Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym zalać nowe co?

Recommended Posts

witam!

mam może proste ale nie dla mnie pytanie: czym zalać inst. co? instalacja "dziewicza" : grzejniki plus 60 m2 podłogówki. grzejniki na miedzi, podłogówka pex, kocioł na paliwo stałe, podłogówka na rozdzielaczu, grzejniki stalowe, cwu, czy zwykłą kranówą czy lepiej czymś innym, tylko nie za drogim, bo z jednej strony jak wydaliśmy tyle kasy za inst. to jej chcemy dogodzić a z drugiej nie chcemy niepotrzebnie wydawać kasy.

pozdrawiam

Woda zdemineralizowana po pewnym czasie będzie miała niskie pH, co będzie powodowało korozję kotła i instalacji - to podstawowa kwestia.

Jeżeli układ jest szczelny to napełniony raz wodą nie będzie w nieskończoność powodował odkładania kamienia, bo wytrąci się tylko tyle ile będzie w tej wodzie soli wapnia i magnezu, które głównie powodują twardość przemijającą wody.

Zakamienianie dotyczy w normalnej eksploatacji zasobnika na ciepłą wodę bo tam z oczywistych względów ciągle napływa nowa woda i się podgrzewa.

witam!

mam może proste ale nie dla mnie pytanie: czym zalać inst. co? instalacja "dziewicza" : grzejniki plus 60 m2 podłogówki. grzejniki na miedzi, podłogówka pex, kocioł na paliwo stałe, podłogówka na rozdzielaczu, grzejniki stalowe, cwu, czy zwykłą kranówą czy lepiej czymś innym, tylko nie za drogim, bo z jednej strony jak wydaliśmy tyle kasy za inst. to jej chcemy dogodzić a z drugiej nie chcemy niepotrzebnie wydawać kasy.

pozdrawiam

A jak masz zrealizowane uzupełnianie płynów w otwartej części układu? Jeśli masz podłączone do wody to decyzja jest dość oczywista. Jeśli chodzi o część zamkniętą, to ja jak większość jestem za wodą z wyjątkiem układów nietypowych narażonych na ujemne temperatury.