noi do tego musisz sobie dodać jeszcze wysokość fundamentów i masz wynik do jakiego poziomu musisz kopać żeby wylewać fundamenty przynajmniej umnie tak jest chyba zrozumiale napisałem jak nie to jeszcze raz moge objaśnić :wink: okienka w piwnicy są prawie sałe poniżej poziomu ziemi prawie bo pare cm są nad zależy jak sobie przyjmiesz.

Trzymaj sie jawrob jak by co pytaj.

NADAL SĄ MILE WSKAZANE KONTAKTY Z POSIADACZAMI SASANEK :wink:

Pozdrawiam ARi :wink:

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

oki wiec zmienilem goscia :)

zobaczymy wydaje sie fachowcem...

Poczatek planowany na za tydzien czyli 19 lipca ....

Ari,mozesz mi podac z Twoich obliczen co i czego ile potrzebowales?

Deskowales fundamenty?ile desek Ci poszlo...

ja bede budowal z 24 suporex solbet ,piwnica z bloczkow betonowych...

powiedz ile betonu zuzylez b20 na lawy no i w ogole moze masz taka liste materialow co i ile?

Pozdrawiam!

Jawrob

hmmm niemam pojecia ile poszło na ławy miałem na miejscu wykonywany beton nie zamawiany desek też niemam pojecia ile poszło ile nie kupisz to i tak sie przyda na wieńce na podciągi i inne sprawy piwnica jest murowana z bloczków betonowych tylko ja mam na p[ołowie domu podpiwniczoną. Musze Ciebie pocieszyć stali od groma poszło wiec nie zazdroszcze w tych czasach. AHA jak dojdziesz do parteru a napewno do pietra przyjżyj sie drzwiom jak one są rozplanowane może teraz jest projekt lepszy ale ten co ja mniałem to teraz mam problemy z drzwiami nigdzie prawie nie moge dać futryny która mi by opasałą mur tzn ścianke tak beznadziejnie jest zaplanowany otwór na drzwi

Pozdrawiam narazie to tyle

• 1 month później...

Witam!

Po dluzszej nieobecnosci.....

Stan na dzien dzisiejszy jest taki ze mam zalany strop nad piwnica i we wtoreek zaczynaja murowac gazobeton,,,

Mam pytanie ,Ty tez musiales zmieniac wiezbe bo kladles chyba dachowke ceramiczna z tego co wiem?

Napisz prosze ile Ci wyszlo drzewa na wiezbe i jak zmieniles przekroje ( w projekcie sa na blachodachowke) jak impregnowales drzewo czym?

Aha no i ile Cie kosztowala dachowka moze lepiej dach z rozbiciem ciesla dekarz drzewo dachowka i inne materialy....

Zamawiales juz grzejniki ?Czy opierasz sie na wartosciach mocy ich z projektu czy np instalator Ci skorygowal...Co kladziesz miedz czy plastik ,kurde tyle pytan hehe sorry ale to wszystko przede mna dopiero....

Pozdrawiam!

Jawrob

Witam Gratulacje

wreście ruszyłeś ja jestem na etapie ocieplenia z zwenątrz i powoli maluje ściany bo narazie czasu niemam

Wiźbe dachową zamawiałem już zaimpregnowaną zabardzo zmian nie robiłem ale jeszcze spojże na wykaz zamówiena chyba go gdzieś mam bo przekroje są spore projektant troche przesadził z przekrojami grzejniki mi zaprojektował hydraulik instalacje mam w miedzi według jego widze misie i moich wskzówek, wiesz co po instalacji hydraulicznej mówiłem że jak bym miał jeszcze raz robić instalacje to bym zrobił w ALUPXie czy jak to sie klika niby drożej ale tak jak widziałem ile złaczek poszło do miedzi to powiem Tobie że lepiej chyba rozciągać rurki i wyjdzie chyba taniej i bezpieczniej bo łączenie nie jest w posadce tylko na końcu ZASTANÓW SIE jak by co

co jeszcze hmmm przypilnuj żeby Tobie ekipa jak bedą pietro budowali nad parterem żeby nie sknocili okna koło garażu bo zauważyłem że pare sasanek ma sknocone noi moja sasanka też :( może nowe projekty mają lepsze rozwiązanie.

Hmmmm chciałbym kiedyś wejść do sasanki która ma całą piwnice zrobiona wtedy bym sie pewnie dołował że takie pomieszczenia zostały zasypane :(

co do dachówki to ceny napewno sie zmieniły ja ma Rabena dasz projekt do hurtowni to oni Tobie wyliczą ja nie robiłem daszku nad łazienką noi ciężko mi powiedzieć czy żałuje czy nie tylko ponim mi zostały pare belek bo nie uwzględnił mój kierownik budowy że niebedziemy go robić tego daszka Grzejniki jeszcze przed unijne czyli przed majem kupione kosztowały ponad 6 tyś jesli dobrze pamietam tynkowanie + klejenie regipsów + szpachlowanie robocizna 10 tyś bez materiału nie wliczając jeszcze przykrecania sufitu na pietrze POPROSTU koszta są kosmiczne a teraz sie szykuje elewacja a kasy brak niewiem jak to bedzie trzeba kłaść podłogi płytki i tak dalej

Jesli masz jakieś fotki do bym poogladał z miła checią ja maswoje ale jeszcze nie wywołane noi niemam czasu na zamieszczanie przydała by sie cufrówka

dobra to narazie Tyle

do nastepnego klikniecia

Pozdrawiam SASANKOWICZÓW ;)

• 1 month później...

oj mało nas sasankowców ;) gatunek zagrozony?

Ari czy sie wprowadziłeś ???

Ja nieestety nie. Mamy mieć rure z gazem wiosną więc warto poczekać no i piec inny niż wczesniej brany pod uwagę.

po perypetiach mamy szambo zamiast BOS i teraz w końcu instalacje no i dachówka czeka

Jawrob lepiej zajrzyj na budowę do któreś sasanki polecam bo jest tyle szczegółów że warto zobaczyć /niestety my nie znaliśmy nikogowcześniej / i na to okno nad garażem uważaj jak Ari ci dobrze radzi , lekki skos na połaxci dachu i to okno się nie miesci nad dachem garażowym. U nas udało sie uratować sytuscję połowicznie bo okna są w obu pokojach wysoko/!@##$%