Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klejenie rur PE z PE lub PE z PP ?

Recommended Posts

Hej!

Podzielcie sie doswiadczeniem.. Tak sie zastanawiam od dluzszego czasu (no kombinuje nad tym juz z pol roku ;-) czy popularne i tanie zgrzewarki tego typu:

http://www.allegro.pl/item559256297_zgrzewarka_1500w_do_rur_pp_pe_w_walizce_promocja.html

Rzeczywiscie nadaja sie tez do klejenia ze soba rur PE ?

Mowie o typowych rurach wodnych np. PE80 SDR17 fi32.

Czy rury PE mozna kleic z rurami PP ?

Czy takie polaczenia sa tak samo trwale jak zgrzewanie PP z PP, stosowane przeciez bardzo czesto w instalacjach wody i polecane jako bardzo trwale ? :)

Dzieki z gory, jezeli jakis chemik, fizyk lub instalator (ew. wystarczy np. sam adam_mk ;) ;) ;) mi to wytlumaczy - bede bardzo dzwieczny :)

pozdrawiam!

Zgrzewarka tego typu służy do tzw polifuzji termicznej, czyli innymi słowami zgrzewania instalacji z tworzyw sztucznych. Można nimi zgrzewać zarówno PP jak i PE, ale niestety nie wolno ich łączyć ze sobą (PP z PE) za pomocą zgrzewu. Można zastosować różnego rodzaju połączenia skręcane, rozłączne lub nie.

Co do zgrzewarki jeśli dużo pracujesz to tej z allegro nie polecam.

Pozdrawiam.

Zgrzewarka tego typu służy do tzw polifuzji termicznej, czyli innymi słowami zgrzewania instalacji z tworzyw sztucznych. Można nimi zgrzewać zarówno PP jak i PE, ale niestety nie wolno ich łączyć ze sobą (PP z PE) za pomocą zgrzewu. Można zastosować różnego rodzaju połączenia skręcane, rozłączne lub nie.

Co do zgrzewarki jeśli dużo pracujesz to tej z allegro nie polecam.

Dzieki. Czyli rozumiem, ze moge tym zgrzac doczolowo dwa odcinki rury PE (srednicy rzedu 25-32) ? Bo w instalacji PP przy zgrzewaniu stosuje sie chyba ksztaltki - np. do laczenia dwoch rur - mufke. Zgrzew tylko doczolowy zapewne jest znacznie slabszy - ale czy wystarczajacy ? :) Mowa o cisnieniach rzedu 3-4 bar, czyli powiedzmy podobnych do wodociagowych :)

Dzieki,

pozdr.

A ma ktoś namiar na sklep z takimi kształtkami HDPE do zgrzewania polifuzyjnego wszędzie szukam i jedynie co znalazłem to kształtki HDPE z zatopionym drutem oporowym do specialnych zgrzewarek?

A ja mam pytanie czy takie ksztaltki:

http://www.mpj.com.pl/doczolowe_pl.htm

To ksztaltki gdzie zgrzewa sie tylko i wylacznie "czolo", czy moze rure naklada sie te 2-3cm na ksztaltke (widac tam taka fazke, jakby do tego?) ????

pozdr.