tryllu 20.02.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Pytam, bo muszę wreszcie ustawić dom Wariant A: - kuchnia: północny wschód - wykusz jadalni: północny zachód - duże okna salonu (balkonowe): południowy zachód Warian B: lustrzany - kuchnia: północny wschód - wykusz jadalni: południowy wschód - duże okna salonu (balkonowe): południowy zachód Pierwotnie miał być wariant A, ale jak popytałem i popatrzyłem sąsiadów to wszyscy proponują wariant B. Argument za B: jadalnia i tym samym pokój dobrze oświetlony od rana do południa. W południe słońce zaczyna zaglądać do salonu przez okna tarasowe i utrzymuje się tam do późnego popołudnia. Zachodzące słońce chowa się za rogiem i nie przestaje "palić". Na górze wariant A, na dole wariant B. S = salon, J = jadalnia, K = kuchnia. Mapka zorientowana, północ na górze. Proporcje od czapy, chodzi o układ pomieszczeń. http://images24.fotosik.pl/162/aec372d7fe54d788m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 20.02.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 przy tym ukladzie to chyba istotniejsze jest lokalizacja "wzgledem sasiadow" niz wzgledem sloncawzgledem slonca jest w miare porownywalne w obu wariantach, proponuje wybrac taki uklad by miec od strony salonu dalej do budynkow na sasiednich dzialkachchyba ze sasiednie dzialki sa niezabudowane ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 20.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 to będzie parterówka, ustawiona w poprzek, i pewnie akurat wyjdzie tak, że od jednej strony będę miał 3m do granicy (garaż) a z drugiej 4m (wykusz). obie sąsiednie działki są niezabudowane, więc mam możliwość wyboru. sąsiad doradza mi wariant B. hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 20.02.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Lepiej jest taras miec na wschod - mniej wieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 20.02.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Z dwojga "zlego" wybieram wariant B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 21.02.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Też wybrałabym wariant BPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 21.02.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Też według mnie lepszy B i taras zadaszony, aby osłonić przed nadmiarem słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisak 11.05.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Jestem na etapie szukania projektu,nurtuje mnie jedna rzecz.jak bede musiał postawic dom na działce szerokosci 30 metrów i długości 22 metry.Z przodu to rozumie 6 metrów,ale z boku moge postawic sobie z której strony mi pasuje zachowując 4 metry,czy będe musiał na środku ,co mało mi pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 11.05.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 dokładnie tak masz w zasadzie dowolność rozmieszczenia budynku na działce pod warunkiem oczywiscie że zachowasz 4-metrowy odstęp od granic sąsiadów (ewentualnie 3 metry o ile nie będzie od tej strony okien albo zamienisz je na luksfery) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisak 11.05.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 To mnie ucieszyłes,bo z racji szerokosci działki planuje ogród właśnie z boku domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 11.05.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 a co z linią zabudowy? czy taką masz już określoną np. odgórnie przez urząd gminy . My kupiliśmy działkę już z góry określoną linią zabudowy i nic z tym nie mogliśmy zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 11.05.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 ale linia zabudowy określa tylko odległość że tak powiem "frontową" a krisak martwił się bokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 11.05.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.05.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Ja mam wejscie do domu i wjazd do garażu od wschodu, okna od południa zachodu i wschodu, garaż od północy.I to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 15.05.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 usytuowanie budynku na działce okreslają warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek Bolek 09.07.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z budową/projektem domu na trójkątnej działce, a może ktoś coś podobnego budował. Działka mam niestety nie za dużą 650m2, ~30x35x50m Będę wdzięczny za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t-i-g-g-e-r 11.01.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Witam, Mam pewien dylemat co do usytuowania domu na narożnej działce. Poniżej mapka, która ilustruje problem.Otóż projektant ustawił linie elewacji równo z linią zabudowy (nieobowiązkową). Ja z kolei wolałbym aby taras "patrzył" w największą przestrzeń działki czyli dokładnie w jej róg, bo przy okazji jest tam widoczek na zieleń (to ten czerwony kształt). Przy takim ustawieniu cały dom ustawia się dokładnie w linii północ-południe. Ewentualnym mankamentem jest fakt, że front domu nie ustawi się równolegle do najkrótszej - wejściowej linii działki. Znajomy powiedział mi, że tym się nie ma co martwić bo ewentualnie widoczne "krzywizny" zniweluje się małą architekturą. Mam jednak wciąż wątpliwości. Krótkie pytanie do forumowiczów: jakbyście Wy zrobili, czy widzicie jakieś zdecydowane wady rozwiązania, zwłaszcza tego "mojego"?Mapka:http://tigger.fm.interia.pl/img/propozycja2.jpgWidok na działkę:http://tigger.fm.interia.pl/img/rog.jpg[/img]Dom to Zręczny C77aL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 25.02.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam wszystkich, to znowu JA Jak już wspomniałem w innym wątku, grzebię dalej w przepisach i teraz obiekt moich snów to mały domek ( altanę zostawiam sobie na potem ). Postawię mały domek parterowy, bez piwnicy, a docelowo/później chciałbym postawić tą "moją altanę" ( wtajemniczeni widzą o co chodzi ), z grillem, wędzarnią, składzikiem na drewno i może jakiś budynek gospodarczy/graciarnia. Ta altana byłaby murowana, bardzo blisko domu ( wręcz się stykała narożnikiem z narożnikiem domu ), a gospodarczy nieco dalej w narożniku działki. I mam pytanie: czy występując o WZ na domek muszę/mogę/powinien/będzie lepiej aby zaznaczyć też pozostałe "budowle"? Czy lepiej najpierw wystąpić o WZ na domek, wybudować go, mieć odbiór, a dopiero potem przechodzić całą procedurę uzyskiwania pozwoleń jeszcze raz ( osobiście nie podoba mi się ten pomysł ). Czy później nie będzie jakiś problemów wzajemnej korelacji obiektów typu odległość, kształt dachu, umiejscowienie względem domu itp Z góry dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość DAWID+T 26.02.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 najlepiej wystapic o wszystko co chcesz zbudowacpotemnajlepiej zrobic 1 plan zagospodarowania na wszystkoi na taki plan zatwierdzic przyłącza i zagospodarowanie (z określeniem etapów)potemwykonywac dokumentacje na poszczegolne obiekty i zatweirdzac do PNBmozeszzrobic jedna dokumentacje na wszystko ALE zaznacz ze jest ETAPOWANIEi opisz co w kazdym etapie to nie bedziesz mial problemow z odbieraniemdotyczy to takze PZT (j.w.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 01.03.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Dobra, to już coś wiem. Robię plan i dalej go będę poddawał akceptacji, ale czy mogę tak rozmieścić budynki aby narożnik altany lub garażu stykał się z narożnikiem domu http://images35.fotosik.pl/70/2643e8505c802123m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts