Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak mnie naszło dzisiaj przy grypie ;-)

Dlaczego w naszym pieknym kraju większość jego obywateli prawa autorskie lekce sobie waży?

Przeglądam forum - o, kolejny "projekt Ryszarda Szewczyka". Ten architekt od lat bezczelnie zżyna projekty architektów amerykańskich (z Gardnera to chyba pół portfolio wyniósł ;-) ) - róznia sie tylko technologią, bo większość to murowańce - i jeszcze ma czelność na swojej stronie www pisać "prawa autorskie do wszystkich projektów zastrzeżone". Zadzwoniłam nawet do pracowni, bo chciałam się dowiedzieć czy ten pan w swej praktyce nie dostrzega niczego niestosownego - niestety z automatami cięzko się dyskutuje :)

Mnie się na coś takiego scyzoryk w kieszeni otwiera. Może dlatego, że jestem z branży . Gdyby ktos ukradł jeden z moich projektów, dokonał drobnej zmiany - zamiast, dajmy na to, zywopłotu z cisu wrysował żywopłot z tui - i sie pod tym podpisał, to by mnie chyba trafiło na miejscu.

Zresztą - może ja się czepiam. Może to nic wielkiego. W sumie, kupowanie bez faktury - taka popularna sprawa, prawda? Nie odprowadzanie podatków - również. A uczciwy to z reguły zyskac może jedynie (aż?) satysfakcje osobistą...

https://forum.murator.pl/topic/117484-brak-poszanowania-dla-praw-autorskich-brak-uczciwo%C5%9Bci/

uważam, że wszędzie ludzie są nieuczciwi czy w RP, USA, Niemczech, Francji, Rosji, Hiszpanii itd..

I tu świety Boże nie pomoże bo taka jest natura człowieka - dobro i zło.

Problemem jest tu sposób chronienia praw autorskich - są odpowiednie przepisy prawne ale ... co z ich EGZEKWOWANIEM. Policja się nie zna i nie wykazuje tzw czujności. Jedynym funkcjonariuszem kumającym bazę jest CELNIK ale on działa na ograniczonym obszarze. Obywatel poszkodowany musi sam donieść do prokuratury zakładając sprawę z powództwa cywilnego i tu się zaczyna koszmar w całym tego słowa znaczenia. NIE KOMPETENCJA POLSKIEGO WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI JEST PORAŻAJĄCA. tego się nie da kurwa opisać

Konkurs.

Znajdź 5 różnic obu rysunków.

kolorystyka ;-) ;-) ;-)

No własnie to miałam na myśli...Pózniej się chwala, jakim to sa liderem rynku, jakie mają nowatorskie rozwiązania.. Ech.. :roll:

A kto jest autorem tego projektu z Archetonu? Nie moge na stronie znaleźć tej informacji.

Bo moze pani Małgorzata Cybulska - Marks? - autorka "konkursowego"?

czasami architekci sprzedaja swój projekt w róznych pracowanich pod róznymi nazwami (to pewnie zalezy od ustalen miedzy architektem a pracownia )

Mymyk, brak poszanowania do Ustawy o prawach autorskich akurat mnie nie dziwi ;) Jakze lekko inni korzystaja, zapozyczaja, wykorzystuja a w koncu "inspiruja" sie czyims dorobkiem ...

Robmy swoje ... reszta sama stoczy sie na dno ;)

BTW a w Chinach wielkiem powazniem ciesza sie ci, ktorzy najwierniej kopiuja dziela innych. Co kraj, to obyczaj ... ja juz wyluzowalam 8)

Niepamietam na którym wątku ale całkiem niedawno była taka sytuacja;forumowiczkaX wkleiła zdjęcie wnętrza,które jej sie podobało.Ktoś przytomnie zauważył,ze jest to zdjęcie z dziennika budowy innej forumowiczki wykorzystane bez jej zgody lub przynajmniej adnotacji skąd zdjęcie pochodzi.I powstaje dylemat;czy zdjęcie w sieci jest do wykorzystania na tym samym forum czy to już nadużycie :-?

O czym mowa :o pokażcie choc jednego z dziesięciu, który nigdy nie zrobił kserokopi ksiązki, pokażcie takiego co nie kopiuje muzyki, filmów.

To chore, ale tak powszechne, że każde odstepstwo od tego jest nienormalne i dziwaczne.

Ja sie poddałam, to walka z wiatrakami, nie stać mnie na walkę o swoje prawa.

• 2 weeks później...
z tymi domami to sie zastanowcie. przeciez kazdy wyglada prawie tak samo - parter, poddasze uzytkowe ze skosnym dachem. liczba kombinacji jest naprawde ograniczona. plagiat bylby przy stwierdzeniu, ze wymiary sa identyczne, i zostal wykonany celowo.
Niepamietam na którym wątku ale całkiem niedawno była taka sytuacja;forumowiczkaX wkleiła zdjęcie wnętrza,które jej sie podobało.Ktoś przytomnie zauważył,ze jest to zdjęcie z dziennika budowy innej forumowiczki wykorzystane bez jej zgody lub przynajmniej adnotacji skąd zdjęcie pochodzi.I powstaje dylemat;czy zdjęcie w sieci jest do wykorzystania na tym samym forum czy to już nadużycie :-?

to podpada pod "cytat". jesli zdjecie bylo uzyte informacyjnie, to nie ma powodu by uwazac to za naruszenie praw autorskich!

, pokażcie takiego co nie kopiuje muzyki, filmów.

teoretycznie jest drobna luka w przepisach jeśli chodzi o ściąganie muzyki - mianowicie P2M. Nie dozwolone jest udostępnianie, ale pobieranie już tak.

a my ze szwagrem przy kazdej flaszce się zastanawiamy, dlaczego autorzy tekstów piosenek mają kasę za każde wyemitowanie piosenki w radiu, a sami za korzystanie z liter nie płacą.

Powinni musowo płacić za korzystanie z liter.

a my ze szwagrem przy kazdej flaszce się zastanawiamy, dlaczego autorzy tekstów piosenek mają kasę za każde wyemitowanie piosenki w radiu, a sami za korzystanie z liter nie płacą.

to ja też musze za te litery płacić :o

i wszyscy co tu te "dzieła" tworzą :o

to ja chyba niepiśmienna zostanę :wink:

Dlatego ja w pierwszym odruchu nic nie odpisalam - jeszcze by mi Retro jaki rachunek wystawił ;-)

płacom tylko te co zarabiajom, te co amatorsko, to nie płacom. :D

Retro, ale ja Cię proszę, Ty nie podsuwaj takich pomysłów naszym władzom, dobrze?

Tia,pisanie postów bez liter tylko przy pomocy emotikonów mogło by

trochę komplikować zrozumienie "co autor miał na myśli" :lol:

Retro, ale ja Cię proszę, Ty nie podsuwaj takich pomysłów naszym władzom, dobrze?

Tia,pisanie postów bez liter tylko przy pomocy emotikonów mogło by

trochę komplikować zrozumienie "co autor miał na myśli" :lol:

a kto ma prawa autorskie do emotikon ?

zaraz rachunki zacznie rozsyłać 8)