Ziaba1719504718 25.02.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Nooo, jak w temacie Lawenda w woreczki, świeczki kopciuszki, pomarańcza nadziana goździkami, kominek z chemią zapachową do podgrzania , durnostójki śmierdziaszki i psikadła dymane. I tu pomysły się kończą. Nasze babcie miały inne sposoby. Kto zna i praktykuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.02.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Pot-pourri z suszonych kwiatów, owoców, skórek itd. I domowym sposobem oleki zapachowe: z mięty, goździków, ziół... Świeży surowiec trzeba rozdrobnić w moździerzu, potem zalać oliwą o temp. około 40*C. Stosunek suchej masy i oliwy powinien być 1:1. Przez 24 h utrzymujemy oliwę w cieple. Potem odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie odcedzamy starannie i mozna używać do nacierań np. rąk, do nasycania zawieszek własnoręcznie wykonanych, do kominków zapachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 25.02.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Nooo, jak w temacie I tu pomysły się kończą. Nie...skąd ? jak produkcja własna to - fasolka ,bigosik i po godzinie... teściowa może przyłazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 25.02.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Chyba nie do końca o to chodziło, ale może wspomne o kwiatach. Geranium (kwiatek taki, inaczej anginka) pięknie pachnie jak się poruszy listki. Jak głowa boli to sie naciera listkiem skronie. Nie wiem czy pomaga ale pachnie Hoja jak kwitnie to pachnie, ale taki ma słodkawy duszący zapach, nie każdy lubi. Wiosną i latem pachnące kwiaty cięte, na ten przykład lilie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.02.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Geranium (kwiatek taki, inaczej anginka) pięknie pachnie jak się poruszy listki. Jak głowa boli to sie naciera listkiem skronie. Nie wiem czy pomaga ale pachnie Zapach tego kwiatka to sprawa dyskusyjna. Znam sporo osób, sama do nich należę, dla których to nie jest przyjemny zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziaba1719504718 25.02.2009 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Oj w pas się kłaniam Depsiowi . O to - to mi chodziło !!!! Teoretycznie wszystko można zalać Ino jak ?????????? Czołem biję za takie precyzyjne przepisy ! Hoję właśnie wyciepłam, południowe okno, 40 kwiatostanów i smród..Przy 20 ładnie pachnie, powyżej - to już boli Selimmmm Wieeedziałam A nie uwzględniasz elementu ekonomiki grzewczej w tym wypadku ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.02.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Boi się ten zapach podpalić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 25.02.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 ziabka a ja myślałam że Ty o ...................pierdach piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.02.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Paty -weźże Ty zmien ten awatar poprzedni był ok .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.02.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Pot-pourri z suszonych kwiatów, owoców, skórek itd. I domowym sposobem oleki zapachowe: z mięty, goździków, ziół... Świeży surowiec trzeba rozdrobnić w moździerzu, potem zalać oliwą o temp. około 40*C. Stosunek suchej masy i oliwy powinien być 1:1. Przez 24 h utrzymujemy oliwę w cieple. Potem odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie odcedzamy starannie i mozna używać do nacierań np. rąk, do nasycania zawieszek własnoręcznie wykonanych, do kominków zapachowych. musze zapamietac ....moze sie przydac dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 25.02.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Paty -weźże Ty zmien ten awatar poprzedni był ok .... Ewuś to tak dla zmyły..............i tak jestem ta co gówno patykiem roztrząsa i wiecznie ma inne zdanie i się czepia ...........nastrój bojowy trwa.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.02.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Paty -weźże Ty zmien ten awatar poprzedni był ok .... Ewuś to tak dla zmyły..............i tak jestem ta co gówno patykiem roztrząsa i wiecznie ma inne zdanie i się czepia ...........nastrój bojowy trwa.......... a to przepraszam ....jak nastroj ...to ja rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.02.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 No to podrzucę Wam jeszcze recepturę na balsam ziołowy, co? Trzeba wziąć 25 g kwiatów lawendy i świeżego rozmarynu. Zalać je w garnuszku 3/4 l oliwy lub oleju słonecznikowego i garnuszek wstawić na 2 godziny do dobrze ciepłej (jakieś 40 - 50*C) kąpieli wodnej, uzupełniając wodę w razie potrzeby. Przestudzić, przecedzić, zlać do ciemnej wyparzonej butelki, trzymac w chłodzie. Bardzo pięknie pachnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 26.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Geranium (kwiatek taki, inaczej anginka) pięknie pachnie jak się poruszy listki. Jak głowa boli to sie naciera listkiem skronie. Nie wiem czy pomaga ale pachnie Zapach tego kwiatka to sprawa dyskusyjna. Znam sporo osób, sama do nich należę, dla których to nie jest przyjemny zapach JoShi, jasne, że to kwestia indywidualna. Znam też osoby, które absolutnie nie znoszą zapachu lawendy. Pamiętam, jak w domu mojej babci wkładało sie między pościel w szafie pachnące mydelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.02.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 No to podrzucę Wam jeszcze recepturę na balsam ziołowy, co? Trzeba wziąć 25 g kwiatów lawendy i świeżego rozmarynu. Zalać je w garnuszku 3/4 l oliwy lub oleju słonecznikowego i garnuszek wstawić na 2 godziny do dobrze ciepłej (jakieś 40 - 50*C) kąpieli wodnej, uzupełniając wodę w razie potrzeby. Przestudzić, przecedzić, zlać do ciemnej wyparzonej butelki, trzymac w chłodzie. Bardzo pięknie pachnie! sie tym maziać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.02.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Tylko nie przesadzić, bo może wywoływać miejscowe odczyn skórny. Dobrze działa np. na stawy - po posmarowaniu rozgrzewa staw, a ponieważ mocno rozgrzewa, to skóra może się zaczerwienić. Alergicy też muszą uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.02.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Tylko nie przesadzić, bo może wywoływać miejscowe odczyn skórny. Dobrze działa np. na stawy - po posmarowaniu rozgrzewa staw, a ponieważ mocno rozgrzewa, to skóra może się zaczerwienić. Alergicy też muszą uważać. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 26.02.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Sorry ale słowo "zapaszki" źle mi sie kojarzy...:/ Cos w stylu "zapaszki spod paszki" blllleeee ps. ale idea fajna z tym ze nie uwierze ze zapachy/perfumy "własnej produkcji" przebija takie Aqua Allegoria Pamplelune Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.02.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 ps. ale idea fajna z tym ze nie uwierze ze zapachy/perfumy "własnej produkcji" przebija takie Aqua Allegoria Pamplelune może popróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 26.02.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Sorry ale słowo "zapaszki" źle mi sie kojarzy...:/ Cos w stylu "zapaszki spod paszki" blllleeee ps. ale idea fajna z tym ze nie uwierze ze zapachy/perfumy "własnej produkcji" przebija takie Aqua Allegoria Pamplelune nigdy w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts