Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytam, bo muszę wreszcie ustawić dom :)

Wariant A:

- kuchnia: północny wschód

- wykusz jadalni: północny zachód

- duże okna salonu (balkonowe): południowy zachód

Warian B: lustrzany

- kuchnia: północny wschód

- wykusz jadalni: południowy wschód

- duże okna salonu (balkonowe): południowy zachód

Pierwotnie miał być wariant A, ale jak popytałem i popatrzyłem sąsiadów to wszyscy proponują wariant B.

Argument za B: jadalnia i tym samym pokój dobrze oświetlony od rana do południa. W południe słońce zaczyna zaglądać do salonu przez okna tarasowe i utrzymuje się tam do późnego popołudnia. Zachodzące słońce chowa się za rogiem i nie przestaje "palić".

Na górze wariant A, na dole wariant B.

S = salon, J = jadalnia, K = kuchnia.

Mapka zorientowana, północ na górze.

Proporcje od czapy, chodzi o układ pomieszczeń.

http://images24.fotosik.pl/162/aec372d7fe54d788m.jpg

• Odpowiedzi 169
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Jestem na etapie szukania projektu,nurtuje mnie jedna rzecz.

jak bede musiał postawic dom na działce szerokosci 30 metrów i długości 22 metry.Z przodu to rozumie 6 metrów,ale z boku moge postawic sobie z której strony mi pasuje zachowując 4 metry,czy będe musiał na środku ,co mało mi pasuje

dokładnie tak masz w zasadzie dowolność rozmieszczenia budynku na działce pod warunkiem oczywiscie że zachowasz 4-metrowy odstęp od granic sąsiadów (ewentualnie 3 metry o ile nie będzie od tej strony okien albo zamienisz je na luksfery)

• 1 month później...
  • 6 months później...

Witam,

Mam pewien dylemat co do usytuowania domu na narożnej działce. Poniżej mapka, która ilustruje problem.

Otóż projektant ustawił linie elewacji równo z linią zabudowy (nieobowiązkową). Ja z kolei wolałbym aby taras "patrzył" w największą przestrzeń działki czyli dokładnie w jej róg, bo przy okazji jest tam widoczek na zieleń (to ten czerwony kształt). Przy takim ustawieniu cały dom ustawia się dokładnie w linii północ-południe. Ewentualnym mankamentem jest fakt, że front domu nie ustawi się równolegle do najkrótszej - wejściowej linii działki. Znajomy powiedział mi, że tym się nie ma co martwić bo ewentualnie widoczne "krzywizny" zniweluje się małą architekturą. Mam jednak wciąż wątpliwości. Krótkie pytanie do forumowiczów: jakbyście Wy zrobili, czy widzicie jakieś zdecydowane wady rozwiązania, zwłaszcza tego "mojego"?

Mapka:

http://tigger.fm.interia.pl/img/propozycja2.jpg

Widok na działkę:

http://tigger.fm.interia.pl/img/rog.jpg[/img]

Dom to Zręczny C77aL

• 1 month później...

Witam wszystkich, to znowu JA :D

Jak już wspomniałem w innym wątku, grzebię dalej w przepisach i teraz obiekt moich snów to mały domek ( altanę zostawiam sobie na potem ).

Postawię mały domek parterowy, bez piwnicy, a docelowo/później chciałbym postawić tą "moją altanę" ( wtajemniczeni widzą o co chodzi ), z grillem, wędzarnią, składzikiem na drewno i może jakiś budynek gospodarczy/graciarnia. Ta altana byłaby murowana, bardzo blisko domu ( wręcz się stykała narożnikiem z narożnikiem domu ), a gospodarczy nieco dalej w narożniku działki.

I mam pytanie: czy występując o WZ na domek muszę/mogę/powinien/będzie lepiej aby zaznaczyć też pozostałe "budowle"? Czy lepiej najpierw wystąpić o WZ na domek, wybudować go, mieć odbiór, a dopiero potem przechodzić całą procedurę uzyskiwania pozwoleń jeszcze raz ( osobiście nie podoba mi się ten pomysł ). Czy później nie będzie jakiś problemów wzajemnej korelacji obiektów typu odległość, kształt dachu, umiejscowienie względem domu itp

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Gość DAWID+T

najlepiej wystapic o wszystko co chcesz zbudowac

potem

najlepiej zrobic 1 plan zagospodarowania na wszystko

i na taki plan zatwierdzic przyłącza i zagospodarowanie (z określeniem etapów)

potem

wykonywac dokumentacje na poszczegolne obiekty i zatweirdzac do PNB

mozesz

zrobic jedna dokumentacje na wszystko ALE zaznacz ze jest ETAPOWANIE

i opisz co w kazdym etapie to nie bedziesz mial problemow z odbieraniem

dotyczy to takze PZT (j.w.)