smutna lidka 24.01.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 pewnie juz widziałaś Feniksa z pojedynczym garażem (http://www.dobredomy.pl/?id_project=28&infopage=2) z pracowni Domus, ale na wszelki wypadek o nim wspominam on ma takie zalety, że 1. z jadalini byłby widok na "superwidok"2. wykorzystałabyś słońce do nagrzania pokoju i łazienki na poddaszu taras należałoby przerobić - tzn. wyjście mogłoby pozostać w tym samym miejscu ( ale skrócony, nie wzdłuż całej ściany, chyba, ze masz dużą działkę), ale musiałby być dwustronny, czyli dodatkowo od str. północnej(moim zdaniem w wybranym przez Ciebie projekcie też nleżłaoby poszerzyć takas, żeby łapał słońce południowe, gdybyś akurat mna nie miła ochotę)no i przy wyjściu na taras możnaby skasować to zadaszenie z kolumnami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 24.01.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 a Orion I (wersja lustrzana) też z domusa? to jest rozwimazanie kompromisowe - od południa salon też by trochę słońca "chwytał" możnaby tylko w salonie wyjście na taras zrobić tam gdzie jest teraz okno (przy sofie), z drzwi tarasowych zrobic okno, no i oczywiście taras dać w innym miejscu (troche wschodu i północ) ewentualnie dodatkowe, widokowe okno w salonie na północ no i moim zdaniem dach nad garażem powinnaś zrobić taki jak w Feniksie-wtedy łazienka i pokój miłaby okna południowe moim zdaniem przy Twoim projekcie z lipińskich też lepszy byłby dach nad garażem taki jak w Feniksie + dwa okna południowe ( oczywiście ideał to okna dachowe od południa, no ale nie można mieć wszsytkiego) albo Andromeda tez z Domusa wystarczyłoby dołożyć okno od pd w salonie i od. pd dachowe (nareszcie ) W tym Domusie to oni się chyba niczym nie zajmuja tylko projektowaniem domów na Twoją niby-taka-wymagającą działkę - Jowisz to ideał (nie wiem czy nie za duży) i też inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agana 24.01.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Bardzo dziękuję za sugestie. Tochę mi się rozjaśnia, pomimo braku słońca na północy. Działkę mam 1000m. (25x40). Ta 40-ka to północ. O Feliksie też myślałam. Do garażu będę zaś chciała się przebić, więc wolałabym żeby został w bryle domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agana 24.01.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Sorry, Feniksie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 24.01.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Bardzo dziękuję za sugestie. Tochę mi się rozjaśnia, pomimo braku słońca na północy. Działkę mam 1000m. (25x40). Ta 40-ka to północ. O Feliksie też myślałam. Do garażu będę zaś chciała się przebić, więc wolałabym żeby został w bryle domu. Pozdrawiam. w Feniksie łatwo się przebić skoro masz taką szeroka działkę to tym bardziej warto zrobić taras przy 2 ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agana 24.01.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Rzeczywiście widzę, że nie byłoby problemu z przebiciem się do garażu i lepiej stanowczo jest z tarasem. Na górze też balkon na widok. Pozostaje kwestia rozpatrzenia zewnętrznego. Feniks do drugi projekt do zaakceptowania, gdyż ograniczam się do pow. użytkowej (miało być do 130). Podobają mi się lukarny. a tu nie ma, a ja nie jestem przekonana do okien dachowych. A propos, co jest tańsze okna dachowe , czy lukarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 24.01.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Rzeczywiście widzę, że nie byłoby problemu z przebiciem się do garażu i lepiej stanowczo jest z tarasem. Na górze też balkon na widok. Pozostaje kwestia rozpatrzenia zewnętrznego. Feniks do drugi projekt do zaakceptowania, gdyż ograniczam się do pow. użytkowej (miało być do 130). Podobają mi się lukarny. a tu nie ma, a ja nie jestem przekonana do okien dachowych. A propos, co jest tańsze okna dachowe , czy lukarny? dachowe są z tego co wiem tańsze i na pewno też dachowe są fajne ja miałam i polecam i mozesz też je dawać wyżej/niżej - tak aby mieć widok na ilicę lub niebo a w zimie kiedy an dachowych śnieg leży to jest cuuuuuuuuudownie Feniks ma te zaletę, że nie marnujesz całkowicie ciepła z okien południowych - tj. nie marnujesz na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agana 24.01.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Czyżbym miała zostać zwolenniczką okien dachowych. Ach , te oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mju 24.01.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Przy takich wątpliwościach radziłabym projekt indywidualny. Ja też miałam ten problem: stary dom sąsiadów od południa, a wjazd od zachodu( ale od bocznej dróżki dojazdowej).Doszłam do wniosku, że i tak będę musiała wprowadzać zmiany w projektach gotowych.Garaż wyszedł oddzielnie w głębi działki za domem, a mały taras od strony południowo zachodniej.Jestem zadowolona z projektu a na dodatek architekt załatwia wszystkie formalności z załatwieniem pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 14.03.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Szukam na forum,ale znaleźć nie mogę, więc teraz poproszę Was o radę.Jak to jest z domem i czterema stronami świata? Czy dany projekt mogę dowolnie ustawić na działce, czy są jakieś narzucone wytyczne np. wejście od strony północnej. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 14.03.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Kwestia gustu - tak myśle. Zasadniczo espozycja południowa jest zazwyczaj korzystniejsza ze względu na możliwość penetracji pomieszczeń przez promienie słoneczne (przez okna) i tym samy wyższą temperaturę i niższe koszty ogrzewania. Ale oczywiscie niektórzy lubią ocienionyi chłodny taras (tak jak ja i robią ogród od pólnocy. Pomieszczenia są wtedy zacienione, chłodniejsze, zaś ogród skąpany w promieniach słońca Moim zdaniem nie ma się co ekscytować nadmiernie kierunkami świata, bo jak zwykle tyle samo bedzie zwolenników i przeciwnuków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek-xc 14.03.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Wszystko zalezy od Ciebie napewno nikt Ci nie dyktuje jaki projekt masz wybrać ani jak dom postawić na działce generalnie np. salon czy taras od strony południowej ew. połud.-zach. na tyle co się orientuje . Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 14.03.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Wielkie dzięki, bo niektóre projekty ze wskazaniem usytuowania mocno mnie zaniepokoiły. Teraz już mi lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 14.03.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Uwazaj z rodzina ostatnio zaatakowala mnie ciotka, ze zgodnie z feng shui od poludnia ma byc wejscie do domu. A u nas od poludnia ma byc salon. Jesli boisz sie plag egipskich to zastanow sie trzy razy i plun przez lewe ramie. Qdlaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.03.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Kazdy projekt mozesz dowolnie usytuowac na dzialce. Jednak proponowane usytuowanie wzgledem stron swiata ma swoje zalety. Dobre usytuowanie domu wzgledem stron swiata zmnejsza koszty urzytkowanie pozniej takiego budynku a i my sie lepiej czujemy w budynku ktory jest lepiej doswietlony naturalnym swiatlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 14.03.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Większość projektów typowych preferuje wejście od północy, taras od południa i dlatego działki posiadające front od północy cieszą się większą popularnością. Wszystko oczywiście jest kwestią gustu ale gdzieś czytałem, że sypialnie powinny mieć okna generalne na zachód lub wschód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 14.03.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Jestem zainteresowany tym zagadnieniem, bo mam wąską działkę i inaczej niż to sobie zaplanowałem nie zmieściłbym swojego wymarzonego . Jeśli chodzi o okna i oświetlenie domu światłem naturalnym to wziąłem to pod uwagę i byłoby dobrze. Przynajmniej tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 14.03.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Sypialnia - wschód (łatwiej się wstaje) Gabinet - płd-zachód (przyjemniej się pracuje choć słońce czasami za mocno operuje Salon - południe (najlepiej na rogu aby wył dobrze doświetlonu wsch-płd Kuchnia - północ i na furtkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 14.03.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Uwazaj z rodzina ostatnio zaatakowala mnie ciotka, ze zgodnie z feng shui od poludnia ma byc wejscie do domu. A u nas od poludnia ma byc salon. Jesli boisz sie plag egipskich to zastanow sie trzy razy i plun przez lewe ramie. Qdlaty he a jak mój ojciec budował domek (co prawda letniskowy) na kaszubach to sąsiadka aż się złapała za głowę, że wejście będzie od południa. Z tego co się orientuje i z autopsji również to watro mieć kuchnie od północy i dodatkowo jeszcze z widokiem na furtkę. Salon i taras centralnie na połodnie odradzam. Ja mam tak że słońce chowa mi się po połudnu za skrzydło domu co daje przyjemny "chłód" w upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 14.03.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 U mnie prawdopodobnie będzie tak:Sypialnia okno od wschodu, salon okno od wschodu a wyjście na taras od południa, kuchnia od zachodu z oknem na furtkę. Od pólnocy łazienka i pomieszczenie gospodarcze.Z jednej strony wyjście na taras z salonu od stronu południowej może być uciążliwe latem, ale zimą chyba milej przy większej powierzchni przeszklonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts