Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka w słupku

mk1719501284

Recommended Posts

Zdecydowałam się na zabudowanie zmywarki wyżej, pod nią będzie szuflada 50 cm wysokości. Nie wiem natomiast jak rozwiązać problem otwierania drzwi zmywarki, jej front przy otwieraniu będzie haczył o front szuflady poniżej..

czy ktoś z was ma takie rozwiązanie u siebie, jak poradziliście sobie z tym problemem?? PILNE

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najmniej drastycznym sposobem jest postawienie zmywarki na dystansie pomiędzy(wieńcem) czołem szuflady a zmywarka

http://img95.imageshack.us/img95/4948/zmywarka1vo0.jpg

http://img261.imageshack.us/img261/5518/zmywarka2tt3.jpg

Tylko ten dystans nie może być na równo z gł,szafki szufladowej przynajmniej 5 cm płytszy a wysokosc dystansu nie mniej niz 1,4 cm ale ja bym zastosował gr formatki np.1.6 lub 1.8

Drugi sposób jest juz bardziej precyzyjny i pracochłonny trzeba byłoby przyciac czoło szuflady o gr. dystansu (1.6) a także wyfrezowac górny wieniec wraz z bokami szafki Najprosciej bedzie jak dasz ten dystans i bedzie po problemie.

blat mam na 91 cm, ale w tym miejscu jest wyżej - jakby półka

po lewej jest cargo, później zmywarka {60 cm szeroka, 86 cm wysoka - powiększona wersja} (zmiana w stosunku do wizualizacji - szuflada pod zmywarką ma 50 cm, a nad zmywarką nie ma już szuflady)

http://i22.photobucket.com/albums/b324/cirri/Domek/kuchnia1B.jpg

Mam zmywarkę na podwyższeniu i jestem b. zadowolona. Nie mam żadnego dystansu i nic nie zawadza. Przestrzeń pomiędzy frontem od zmywarki a frontem od szuflady pod zmywarką nie jest większa niż przy zabudowanym piekarniku na podwyższeniu. Wszystko wygląda bardzo ładnie i jest funkcjonalne. Szuflada pod zmywarką po otwarciu jest płytsza niż wynikałoby to z wielkości frontu szuflady bo zawiera jeszcze dół zmywarki. :)

właśnie chodzi o taki dystans jak przy podwyższeniu piekarnika :-)

u mnie fronty były spasowane idealnie i dlatego haczyły ..

Szuflada pod zmywarką po otwarciu jest płytsza niż wynikałoby to z wielkości frontu szuflady bo zawiera jeszcze dół zmywarki.

dokładnie tak samo mam :-)

• 1 month później...
Co myślicie o podniesieniu zmywarki i pralki (ładowanej od frontu) ?

-poniżej jakieś szuflady czy postumenty ok. 40cm wysokości

Czy komfort użytkowania rekompensuje kłopoty z montażem?

Może ktoś już użytkuje taką kombinację? Warto?

Wiele osób wypowiadało się już na forum pozytywnie o takim rozwiązaniu przynajmniej jeśli chodzi o zmywarkę. Moja na razie stoi na podłodze, ale z cała pewnością ją podniosę o ile tylko się da. Z różnych powodów. W pralni również przymierzam się do podniesienia pralki. Chcę mieć trochę wygodniej przy jej obsłudze, będę mogła schować np miskę pod nią a w dodatku jak mi się zatka filtr, a to się czasem zdarza, to nie będę potrzebowała kratki w podłodze, żeby w jakiś cywilizowany sposób opróżnić pralkę (w sytuacji gdy stoi ona na podłodze grozi to zbieraniem całej wody szmatą.). Z podobnych powodów podniosę zmywarkę.

Ja bym wolała pralkę ładowaną od góry zamiast tego

1. Nie tego dotyczy pytanie

2. Nie ma zmywarek ładowanych od góry

witam, ja mam pralke podniesiona -sprawdza sie znakomicie-nie trzba sie schylac, zeby wyciagnac pranie, pod nia trzymamy z reguly kosz z bielizna ( co do wygodny to jednak wydaje mi sie, ze jest to kwestia przyzwyczajenia)

PS

zwroc tylko uwage aby pralka nie byla za wysoko, tzn tak abys mogla wygodnie wsypywac proszek ( nasza pralka stoi dosc wysoko, my z mezem nie mamy problemow ale ktos kto ma 1,5 m musial by stawac na palcach, zeby trafic do odpowiedniej przegrodki :wink: )

Ja bym wolała pralkę ładowaną od góry zamiast tego

1. Nie tego dotyczy pytanie

2. Nie ma zmywarek ładowanych od góry

Słuchaj, ja wiem że Ty się lubisz czepiać :wink: a ja niestety nie umiem się powstrzymywać przed odbijaniem piłeczki :oops:

ad 1. Tego, bo pytanie było czy warto dla wygody - wg mnie nie warto, bo większa wygoda i jest z ładowanej od góry - takie jest MOJA opinia i już.

ad 2. A czy ja mówiłam o zmywarce w tym zdaniu?

• 1 month później...
witam, ja mam pralke podniesiona -sprawdza sie znakomicie-nie trzba sie schylac, zeby wyciagnac pranie, pod nia trzymamy z reguly kosz z bielizna ( co do wygodny to jednak wydaje mi sie, ze jest to kwestia przyzwyczajenia)

PS

zwroc tylko uwage aby pralka nie byla za wysoko, tzn tak abys mogla wygodnie wsypywac proszek ( nasza pralka stoi dosc wysoko, my z mezem nie mamy problemow ale ktos kto ma 1,5 m musial by stawac na palcach, zeby trafic do odpowiedniej przegrodki :wink: )

super pomysł, ale skąd wziąć takie nóżki?

super pomysł, ale skąd wziąć takie nóżki?

:lol:

zmywarkę stawia się na innej szafce (tak jak popularnie robi się to z piekarnikiem)

mam u siebie takie rozwiązanie i bardzo polecam

natomiast pralkę mam ładowaną od góry - też bardzo praktyczne rozwiązanie, szczególnie jak ma się skosy w suszarni..

• 3 weeks później...

Witam Was,

ktos zabudowal sobie zmywarke wyzej, np tak:

http://www.miele-kuechen.com/core/cms/upload/Funktion/Spuelen/hoch_eingebauter_geschirrspueler/20000034131_23.jpg

Jakiej marki macie zmywarke? JAki model? Bo nie wszystkie sie da zabudowac?Bo musi byc bez cokolu, zeby drzwi sie dalo otworzyc, ewentualnie jak wykonczyc ten pas pod zmywarka, po pod nia chcialabym jeszcze szafke?

Podzielcie sie rozwiazaniami, dzieki!

A gdzie o tej Pani na zdjęciu jest zlew ciekawe? Czy ona wkłada do zmywarki naczynia prosto ze stołu? Nie wyrzuca resztek do kosza? Nie spłukuje grubszych kawałków? Nie kapie jej na piękną podłogę kiedy przenosi talerze do zmywarki? Mój projektant kuchni uparcie trzymał się wzorca: "Osoba praworęczna ma zmywarkę po prawej stronie zlewu"... pewnie dlatego tak mi sie od razu kojarzy:)

A poza tym to ustawianie zmywarki trochę wyżej uważam za całkiem rozsądne. O ile da się tak zrobić przyłącze wody - wyżej. Przynajmniej schylać sie nie trzeba.

jak w temacie czy spotkaliście zmywarkę zamontowaną wyżej niż standardowo?Skoro piekarniki umieszcza się na pewnej wysokości dla wygody aby nie trzeba było się schylać ,co sądzicie o takim umiejscowieniu zmywarki ,bo wydaje mi się że do zmywarki schylamy się częściej niż do piekarnika???