tribal 25.02.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam Czy ktoś z szanownych formuowiczów obliczał zapotrzebowanie na ciepło domu tzw kostki z lat 80tychi. Próbowałem obliczyć to program OZC ale dla mnie to nie wykonalne. Wiem że każdy dom jest inny , ale zawsze jest jakiś punkt zaczepienia. Ściany z siporeksu (BK) z bustką powietrzną 24-4-12 na to tynk wapienny, dach kopertowy, okna wymienione na plastikowe 2szybowe, połowa piwnicy zagłębiona w gruncie. Położenie woj. podlaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy.myszak 25.02.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam...To trochę za mało by obliczyć zapotrzebowanie na ciepło...Bardzo ważnymi faktorami jest rodzaj otworów okiennych oraz izolacja dachu.../ocieplenie stropowe/Najprostszym obliczeniem zapotrzebowania na ciepło jest powierzchnia mieszkalna.Współczynnik zależy od w/w faktorów i waha się w granicach od 70 do 200 Wat/m kwadratowy.Pozdrawiam JM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribal 25.02.2009 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 powierzchnia okien około 27 m2 z tego z tego połowa od wschodu, strop docieplony 10 warstwą troci zalana 5 cm wylewką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy.myszak 25.02.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 ...teraz ważne jaki sposób ogrzewania przewidujesz zainstalować.Do najbardziej ekonomicznych należy ogrzewanie podłogowe. Może trochę droższe, /przyznam, że niewiele od tradycyjnych kaloryferów/, ale bardzo ekonomiczne i komfortowe.Nie ogrzewasz powietrza pod sufitem, lecz przestrzeń gdzie znajduje się ciało. No i bardzo dobre, gdy w domu są ma~łe dzieci, i stersze osoby...Gdybyś chcia~ł wiedzieć coś więcej to pytaj, chętnie odpowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribal 25.02.2009 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 mam zamontowane grzejniki alumniowe i nie zamierzam ich zmieniać piec na węgiel i drzewo w zależności czy zechce mi popracować w lesie (mam własny) , chcę zakupić nowy piec dolnego spalania raczej i nie wiem jaki czy 18kw czy 24kw ,a może większy. Ten który obecnie mam to samoróbka więc trudno określić jego moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy.myszak 25.02.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 ...jeśli powierzchnia użytkowa w posesji ma mniej niż 180 m kwadratowych, to w zupełności wystarczy 18 kW.O ile powyżej to powinien być większy. 24 kW wystarczy dla domu o powierzchni użytkowej 240 m kw.Im większy piec, tym większe straty.Jedyny pozytyw to szybsze nagrzewanie od zupełnego wyziębienia...Pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 25.02.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 tribal, zobacz P.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.02.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 bierz mniejszy. Osiągniesz większą sprawność systemu , ale chyba więcej pracy wymaga (częstsze załądunki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribal 26.02.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 tez wolałbym mniejszy po wtedy większa sprawność, ale żeby nie wyszedł za mały bo wtedy lipa przy -25-30 stopniach mrozu w domu tylko 15 stopni a innych źródeł ciepła nie przewidujeTrochę dziw mnie że na tylu forumowiczów nikt jeszcze nie liczył zapotrzebowania na ciepło domów typu kostka bez dociepleń budowanych w latach 70-80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.02.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Chyba nawet nie napisałeś jaka to powierzchnia jest domu, czy garaż będzie ogrzewany itp.W tak duże mrozy wystarczy że wyłaczysz z użytkowania najmnij używane pomieszczenie - podniesie to temperaturę w innych pomieszczeniach.Zawsze zostaje farelka. To tylko kilka dni w roku !! I nie kazdej zimy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribal 27.02.2009 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Chciałby serdecznie podziękować na łamach forum koledze Qgiel za obliczenie zapotrzebowania na ciepło mojej kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts