DagaAdam 24.02.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Hej! Podzielcie sie doswiadczeniem.. Tak sie zastanawiam od dluzszego czasu (no kombinuje nad tym juz z pol roku czy popularne i tanie zgrzewarki tego typu: http://www.allegro.pl/item559256297_zgrzewarka_1500w_do_rur_pp_pe_w_walizce_promocja.html Rzeczywiscie nadaja sie tez do klejenia ze soba rur PE ? Mowie o typowych rurach wodnych np. PE80 SDR17 fi32. Czy rury PE mozna kleic z rurami PP ? Czy takie polaczenia sa tak samo trwale jak zgrzewanie PP z PP, stosowane przeciez bardzo czesto w instalacjach wody i polecane jako bardzo trwale ? Dzieki z gory, jezeli jakis chemik, fizyk lub instalator (ew. wystarczy np. sam adam_mk ;) mi to wytlumaczy - bede bardzo dzwieczny pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaj 25.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Zgrzewarka tego typu służy do tzw polifuzji termicznej, czyli innymi słowami zgrzewania instalacji z tworzyw sztucznych. Można nimi zgrzewać zarówno PP jak i PE, ale niestety nie wolno ich łączyć ze sobą (PP z PE) za pomocą zgrzewu. Można zastosować różnego rodzaju połączenia skręcane, rozłączne lub nie.Co do zgrzewarki jeśli dużo pracujesz to tej z allegro nie polecam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.02.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Ja kupiłem na Allegro zgrzewarkę za 159 zł z nożycami do cięcia,metrówką i wszystko w walizce! Na jedną instalację wystarczy na pewno,kiedyś jak będzie chciał coś zgrzać to tez sie przyda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.02.2009 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Zgrzewarka tego typu służy do tzw polifuzji termicznej, czyli innymi słowami zgrzewania instalacji z tworzyw sztucznych. Można nimi zgrzewać zarówno PP jak i PE, ale niestety nie wolno ich łączyć ze sobą (PP z PE) za pomocą zgrzewu. Można zastosować różnego rodzaju połączenia skręcane, rozłączne lub nie. Co do zgrzewarki jeśli dużo pracujesz to tej z allegro nie polecam. Dzieki. Czyli rozumiem, ze moge tym zgrzac doczolowo dwa odcinki rury PE (srednicy rzedu 25-32) ? Bo w instalacji PP przy zgrzewaniu stosuje sie chyba ksztaltki - np. do laczenia dwoch rur - mufke. Zgrzew tylko doczolowy zapewne jest znacznie slabszy - ale czy wystarczajacy ? Mowa o cisnieniach rzedu 3-4 bar, czyli powiedzmy podobnych do wodociagowych Dzieki, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaj 25.02.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Do łączenia rur PE równiez stosuje się kształtki tego samego rodzaju co w PP tylko wykonane z HDPE. Przy zgrzewie doczołowym napewno wytrzyma, ale trzeba umiejętnie zgrzać z uwagi na cienką ściankę rury PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 25.02.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Ja kupiłem na Allegro zgrzewarkę za 159 zł z nożycami do cięcia,metrówką i wszystko w walizce! Na jedną instalację wystarczy na pewno,kiedyś jak będzie chciał coś zgrzać to tez sie przyda! dawno to kupiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 25.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 A ma ktoś namiar na sklep z takimi kształtkami HDPE do zgrzewania polifuzyjnego wszędzie szukam i jedynie co znalazłem to kształtki HDPE z zatopionym drutem oporowym do specialnych zgrzewarek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.02.2009 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 A ma ktoś namiar na sklep z takimi kształtkami HDPE do zgrzewania polifuzyjnego wszędzie szukam i jedynie co znalazłem to kształtki HDPE z zatopionym drutem oporowym do specialnych zgrzewarek? A ja mam pytanie czy takie ksztaltki: http://www.mpj.com.pl/doczolowe_pl.htm To ksztaltki gdzie zgrzewa sie tylko i wylacznie "czolo", czy moze rure naklada sie te 2-3cm na ksztaltke (widac tam taka fazke, jakby do tego?) ???? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaj 25.02.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Namiar proszę bardzo firma w której pracuję: http://www.aspol.com.pl/index.php?pdm=podmenu_cennikpe&inf=temat_cenn_pe_w&ag1=CENNIK%3EPOLIETYLEN%20-%20PE&sorta= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts