bogus33 24.02.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 witam! mam może proste ale nie dla mnie pytanie: czym zalać inst. co? instalacja "dziewicza" : grzejniki plus 60 m2 podłogówki. grzejniki na miedzi, podłogówka pex, kocioł na paliwo stałe, podłogówka na rozdzielaczu, grzejniki stalowe, cwu, czy zwykłą kranówą czy lepiej czymś innym, tylko nie za drogim, bo z jednej strony jak wydaliśmy tyle kasy za inst. to jej chcemy dogodzić a z drugiej nie chcemy niepotrzebnie wydawać kasy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.02.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Instalację należy napełnić wodą i przepłukać jak była lutowana miedź.Drugie napełnienie wodą i tak zostawić. Żeby Ci nie przyszło do głowy destylowaną bo sobie zaszkodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 24.02.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Żeby Ci nie przyszło do głowy destylowaną bo sobie zaszkodzisz. Dlaczego, jestem ciekaw, bo wydawałoby się zdeminaralizowaną było by dobrze, nie ma żadnych jonów pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 24.02.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 wódką to zalej a jak będziesz na smakach to z odpowietrznika pociągniesz parę setek a tak poważnie to napuść wody ,niech tak pośmiga ze dwa -trzy dni ,następnie spuść do zera i ponownie napełnij wodą i tak zostaw na wieki wieków możesz też użyć specjalnego płynu na mrozy , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.02.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 również słyszałem, że warto zalać wodą zmiękczoną, zdemineralizowaną, co zapobiec może szybkiemu zakamienieniu wymienników w kotłach, jak to jest naprawdę to nie wiem, bo usłyszałem o tym właśnie przy okazji odkamieniania takowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.02.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 a na mrozy najlepszy jest płyn ten, no... rektyfikowany, na 96% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 24.02.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Właśnie mnie tak polecano, zalać zdemineralizowaną i dodać środka (zapomniałem nazwy), który obniża temperaturę krzepnięcia, a dodatkowo, ma właściwości smarne co korzystnie wpływa na całą armaturępozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.02.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Z tego co czytałem to woda miękka demineralizowana nie jest zalecana do instalacji miedzianej bo ja wypłukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 24.02.2009 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 fajnie, dzięki. w sumie to miałem na myśli jakieś np petrygo czy coś podobnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 25.02.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Woda zdemineralizowana po pewnym czasie będzie miała niskie pH, co będzie powodowało korozję kotła i instalacji - to podstawowa kwestia.Jeżeli układ jest szczelny to napełniony raz wodą nie będzie w nieskończoność powodował odkładania kamienia, bo wytrąci się tylko tyle ile będzie w tej wodzie soli wapnia i magnezu, które głównie powodują twardość przemijającą wody.Zakamienianie dotyczy w normalnej eksploatacji zasobnika na ciepłą wodę bo tam z oczywistych względów ciągle napływa nowa woda i się podgrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.02.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 witam! mam może proste ale nie dla mnie pytanie: czym zalać inst. co? instalacja "dziewicza" : grzejniki plus 60 m2 podłogówki. grzejniki na miedzi, podłogówka pex, kocioł na paliwo stałe, podłogówka na rozdzielaczu, grzejniki stalowe, cwu, czy zwykłą kranówą czy lepiej czymś innym, tylko nie za drogim, bo z jednej strony jak wydaliśmy tyle kasy za inst. to jej chcemy dogodzić a z drugiej nie chcemy niepotrzebnie wydawać kasy. pozdrawiam A jak masz zrealizowane uzupełnianie płynów w otwartej części układu? Jeśli masz podłączone do wody to decyzja jest dość oczywista. Jeśli chodzi o część zamkniętą, to ja jak większość jestem za wodą z wyjątkiem układów nietypowych narażonych na ujemne temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts