marcin_u 18.04.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Architekt usytuuje dom na działce. To będzie podstawa do pozwolenia na budowę. Dom możesz sobie planować w dowolnym miejscu, ale pozwolenie dostaniesz, gdy na mapce będzie zaznaczone położenie domu (nie odwrotnie). Geodeta jest potrzebny do wytyczenia tego domu fizycznie w terenie - do wykonania fundamentów. Geotechnik musi dostać do ręki mapkę, bo wiercić będzie dokładnie tam, gdzie ma być dom. Ale nie jest na ogół konieczna wcześniejsza wizyta geodety, jeśli przynajmniej granice działki są wytyczone. Geotechnik sobie wtedy poradzi, bo też może dokonać pomiarów - nie muszą być takie dokładne co do centymetra. Jeśli jednak w terenie nie ma jeszcze nic, potrzebny i geodeta, bo geotechnik nie będzie biegać po całej okolicy. Tylko ze mi chodzi o to zeby geotechnik na poczatku zbadal mi grunt... nie chciałbym przepisywac na siebie dzialki, kupowac projektu(ktory moze nie pasowac do innej dzialki)zeby mi go architekt usytulowal na dzialce..zanim zbadam grunt bo moze sie okazac malo oplacalna tam budowa bo dzialka jest troche podmokla. chcialem na poczatek wezwac geotechnika zeby zbadal mi grunt w miejscu w ktorym chce zeby stal dom..jezeli sie okaze ze grunt ok to wtedy biore architekta i mowie mu ze chce dokladnie w tym miejscu dom i on mi go tam rysuje na mapce...z ktora ide do UM zeby zalatwic pozwolenie na budowe? czy dobrze rozumuje? dzialka jest wymierzona wiec orientacyjnie +/-1m moge geotexchnikowi wymierzyc polozenie domu...i wezwac geodete dopiero na wymierzenie dokladne na dzialce gdzie ma byc dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.04.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Geotechnik może ci zrobić odwierty tam, gdzie chcesz - choćby dla orientacji, ale największy sens ma sprawdzenie dokładnie w tych miejscach, gdzie będą ławy fundamentowe. Trzy metry w bok może być inaczej. Może zamów ze dwa odwierty orientacyjne i już ... Pogadaj z geotechnikiem, może ci doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 18.04.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Geotechnik może ci zrobić odwierty tam, gdzie chcesz - choćby dla orientacji, ale największy sens ma sprawdzenie dokładnie w tych miejscach, gdzie będą ławy fundamentowe. Trzy metry w bok może być inaczej. Może zamów ze dwa odwierty orientacyjne i już ... Pogadaj z geotechnikiem, może ci doradzi. dlatego wlasnie chcialbym wlasnie zrobic je dokladnie (+/-1m) pod fundamentami... tylko czy po wyznaczeniu sobie samemu orientacyjnie polozenia domu..to potem to architekt mi przeniesie na mapke..dokladnie tak jak ja chce? bo nie chcialbym robic badan geotechnicznych w innym miejscu niz ma byc dom bo na tej dzialce warunki moga byc bardzo zmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.04.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Przeniesie, czemu nie. Chyba że będzie miał jakiś ciekawszy pomysł i cię przekona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 18.04.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Przeniesie, czemu nie. Chyba że będzie miał jakiś ciekawszy pomysł i cię przekona. i o to wlasnie mi chodzilo...czyli moge sobie sam zaplanowac polozenie domu..a architekt moze mi jedynie cos zasugerowac! działka jest troche nieregularnych ksztaltów, sporą czesc zajmuje linia wysokiego napiecia(i strefa bezpieczenstwa..25m od osi) i spora czesc jest podmokła wiec niewiele moze mi zaproponowac architekt... Dzieki za odpowiedzi..juz wiem gdzie mam robic pomiar gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenus 06.08.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Mam działkę narożną o wymiarach: 24,48m na 32,0 m (tworzą kąt prosty) 32,05 m (z bokiem 32,0 m tworzy kąt prosty), ostatni wymiar 32,88 m zamykający czworobok. Najdłuższy odcinek jest przy drodze asfaltowej, natomiast najkrótszy przy drodze służebnej. Intesesuje mnie usytuowanie budynku oraz z której drogi zrobić wjazd. Mam z tym problem. Czekam propozycje rpzwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_aguś 06.08.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Prawdopodobnie lepszy będzie wjazd z drogi asfaltowej, węższy bok może okazać się za wąski na usytowanie budynku i garażu (od strony asfaltowej drogi też obowiązuje Cię linia zabudowy - chyba 6 metrów). Z prowizorycznych obliczeń masz ok. 15m do dyspozycji. Nie każdy projekt będzie pasował. Poza tym lepiej korzystać z cywilizowanego asfaltu niż z drogi błotnistej chyba, nie? Ale dla usytuowania budynku ważne jest także zorientowanie działki względem stron świata. Najkorzystniej jest, jeśli wjazd byłby od północy, pasuje wtedy większość projektów. Nie wiem, jak jest w Twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgert 08.11.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Witam, Jak bardzo jest istotne usytuowanie domu-czy jesli salon , ogrodek jest z polnocnej strony, a wejscia i jakis pokoik z poludniowej, to ma to jakies znaczenie?? czy to znaczy, ze salon bedzie wiecznie niedogrzany itp.??Jakie sa jeszcze inne minusy takiego polozenia?? Przy okazji : projekt Apis z Extradomu: http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3851 Co o tym myslicie? Jak to sie moze w praktyce sprawdzac?? PozdrawiamTomek ps. dzis ma zapasc decyzja, wiec sprawa gardlowa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 08.11.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Moim skromnym zdaniem, najlepij jest mieć salon, szczegolnie z tarasem na poludniowej scianie, ewentualnie na zachodniej. Z dwoch powodów. Pierwszy to swiatlo a drugi, zwiazany z pierwszym, to cieplo. Zwykle salon jest bardziej pszeszklony niz inne pomieszczenia i zima lepiej mic go od poludnia, bo nie bedzie sie az tak bardzo chlodzil. Dla mnie osobiscie pierwszorzedne znaczenie ma jednak ilosc swiatla docierajacego do pomieszczenia w ktorym spedza sie najwiecej czasu (wazne szczegolnie jesienia i zima). Usytuowanie domu wzgledem stron swiata jest tez troche uzaleznione od polozenia drogi. Jesli droga jest na poludniowej stronie dzialki, to czasem trudno jest (niekomfortowo - ja bym tak nie chcial) umiescic salon z tarasem od strony drogi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotki 08.11.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 ja ten domek ustawil bym tylko z wejsciem od strony wschodniej czyli taras z południowego zachodu co sugeruja male okienka po stronie północnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.11.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Moim skromnym zdaniem, najlepij jest mieć salon, szczegolnie z tarasem na poludniowej scianie ja mam od północy i latem wszyscy mi zazdrszczš Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 08.11.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Moim skromnym zdaniem, najlepij jest mieć salon, szczegolnie z tarasem na poludniowej scianie ja mam od północy i latem wszyscy mi zazdrszczš a ja będę miał jedną ścianę salonu na południe a druga na wschód- wiem, że latem od rana będzie tam upał - stąd myślę nad klimatyzacją w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert11 08.11.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Moim skromnym zdaniem, najlepij jest mieć salon, szczegolnie z tarasem na poludniowej scianie, ewentualnie na zachodniej. Z dwoch powodów. Pierwszy to swiatlo a drugi, zwiazany z pierwszym, to cieplo. Zwykle salon jest bardziej pszeszklony niz inne pomieszczenia i zima lepiej mic go od poludnia, bo nie bedzie sie az tak bardzo chlodzil. Dla mnie osobiscie pierwszorzedne znaczenie ma jednak ilosc swiatla docierajacego do pomieszczenia w ktorym spedza sie najwiecej czasu (wazne szczegolnie jesienia i zima). Usytuowanie domu wzgledem stron swiata jest tez troche uzaleznione od polozenia drogi. Jesli droga jest na poludniowej stronie dzialki, to czasem trudno jest (niekomfortowo - ja bym tak nie chcial) umiescic salon z tarasem od strony drogi. Pozdrawiam Zgadzam się w 100% Osobiście będę budował domek z salonem i tarasem od strony południowo-zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 08.11.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Witam, Jak bardzo jest istotne usytuowanie domu-czy jesli salon , ogrodek jest z polnocnej strony, a wejscia i jakis pokoik z poludniowej, to ma to jakies znaczenie?? czy to znaczy, ze salon bedzie wiecznie niedogrzany itp.?? Jakie sa jeszcze inne minusy takiego polozenia?? Przy okazji : projekt Apis z Extradomu: http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3851 Co o tym myslicie? Jak to sie moze w praktyce sprawdzac?? Pozdrawiam Tomek ps. dzis ma zapasc decyzja, wiec sprawa gardlowa.... Usytuowanie domu w stosunku do stron świata jest istotne BARDZO/ BARDZO! Wynika że masz działkę południową (te są najtrudniejsze, wiem bo sam taką mam). Apis - to nie jest domek na taką działke. Zajrzyj tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1458008&highlight=najlepiej#1458008 Moim skromnym zdaniem, najlepij jest mieć salon, szczegolnie z tarasem na poludniowej scianie, ewentualnie na zachodniej. Z dwoch powodów. Pierwszy to swiatlo a drugi, zwiazany z pierwszym, to cieplo. Zwykle salon jest bardziej pszeszklony niz inne pomieszczenia i zima lepiej mic go od poludnia, bo nie bedzie sie az tak bardzo chlodzil. Dla mnie osobiscie pierwszorzedne znaczenie ma jednak ilosc swiatla docierajacego do pomieszczenia w ktorym spedza sie najwiecej czasu (wazne szczegolnie jesienia i zima). Usytuowanie domu wzgledem stron swiata jest tez troche uzaleznione od polozenia drogi. Jesli droga jest na poludniowej stronie dzialki, to czasem trudno jest (niekomfortowo - ja bym tak nie chcial) umiescic salon z tarasem od strony drogi. Pozdrawiam DOKŁADNIE! Strony swiata oprócz innych walorów projektu, sa niezwykle ważne. Chodzi o odpowiednią przyjazność pomieszczeń z których rózne potrzebują róznego naświetlenia. Idealnym ułożeniem jest zapewnienie światła wschodniego w kuchni i jadalni oraz sypialniach, tam sie rozpoczyna się dzień, a kuchnia nie jest pomieszczeniem dodatkowo ogrzewanym w ciągu dnia. Pokoje dzienne powinny mieć światło południowo-zachodnie. W gabinecie najlepsze światło zachodnie. Od północy mało, małych okien, a od południa dużo, dużych. Tak jest optymalnie, bo okna od północy ograniczą drogę ucieczki ciepła, natomiast duże przeszklenia skierowane na południe ułatwią pozyskiwanie energii słonecznej Najlepiej też żeby to była zwarta bryła, pozbawiona załamań i występów oraz mostków cieplnych, np. balkonów Pokóju dzienny w zadnym razie nie od północy, a garaż raczej nie na elewacji południowej. Wiem, wiem - tak to tylko w ERZE , ale warto szukac rozwiazań przynajmniej zbliżonych do tych zasad. Moim skromnym zdaniem, najlepij jest mieć salon, szczegolnie z tarasem na poludniowej scianie ja mam od północy i latem wszyscy mi zazdrszczš Czego? Ponurego salonu do którego nigdy nie zajrzy słońce? To gdzie oni mieszkają? W piwnicy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 08.11.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Przyjemniej jest patrzeć na świat mając słońce z tyłu. Eskimosy o tym nie wiedzą bo żyją za blisko bieguna. Jak by nie ustawili swoje iglo to zawsze im wyjście wychodzi na południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.11.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 ja mam od północy i latem wszyscy mi zazdrszczš Czego? Ponurego salonu do którego nigdy nie zajrzy słońce? To gdzie oni mieszkają? W piwnicy? Pozdrawiam. ja sobie siedze latem w cieniu i pije piwko a oni na taras mogš wyjć pónym wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 08.11.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 To ,ze ktos ma salon i taras z poludniowej strony nie oznacza ze latem musi sie smazyc na sloncu. Tez moze siedziec na tymze tarasie w cieniu i saczyc piwko. Zapewnienie cienia latem na tarasie usytuowanym od poludnia jest dosc latwe. Wystarczy zamontowac rozwijany daszek (zapomnialem fachowej nazwy) powszechnie stosowany w krajach poludniowych. Latem rozwijasz, jesienia zwijasz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 08.11.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 To ,ze ktos ma salon i taras z poludniowej strony nie oznacza ze latem musi sie smazyc na sloncu. Tez moze siedziec na tymze tarasie w cieniu i saczyc piwko. Zapewnienie cienia latem na tarasie usytuowanym od poludnia jest dosc latwe. Wystarczy zamontowac rozwijany daszek (zapomnialem fachowej nazwy) powszechnie stosowany w krajach poludniowych. Latem rozwijasz, jesienia zwijasz. Pozdrawiam jednym słowem masz wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 08.11.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Moim skromnym zdaniem, najlepij jest mieć salon, szczegolnie z tarasem na poludniowej scianie ja mam od północy i latem wszyscy mi zazdrszczš ja sobie siedze latem w cieniu i pije piwko a oni na taras mogš wyj�ć pó�nym wieczorem Pomyliłeś taras z salonem (o usytuowaniu którego dyskutowano). Też sobie siedze (albo grilluję) w cieniu, bo taras mam zadaszony, (takie mam nowoczesne igloo) A gdzie siedzisz zimą? W tym ponurym salonie? Bo ja mam słoneczne iglo i widzę z niego piękne, oświetlone słońcem śnieżne przestrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.11.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 A gdzie siedzisz zimą? W tym ponurym salonie? Bo ja mam słoneczne iglo i widzę z niego piękne, oświetlone słońcem śnieżne przestrzenie. w salonie mam kominek na zime i widok na lasy i pola od południa mniej ciekawe mam widoki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts