Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom parterowy, czy jednak mieszkanie- dwa pytania?

Recommended Posts

Wczoraj dostałam nowy czynsz.

Mieszkanie 51 mkw - 650 pln miesięcznie

Plus prąd, ogrzewanie, woda.

Słabo ?

no właśnie...

Jedni wolą szuflandię - inni tarasik :)

Remont dachu po kilku latach ? Podjazdu ? Żarty....

Na szczęście nie miałam takich dylematów... Za to co musiałabym wydać na 100 mkw mogę postawić dom 300 mkw(bo działka za darmo)

• 4 months później...
Jeśli mieszkanie w bloku to chyba apartament hehe. Mi się ciężko mieszkało dlatego jedynym rozwiązaniem dla mnie jest własny dom. Ale to zależy od gustów. Jak się dobrze mieszka w bloku to nie trzeba tego zmieniać. Przy domu to trzeba jednak trochę robić. Jak się jest więcej w pracy niż u siebie to ekonomiczniejszym rozwiązaniem jest blok.

A ja dużo pracuję, w sumie więcej czasu spędzam w pracy niż w domu. ale własnie dlatego cenię sobie mozliwość mieszkania w domku.

Jak wracam z pracy po 18 lub nawet 20, to jeszcze zdążę troszkę czasu spędzić w ogrodzie.

Znacznie lepiej też wypoczywam w domku niż "szuflandii". Przy moim natężeniu opracy jakieś ciagłe wyjazdy wakacyjne i tak nie są realne. Raz do roku maksymalnie.

Wyprawy za miasto wymagaja przygotowań i czasu, a weekend w ogrodzie pod ręką, w międzyczasie mogę też zrobić coś w domu. Jest też motywacja do ruchu przy pracach ogrodowych na powietrzu.

Ogólnie porównując okres mieszkania w bloku i teraz - dla mnie znacznie na korzyść mieszkania w domku, chociaż jest to kosztem kredytu - (też myśleliśmy, że starczy 300-500 tys. :cry: :oops: - a domek mały i wcale nie jakiś wypas).

Tak więc ekonomicznie na pewno nie jeśli chodzi o inwestycję (oczywiście nie porównuję tu z jakimiś chorymi cenami apartamentów np. w W-wie, tylko standardowego mieszkania), utrzymanie chyba porównywalne, ale komfort jak dla mnie nieporównywalny na korzyść domku.

• 2 weeks później...

DOM. I bez najmniejszego zastanowienia.

1. własna oaza spokoju, skrawek ogrodu, brak uciążliwych sąsiadów nad głową .. szczególnie jak mieszkasz w duzym mieście dom poza miastem to skarb! mieszkanie w mieście uważam za najgorsze co można wybrać .. - moje zdanie :) z doświadczenia

• 3 weeks później...