Mymyk_KSK 24.02.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Tak mnie naszło dzisiaj przy grypie Dlaczego w naszym pieknym kraju większość jego obywateli prawa autorskie lekce sobie waży? Przeglądam forum - o, kolejny "projekt Ryszarda Szewczyka". Ten architekt od lat bezczelnie zżyna projekty architektów amerykańskich (z Gardnera to chyba pół portfolio wyniósł ) - róznia sie tylko technologią, bo większość to murowańce - i jeszcze ma czelność na swojej stronie www pisać "prawa autorskie do wszystkich projektów zastrzeżone". Zadzwoniłam nawet do pracowni, bo chciałam się dowiedzieć czy ten pan w swej praktyce nie dostrzega niczego niestosownego - niestety z automatami cięzko się dyskutuje Mnie się na coś takiego scyzoryk w kieszeni otwiera. Może dlatego, że jestem z branży . Gdyby ktos ukradł jeden z moich projektów, dokonał drobnej zmiany - zamiast, dajmy na to, zywopłotu z cisu wrysował żywopłot z tui - i sie pod tym podpisał, to by mnie chyba trafiło na miejscu. Zresztą - może ja się czepiam. Może to nic wielkiego. W sumie, kupowanie bez faktury - taka popularna sprawa, prawda? Nie odprowadzanie podatków - również. A uczciwy to z reguły zyskac może jedynie (aż?) satysfakcje osobistą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.02.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 uważam, że wszędzie ludzie są nieuczciwi czy w RP, USA, Niemczech, Francji, Rosji, Hiszpanii itd..I tu świety Boże nie pomoże bo taka jest natura człowieka - dobro i zło. Problemem jest tu sposób chronienia praw autorskich - są odpowiednie przepisy prawne ale ... co z ich EGZEKWOWANIEM. Policja się nie zna i nie wykazuje tzw czujności. Jedynym funkcjonariuszem kumającym bazę jest CELNIK ale on działa na ograniczonym obszarze. Obywatel poszkodowany musi sam donieść do prokuratury zakładając sprawę z powództwa cywilnego i tu się zaczyna koszmar w całym tego słowa znaczenia. NIE KOMPETENCJA POLSKIEGO WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI JEST PORAŻAJĄCA. tego się nie da kurwa opisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 24.02.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Konkurs. Znajdź 5 różnic obu rysunków. kolorystyka ;-) No własnie to miałam na myśli...Pózniej się chwala, jakim to sa liderem rynku, jakie mają nowatorskie rozwiązania.. Ech.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 24.02.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 A kto jest autorem tego projektu z Archetonu? Nie moge na stronie znaleźć tej informacji.Bo moze pani Małgorzata Cybulska - Marks? - autorka "konkursowego"?czasami architekci sprzedaja swój projekt w róznych pracowanich pod róznymi nazwami (to pewnie zalezy od ustalen miedzy architektem a pracownia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 24.02.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Mymyk, brak poszanowania do Ustawy o prawach autorskich akurat mnie nie dziwi Jakze lekko inni korzystaja, zapozyczaja, wykorzystuja a w koncu "inspiruja" sie czyims dorobkiem ... Robmy swoje ... reszta sama stoczy sie na dno BTW a w Chinach wielkiem powazniem ciesza sie ci, ktorzy najwierniej kopiuja dziela innych. Co kraj, to obyczaj ... ja juz wyluzowalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 24.02.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Niepamietam na którym wątku ale całkiem niedawno była taka sytuacja;forumowiczkaX wkleiła zdjęcie wnętrza,które jej sie podobało.Ktoś przytomnie zauważył,ze jest to zdjęcie z dziennika budowy innej forumowiczki wykorzystane bez jej zgody lub przynajmniej adnotacji skąd zdjęcie pochodzi.I powstaje dylemat;czy zdjęcie w sieci jest do wykorzystania na tym samym forum czy to już nadużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.02.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 O czym mowa pokażcie choc jednego z dziesięciu, który nigdy nie zrobił kserokopi ksiązki, pokażcie takiego co nie kopiuje muzyki, filmów. To chore, ale tak powszechne, że każde odstepstwo od tego jest nienormalne i dziwaczne. Ja sie poddałam, to walka z wiatrakami, nie stać mnie na walkę o swoje prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 10.03.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 z tymi domami to sie zastanowcie. przeciez kazdy wyglada prawie tak samo - parter, poddasze uzytkowe ze skosnym dachem. liczba kombinacji jest naprawde ograniczona. plagiat bylby przy stwierdzeniu, ze wymiary sa identyczne, i zostal wykonany celowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 10.03.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Niepamietam na którym wątku ale całkiem niedawno była taka sytuacja;forumowiczkaX wkleiła zdjęcie wnętrza,które jej sie podobało.Ktoś przytomnie zauważył,ze jest to zdjęcie z dziennika budowy innej forumowiczki wykorzystane bez jej zgody lub przynajmniej adnotacji skąd zdjęcie pochodzi.I powstaje dylemat;czy zdjęcie w sieci jest do wykorzystania na tym samym forum czy to już nadużycie to podpada pod "cytat". jesli zdjecie bylo uzyte informacyjnie, to nie ma powodu by uwazac to za naruszenie praw autorskich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 10.03.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 , pokażcie takiego co nie kopiuje muzyki, filmów. teoretycznie jest drobna luka w przepisach jeśli chodzi o ściąganie muzyki - mianowicie P2M. Nie dozwolone jest udostępnianie, ale pobieranie już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.03.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 a my ze szwagrem przy kazdej flaszce się zastanawiamy, dlaczego autorzy tekstów piosenek mają kasę za każde wyemitowanie piosenki w radiu, a sami za korzystanie z liter nie płacą.Powinni musowo płacić za korzystanie z liter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 10.03.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 No tak,tylko że oni z tych liter stworzyli "dzieło" i za te "dzieło każą sobie płacić. A co ,jak co ,"dzieł" naszych rodzimych "artystów" nam nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.03.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 a my ze szwagrem przy kazdej flaszce się zastanawiamy, dlaczego autorzy tekstów piosenek mają kasę za każde wyemitowanie piosenki w radiu, a sami za korzystanie z liter nie płacą. Powinni musowo płacić za korzystanie z liter. to ja też musze za te litery płacić i wszyscy co tu te "dzieła" tworzą to ja chyba niepiśmienna zostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 10.03.2009 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 a my ze szwagrem przy kazdej flaszce się zastanawiamy, dlaczego autorzy tekstów piosenek mają kasę za każde wyemitowanie piosenki w radiu, a sami za korzystanie z liter nie płacą. Powinni musowo płacić za korzystanie z liter. to ja też musze za te litery płacić i wszyscy co tu te "dzieła" tworzą to ja chyba niepiśmienna zostanę Dlatego ja w pierwszym odruchu nic nie odpisalam - jeszcze by mi Retro jaki rachunek wystawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.03.2009 03:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 a my ze szwagrem przy kazdej flaszce się zastanawiamy, dlaczego autorzy tekstów piosenek mają kasę za każde wyemitowanie piosenki w radiu, a sami za korzystanie z liter nie płacą. Powinni musowo płacić za korzystanie z liter. to ja też musze za te litery płacić i wszyscy co tu te "dzieła" tworzą to ja chyba niepiśmienna zostanę płacom tylko te co zarabiajom, te co amatorsko, to nie płacom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 11.03.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Retro, ale ja Cię proszę, Ty nie podsuwaj takich pomysłów naszym władzom, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 11.03.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Retro, ale ja Cię proszę, Ty nie podsuwaj takich pomysłów naszym władzom, dobrze? Tia,pisanie postów bez liter tylko przy pomocy emotikonów mogło by trochę komplikować zrozumienie "co autor miał na myśli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.03.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Retro, ale ja Cię proszę, Ty nie podsuwaj takich pomysłów naszym władzom, dobrze? Tia,pisanie postów bez liter tylko przy pomocy emotikonów mogło by trochę komplikować zrozumienie "co autor miał na myśli" a kto ma prawa autorskie do emotikon ? zaraz rachunki zacznie rozsyłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts