alpejczyk 25.02.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2009 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 u producenta zeby dostac fajne ceny trzeba brac duze ilosci od razu np moj tesc ma mala hurtownie elektryczna i kable bierze nie od producenta tylko z duzej hurtowni bo mu wychodzi taniej a co do zakupow i prowadzenia firmy to w hurtowniach na pewno dostaniesz wieksze znizki jak pojedziesz jako firma niz jako prywatna osoba to jest akurat prawidłowa sytuacja, producent dbający o swoją sieć dystrybutorów nie może prowadzić dla nich konkurencyjnej działalności.... chyba że dystrybutorzy przeginają z marżami wykorzystując koniunkturę - taką sytację ja chcę piętnować swoimi działaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2009 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Widzę, że jesteś przekonany do swojego planu. Nic tylko zakładaj firmę i daj znać jak poszło. Sprawdź może tylko najpierw, czy będziesz taką firmę mógł zarejestrować (masz miejsce na to?), zapłacić podatek gruntowy, itd, itp. Wcześniej może sprawdź jaką cenę dostaniesz jako firma od producenta i porównaj ją do ceny na allegro. To powinno ochłodzić trochę entuzjazm. jeśli na allegro będą mieli lepszą ofertę, porzucam temat.... Myślisz, że wszyscy na allegro mają place, skałdy budowlane ? Mi wystarczy "biuro", wspominałem zdaje się o firmie "krzak" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.02.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Widzę, że jesteś przekonany do swojego planu. Nic tylko zakładaj firmę i daj znać jak poszło. Sprawdź może tylko najpierw, czy będziesz taką firmę mógł zarejestrować (masz miejsce na to?), zapłacić podatek gruntowy, itd, itp. Wcześniej może sprawdź jaką cenę dostaniesz jako firma od producenta i porównaj ją do ceny na allegro. To powinno ochłodzić trochę entuzjazm. jeśli na allegro będą mieli lepszą ofertę, porzucam temat.... Myślisz, że wszyscy na allegro mają place, skałdy budowlane ? Mi wystarczy "biuro", wspominałem zdaje się o firmie "krzak" ? Nie wiem czy taka firma krzak jest legalna, ale nawet na biuro potrzeba miejsca, które po pierwsze trzeba mieć, a po drugie też kosztuje. Nigdzie nie pisałeś, że masz takie miejsce, na które możesz zarejestrować firmę. Nie wiem jak wszyscy mają na allegro, wiem jak ja mam. Najprościej jak pisałem sprawdź ceny i większość będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2009 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Zaraz zaraz, ale po budowie zamykasz firmę i zostajesz z towarem (bo przecież nigdzie go nie sprzedałeś). Nie wiem, czy wiesz, ale wtedy robisz remanent, na którym wykazujesz wszystkie niesprzedane materiały (czyli te, z których zbudowałeś dom). I co wtedy? To się zalicza do przychodu przecież. Chyba, że wystawisz fikcyjne faktury na sprzedaż, ale wtedy to już jest oszustwo po prostu. Po pierwsze interesuje mnie rozwiazanie fair-play. Jeśli sprzedam np sobie z zerową marżą to zysk jest ? Podatku obrotowego jeszcze nam Roman Kluska zdaje się nie wprowadził ? a moze podatek od przychodu istnieje ? to jakas kreatywna ksiegowość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2009 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Widzę, że jesteś przekonany do swojego planu. Nic tylko zakładaj firmę i daj znać jak poszło. Sprawdź może tylko najpierw, czy będziesz taką firmę mógł zarejestrować (masz miejsce na to?), zapłacić podatek gruntowy, itd, itp. Wcześniej może sprawdź jaką cenę dostaniesz jako firma od producenta i porównaj ją do ceny na allegro. To powinno ochłodzić trochę entuzjazm. jeśli na allegro będą mieli lepszą ofertę, porzucam temat.... Myślisz, że wszyscy na allegro mają place, skałdy budowlane ? Mi wystarczy "biuro", wspominałem zdaje się o firmie "krzak" ? Nie wiem czy taka firma krzak jest legalna, ale nawet na biuro potrzeba miejsca, które po pierwsze trzeba mieć, a po drugie też kosztuje. Nigdzie nie pisałeś, że masz takie miejsce, na które możesz zarejestrować firmę. Nie wiem jak wszyscy mają na allegro, wiem jak ja mam. Najprościej jak pisałem sprawdź ceny i większość będziesz wiedział. Ceny sprawdzę, chętnie też u Ciebie jęli wyślesz mi jakiś link, a firmę mogę mieć w miejscu zamieszkania, nie pisałem o stawianiu biurowca, zresztą biur nie potrzebuję, ksiegowością zajmuje sie biuro rachunkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Widzę, że jesteś przekonany do swojego planu. Nic tylko zakładaj firmę i daj znać jak poszło. Sprawdź może tylko najpierw, czy będziesz taką firmę mógł zarejestrować (masz miejsce na to?), zapłacić podatek gruntowy, itd, itp. Wcześniej może sprawdź jaką cenę dostaniesz jako firma od producenta i porównaj ją do ceny na allegro. To powinno ochłodzić trochę entuzjazm. jeśli na allegro będą mieli lepszą ofertę, porzucam temat.... Myślisz, że wszyscy na allegro mają place, skałdy budowlane ? Mi wystarczy "biuro", wspominałem zdaje się o firmie "krzak" ? Nie wiem czy taka firma krzak jest legalna, ale nawet na biuro potrzeba miejsca, które po pierwsze trzeba mieć, a po drugie też kosztuje. Nigdzie nie pisałeś, że masz takie miejsce, na które możesz zarejestrować firmę. Nie wiem jak wszyscy mają na allegro, wiem jak ja mam. Najprościej jak pisałem sprawdź ceny i większość będziesz wiedział. Ceny sprawdzęm, chętnie też u Ciebie, a firmę mogę mieć w miejscu zamieszkania, nie pisałem o stawianiu biurowca, zresztą biur nie potrzebuję, ksiegowością zajmuje sie biuro rachunkowe Nie pisałeś też że masz własne miejsce zamieszkania, tylko, że chcesz się budować. U mnie nie sprawdzisz bo niczym nie handluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 25.02.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dla Ożarowa (cement) nie jesteś detalistą jak bierzesz miesięcznie ponad 50tys ton cementu - poniżej taniej kupisz w markecie budowlanym, styro - przy 600m3- na początek - nie zrobiłem wrażenia - cena niewiele mniej niż detal. Czasami zdarza mi się mieć front robót na 30 000m2 - i tak mam ciężko cokolwiek wynegocjować - piach, cement, styro, siatka, plastyfikatory, taśma dylat. itp. itd. Pozatym, według mnie, producenci prowadzą bardzo rozsądną politykę cenową. Sugerują ceny producenta jako ceny detaliczne. A hurtownik zarabia na upuście, jaki dostaje w zależności od obrotu. Po krótce z moich doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 25.02.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Napisałem do stropexu zapytanie cenowe o strop.Zaproponowali mi 30proc.rabatu cennika i transprot w ciagu tygodnia.Poszedłem z tym do pobliskiego hurtownika budowlanego, i otrzymałem od niego jeszcze dodatkowo 3proc. na ten sam strop i transport z hds gratis.Więc jakie sa marże?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.02.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 sklep prowadzi mój znajomy (dechy, parkiety, panele, barlinek....wszystko na podłoge). Ostatnio kupowałem coś u niego i sprzedawał mi to po cenie za jaką kupuje od producenta + 1 pln zysku a widziałeś fakturę zakupu? życie sprawiło, że podchodzę nieufnie do takich "przyjacielskich przysług"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 zbigmor szkoda miejsca pisać o takich pierdołach, takie problemy nie istnieją ! Chyba gdzieś teraz mieszkam ? Dla mnie prawdziwym problemem może być rozładunek tira a to i też nie do końca, bo widlaka mozna niedrogo wypożyczyć. Kwestią otwartą pozostają dla mnie marże dla mojego konkretnego przypadku, ale chyba tej prawdy nie poznam, dopóki sam nie spróbuję. Nikt publicznie nie zdradzi przecież takiej rzeczy, rozumiem to. Posiadam informację dzieki znajomościom, że firma działająca w sanitariatach ma np. na płytkach niecałe 40% - dla mnie to kosmos..... ale zeby te wszystkie ich pomieszczenia utrzymac i pracowników - muszą takie marże mieć ! ja mam tą przewagę że nie am tych wszystkich kosztów i kupuje 100% dla siebie, potem działalność zamykam, fiskusa nie oszukałem, rabat dał mi dystrybutor! nies jet powiedziane ze firme zaraz zamkne jak będą chętni na towar... Oczywiście ja nie dostałbym tych 40%, ale przy 10% gra jest warta swieczki, tak myślę... pozdrawiam "Zmora sklepikarzy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2009 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Napisałem do stropexu zapytanie cenowe o strop.Zaproponowali mi 30proc.rabatu cennika i transprot w ciagu tygodnia.Poszedłem z tym do pobliskiego hurtownika budowlanego, i otrzymałem od niego jeszcze dodatkowo 3proc. na ten sam strop i transport z hds gratis.Więc jakie sa marże?? z tego wynika, że przepastne - też tak robiłem jako detalista przy stanie 0, a jednak ciągle czułem jakby ktoś mnie golił.... Fakty: np. średnia cena mieszkanie pół roku temu 8tyś. za chwile będzie 4tyś i co się stało nagle ? opracowano nową technologię produkcji materiałów tańszą o 50% ? nie słyszałem jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 25.02.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 co do marz to wszystko zalezy na co ale na na kable moj tesc ma marze na poziomie 100% a czasami wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.02.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 zbigmor szkoda miejsca pisać o takich pierdołach, takie problemy nie istnieją ! Chyba gdzieś teraz mieszkam ? Dla mnie prawdziwym problemem może być rozładunek tira a to i też nie do końca, bo widlaka mozna niedrogo wypożyczyć. Kwestią otwartą pozostają dla mnie marże dla mojego konkretnego przypadku, ale chyba tej prawdy nie poznam, dopóki sam nie spróbuję. Nikt publicznie nie zdradzi przecież takiej rzeczy, rozumiem to. Posiadam informację dzieki znajomościom, że firma działająca w sanitariatach ma np. na płytkach niecałe 40% - dla mnie to kosmos..... ale zeby te wszystkie ich pomieszczenia utrzymac i pracowników - muszą takie marże mieć ! ja mam tą przewagę że nie am tych wszystkich kosztów i kupuje 100% dla siebie, potem działalność zamykam, fiskusa nie oszukałem, rabat dał mi dystrybutor! nies jet powiedziane ze firme zaraz zamkne jak będą chętni na towar... Oczywiście ja nie dostałbym tych 40%, ale przy 10% gra jest warta swieczki, tak myślę... pozdrawiam "Zmora sklepikarzy" Wspomniałem o tym tylko dlatego, że widać, że nie znasz się na tym za bardzo. Firmę rejestrujesz w określonym lokalu. Na to musi się zgodzić właściciel i od tego płacisz większe podatki. Jeśli ktoś ci da rabat jak dla hurtowników to niby dlaczego go nie da dla osoby prywatnej przy identycznym zamówieniu? Aby to sprawdzić nie musisz zakładać firmy, a tylko wykonać parę telefonów. Na tym forum pisze wiele właścicieli firm i jak na razie żadna osoba nie poparła twojego pomysłu. Czyżby wszyscy ci zazdrościli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2009 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 to tak jak w marketach na małych tanich pierdołach mogą być najwyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 25.02.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Tniemy ceny ! Wpadłem na taki pomysł, czy budując w sumie niemały budynek warto założyć sobie firmę "handlującą materiałami budowlanymi" i kupować je bezpośrednio od generalnych przedstawicieli lub producentów ? W moim konkretnym przypadku byłyby to głównie materiały wykończeniowe. Zakupione materiały byłyby wykorzystane na mojej budowie. Czy to się opłaca ? i z czym to się wiąże ? Korzyści: - pomijamy marże, od drogich materiałów budowlanych, no własnie ile one wynoszą, ile tak naprawdę zaoszczędzimy ? - to najważniejsze pytanie - możemy kupić materiał i okazyjnie sprzedać jeszcze z zyskiem innym budującym. - zamówienie u producenta nie będą raczej hurtowe, ale można poczarować i podzwonić, rynek ma teraz inną specyfikę, poza tym mogę brać coś "na próbę", a producentowi będzie też zależało aby jego materiały były w jakimś nowym sklepie budowlanym. - niski koszt utrzymania firmy - ZUS itp - bo pracuję już na etacie, zamawiam materiały u producenta sporadycznie, nie zatrudniamy pracowników, małoskomplikowany biznes, niska opłata w biurze rachunkowym, mało faktur Wady: - miesieczne stałe koszty związane z prowadzeniem działalności Wysłucham opini, mieszkam w woj. pomorskim, chętnie zaproszę do współpracy, a być może ktoś będzie kupował materiały razem ze mną ? Witam. Co do pomysłu to pozwól,że się nie wypowiem .Ale proponuję lepiej skorzystać ze zwrotu VAT za materiały budowlane,a raczej różnicę wynikającą z 22% i 7% po podwyżce przez przepisy unijne,czyli 15%.Żeby otrzymać taki zwrot trzeba być osobą fizyczną i nie prowadzić firmy budowlanej(ani usługowej ani z materiałami budowlanymi),tyczy się to również współmałżonka,bez względu na to czy rozliczacie się osobno,czy nie i czy macie rozdzielność majątkową czy nie.Ulga ta dotyczy też remontów mieszkań,czy wszelkich przebudówek.Oczywiście są limity.Ale to się oblicza indywidualnie.W ciągu 5 lat można wyszarpnąć 50 tys. jak nie więcej.Wniosek składa się wraz z fakturami raz na rok.Limit wyczerpuje się po 5 latach i możesz przystąpić do kolejnego zwrotu.Prawo to stosuje się też do faktur z poprzednich lat,ale nie wiem dokładnie od którego roku(bo nie byłam zainteresowana).Radzę iść w tej sprawie do jakiegokolwiek biura rach.i za 200 zł wypełnią za Ciebie odpowiedni druk(tam jest trochę liczenia,a jak się pomylisz to przedłużasz sobie termin wypłaty nawet o 3 mies.),a Ty się ograniczasz tylko do tego żeby im dostarczyć jak najwięcej faktur.Ja taki wniosek złożyłam na początku stycznia,zdążyłam uzbierać do tego czasu ok.60tys i czekam(max.6mies.)na zwrot 8 tys.z górką.W tym roku już mam kilka nowych faktur,ale uwzględnić je do zwrotu VAT mogę dopiero w przyszłym roku. Tu masz pierwsze leprze info odnośnie tego zwrotu.Ale w wyszukiwarce możesz znaleźć jeszcze więcej na ten temat. http://www.infor.pl/temat-dnia/65231,Zwrot-VAT-na-materialy-budowlane-w-2008-r.html Pozdrawiam Pomysłowego Dobromira. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2009 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 zbigmor:1.) z mieszkaniem nie ma problemu2.) z "zazdroszczeniem" nie ma problemu Meritum:dziekuję za poradę na temat dzwonienia - będę dzwonił i tak będę sprawdzał, potem zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.02.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Jeśli sprzedam np sobie z zerową marżą to zysk jest ? Zdaje sie że sobie nie możesz sprzedać. (przy dzialności gospodarczej) przy społkach np z o.o juz predzej ale koszt rejstraci takiej zupełnie inne niż DG - ogólnie pomysł raczej chybiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 25.02.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 sklep prowadzi mój znajomy (dechy, parkiety, panele, barlinek....wszystko na podłoge). Ostatnio kupowałem coś u niego i sprzedawał mi to po cenie za jaką kupuje od producenta + 1 pln zysku a widziałeś fakturę zakupu? życie sprawiło, że podchodzę nieufnie do takich "przyjacielskich przysług"... No o tym nie będziemy dywagować. Musisz przyjąć za pewnik, że ten ktoś - bliski kolega/przyjaciel z którym znam się 32 lata na mnie zarobił 1pln z powodów "księgowych". Jesli on mnie oszukał to równie dobrze od jutra może na mnie "przycinać" własna żona i matka . I nie twierdze, że on nie zarabia. Zarabia ale myślałem, że więcej, a firmę ma małą ale z prawdziwego zdarzenia. Ja tylko na jego przykładzie i na przykładzie własnej budowy twierdze, że założenie firmy tylko na własne potrzeby budowalne mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2009 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dzięki PaniG(dzi) za wyczerpującą mertyoryczną wypowiedź - tego tutaj szukam. Stawiam budynek jako osoba fizyczna, na którego charakter nie przysługują ulgi budowlane, mieszkanie które będzie na poddaszu również tego faktu nie zmieni nawet w tej części mieszkalnej - stanowisku U-Skarbowego - żeby nie było zbędnej dyskusji tak jak ze Zbigmor-em. pozdrawiam zgrabną Czarusię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts