Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile KW ustawić na kotle co będzie ekonomiczniejsze?

Recommended Posts

Witam,

Mieszkanie 68m2, kocioł saunier duval F24e (przewymiarowany ale już teraz nic nie zrobię), instalacja miedziana. Grzejniki:

1x 1400x500

1x 700x600

3x 1200x500

1x 500x500 (pojedynczy panel)

Grzejniki firmy Vogele.

Jak ustawić kocioł aby był ekonomiczniejszy?Czy na moc minimalną czyli 8 Kw czy na mocniejszą?Kocioł pracuje na na automatyce pogodowej. Temperatura wyjścia to przy 0 jakieś 50 st.

Pozdrawiam.

A grzejniki termicznie są dobrane do temperatury niskiej czy wysokiej ? To jest kocioł kondensacyjny więc powinien pracować w zakresie temp. 45 - 55 st. na kotle (wtedy mają największą sprawność). Jeżeli jest pełna pogodówka to automatyka sama steruje pracą kotła i wtedy jest najlepiej.

Grzejniki mocą dopasowane do pracy w zakresie odpowiednich temperatur dla kondesata. Sama automatyka pogodowa nie wystarczy ponieważ kocioł nie posiada opcji temperatury nocnej oraz obniżonej w określonych godzinach. Musi być zainstalowany sensor wewnętrzny.Chodzi mi teraz o moc kotła jak będzie oszczędniej.

Grzejniki mocą dopasowane do pracy w zakresie odpowiednich temperatur dla kondesata

Nic nie wiadomo poza nazwą o tych grzejnikach ?

Wydaje się jednak, że ich łączna moc cieplna jest bardzo mała, jeśli mają byc zasilane czynnikiem o temperaturze do 55 st. Sporo mniejsza od minimalnej mocy, jaka może pracować kocioł.

Inną sprawą jest, czy w czasie siarczystych mrozów tak niska temperatura pracy będzie wystarczajaca ? No, ale ten kocioł może pracować i w wyższych temperaturach, co najwyzej nie bedzie kondensował.

Dobrze by było wiedzieć na ile oszacowano potrzebną moc cieplną do ogrzania mieszkania, bo to pokazało by w jaki sposób dobrano grzejniki ?

Nie udało mi się znaleźć informacji o mocy grzejników zasilanych czynnikiem o temperaturze 55 stopni i zasymulowałem tą wielkość na podstawie grzejników Purmo jedno i dwupłytowych zasilanych czynnikiem o parametrach 70/50/20.

Dla jednopłytowych łączna moc wynosi 4508 W, zaś dla dwupłytowych 7474 W. Przyjąłem że dla temperatury zasilania 55 stopni, moc bedzie ok 15 % mniejsza i wyniesie odpowiednio ok 3831 i 6352.

Myślę, że bez wględu na to jakie masz grzejniki u siebie, ich łączna moc zawarta bedzie w tym przedziale( dla zasilania 55 stopni). A zatem i tak kocioł bedzie się wyłączał, bo jego możliwości modulacji mocy kończą się na wyższym poziomie, niz zainstalowana moc w grzejnikach.

Trudno tu więc mówić o sensownych ustawieniach.

Podstawą do instalowania grzejników i kupna kotła zawsze powinno byc rzetelne obliczenie zapotrzebowania na moc cieplną.

Gdyby okazało się, że niedopasowanie jest istotnie duże, lub nawet bardzo duże, to może zwykły sterownik pokojowy, na którym ustawia się oczekiwaną temperaturę, lepiej by się sprawdził niż automatyka pogodowa ?

Trudno cos radzić na podstawie tak skapych informacji ?

Gdzie dla grzejników znaleźć informacje nt ich mocy dla temperatury pracy kotła kondensacyjnego.

Interesuje mnie szczólnie Buderus...

Na stronie producenta każdego typu grzejników jest podana tabela w której jest podana moc grzejnika dla danych parametrów wody zasilającej .

Grzejnik można zasilać wodą o różnych temperaturach - począwszy od 90 stopni a skończywszy nawet na 30 stopniach .

Wybierasz pożądaną przez Ciebie temperaturę zasilania i odczytujesz dla danego grzejnika jego moc - i nie ma tutaj podziału na grzejniki do kondensatów czy innych kotłów .

Decydująca tu jest temperatura zasilania - a że kondensaty pracują najekonomiczniej przy niższych temp zasilania można dobrać moc grzejników dla nizszej temp zasilającej .

Bo mam instalację gotową i widzę że jest przewymiarowana tzn gdy były lekkie mrozy to gdy ustawiłem 40C na piecu to wytarczało to aby ogrzać dom (ale to nie było 40C tylko czasami więcej - takie miąłem wrażenie).

A że piec jest słaby - podstawowy atmosferyk Buderusa - zastanawiam się nad jego wymianą na kondensat.

Moja instalacja jest ok. Obecnie gdy na dworze jest 3 st kocioł pracuje na temperaturze wyjścia 40 stopni w domu natomiast temperatura to 19,5-20st. Chodzi mi o to czy np. 8 kw (piec nagrzewa dłużej wodę ale ze słabszą mocą) czy np.12kw ( piec nagrzewa wodę szybciej ale z większą mocą i większym zużyciem gazu) co jest ekonomiczniejsze. Sensor pokojowy muszę tak czy siak zainstalować jeśli chcę mieć w nocy 17-18 st.

(...) Chodzi mi o to czy np. 8 kw (piec nagrzewa dłużej wodę ale ze słabszą mocą) czy np.12kw ( piec nagrzewa wodę szybciej ale z większą mocą i większym zużyciem gazu)(...)

Czy aby napewno ?? - jesteś pewien tego co piszesz ... ??

Pamiętaj - strata kominowa w wypadku kotła kondensacyjnego jest bardzo niewielka - można ją pominąć / swojego czasu w jednym z wątków ją obliczałem - wyszło dla spalania GZ50 coś około 2% / , podczas podgrzewu c.w.u kocioł pracuje ciągle , nie taktuje więc strat z powodu częstych załączeń kotła nie ma - więc czy kocioł pracuje przez 5 min z mocą max czy przez 25 min z mocą minimalną - zużycie gazu bedzie takie same - bowiem nic w przyrodzie nie ginie - ta sama energia powstała ze spalenia tej samej ilości gazu wypromieniowana z palnika ogrzeje wodę do tej samej temperatury tylko dla wiekszej mocy szybciej , a dla mniejszej mocy wolniej ...

Jedyna strata na oszczędności w zużyciu gazu może być taka że podczas podgrzewu wody z mocą max kocioł bedzie grzał wodę do temp przy której zaniknie zjawisko kondensacji czyli do temp ponad ca 60 stopni .

A więc Twoje pytanie bardziej się odnosi do kwestii komfortu ciepłej wody - im mniejsza moc kotła podczas podgrzewu c.w.u - tym większy czas oczekiwania na ciepłą wodę ... - i nic ponadto .

Kocioł w zakresie co ma regulację 8-18 KW. Natomiast CWo grzeje z mocą 24 KW. Czyli wg twojego stwierdzenia kocioł bierze tyle samo gazu pracując z mocą 8 kw i tyle samo pracując z mocą 18KW. Przecież ustawiając kocioł na moc 18 kw wcale nie jest powiedziane że będzie nagrzewać mi wodę do temp. wyższej. Jeśli sensor pogodowy ustawia temp. na np. 40st to czy kocioł będzie pracował z mniejszą czy większą mocą temp. wyjścia nadal będzie 40st.

Kocioł w zakresie co ma regulację 8-18 KW. Natomiast CWo grzeje z mocą 24 KW. Czyli wg twojego stwierdzenia kocioł bierze tyle samo gazu pracując z mocą 8 kw i tyle samo pracując z mocą 18KW. Przecież ustawiając kocioł na moc 18 kw wcale nie jest powiedziane że będzie nagrzewać mi wodę do temp. wyższej. Jeśli sensor pogodowy ustawia temp. na np. 40st to czy kocioł będzie pracował z mniejszą czy większą mocą temp. wyjścia nadal będzie 40st.

Wytłumacz mi w takim razie - dlaczego uważasz że do podgrzania wody o 20 stopni / załóżmy od 30 do 50 stopni / potrzeba bedzie więcej gazu jeżeli podgrzewał tą wodę bedzie kocioł o mocy 24kW niż jeśliby podgrzewał tą wodę kocioł o mocy 8kW ??

Co Ty tu mieszasz sensor pogodowy do podgrzewu c.w.u :o - automatyka pogodowa nijak sie ma do podgrzewania ciepłej wody ...

No skoro twierdzisz że nie ma różnicy to po co ludzie formułują stwierdzenia że kocioł jest przewymiarowany?Ja jestem laikiem w tych sprawach ale staram się wyciągać jakieś wnioski lecz każdy pisze inaczej. W innym wątku napisano mi że kocioł jest przewymiarowany bo jakbym miał np. 4 kw to pracowałby on świetnie modulowałby itd. Ty z kolei piszesz że nie ma to znaczenia czy kocioł pracuje z mocą 8 czy 18 kw. Więc sam się już w tym wszystkim pogubiłem. Nie mieszkajmy do tego wątku podgrzewania Cwo, bo interesuje mnie tylko CO.

(...) Chodzi mi o to czy np. 8 kw (piec nagrzewa dłużej wodę ale ze słabszą mocą) czy np.12kw ( piec nagrzewa wodę szybciej ale z większą mocą i większym zużyciem gazu) co jest ekonomiczniejsze. (...)

Myślałem że chodzi Ci o podgrzewanie ciepłej wody - pisałeś o wodzie - nie o grzaniu c.o. ...

No cóż - moja pomyłka - jeżeli Ci chodzi o grzanie c.o. sytuacja ma się inaczej .

Ogólnie przewymiarowaniem kotła ja nazywam użycie kotła o minimalnej mocy grzewczej która to minimalna moc jest o wiele za duża od zapotrzebowania energetycznego budynku - czyli w Twoim przypadku / nie znam zapotrzebowania Twojego mieszkania - ale dla 68m2 będzie to z 3 może 4kW / użycie kotła o minimalnej mocy 8kW do ogrzania domu o zapotrzebowaniu 3-4kW .

Moc max kotła ma tutaj wtórne znaczenie gdyż sytuacja w której występuje grzanie kotła z pełną mocą występuje bardzo rzadko / jeżeli wogóle występuje / podczas podgrzewania c.w.u .

Jeżeli taka sytuacja ma miejsce to kocioł dysponując zbyt wysoką mocą minimalną do zapotrzebowania energetycznego budynku będzie często się wyłączał , ponownie załączał będzie podgrzewał wodę do zbyt wysokiej temp , potem znów się wyłączał - słowem - będzie taktował - czyli pracował nieekonomicznie .

Najekonomiczniejsza praca kondensata - to praca ciągła z minimalną modulacją na jak najnizszej mocy która to pokrywa zapotrzebowanie energetyczne budynku .

Max moc kotła nie ma tu żadnego znaczenia - takoż czy Ty obniżysz moc swojego kotła z 24kW na 12kW czy na 8kW to w przypadku grzania c.o nie wniesie to większych zmian w pracę Twojego kotła .

Dzięki. Właśnie o tą odpowiedź mi chodziło. Co do c.w.o to wiem i znam zasadę. Natomiast interesowało mnie właśnie to co opisałeś. Obecnie przestawiłem kocioł na 8kw i pracuje on znacznie dłużej kiedy podgrzewa wodę w centralnym niż jak był ustawiony na 15 kw. Kocioł podgrzewa wodę do około 5 stopni więcej niż sugeruje sensor automatyki pogodowej potem się wyłącza i tak na około. Obecnie zużycie gazu to 6m3/doba. W domu dzień i noc 20 st. Nie mam jeszcze regulatora wewnętrznego, bo dzięki niemu będę mógł zredukować temperaturę nocną do 18stopni, a tym samym zużycie gazu.