Gość DAWID+T 03.03.2009 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Mozesz. Wazne zebys zachowal odleglosci od sasiadow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 05.03.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Dziękować za odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hucu5 29.06.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam wszystkich Co możecie powiedzieć o taki ustawieniu domu na działce. Projekt to Szach 2G odbicie lustrzane. Może ktoś z forum ma inną propozycję ustawienia tego domu. Za ewentualne propozycje dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 11.11.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam! Stoje obecnie przed zakupem projektu po połrocznym wertowaniu stosów różnych projektów. Wkońcu znalazłem wymarzony projekt - taki jaki chciałbym zeby był. jest to projekt julka III pracowni mgprojekt : http://www.mgprojekt.com.pl/domki/julka3/index.php Wszytsko ladnie pieknie ale ułożenie mojej działki wzgledem stron swiata jest trudne. W załączniku poniżej rzut z góry. Działka dluga , wąska z wjazdem od poludnia- no coz- taka sie trafila:) No i tutaj jest dylemat: czy ułozyc dom według panujacych zasad czyli salon od poludnia, taras od poludnia , kuchnia od wschodu połnocy czy delektować sie pieknym widokiem na laki z salony od północy wschodu? Może ma/miał ktoś podobny dylemat? Może ktos wybudował domek wbrew panujacym zasadom i jest szczęsliwy? Będe bardzo zobowiązany za pomoc lub sugestie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.11.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Mój dom dokładnie jest tak właśnie posadowiony - salon i ogród od południa, kuchnia od wschodu (notabene to stara zasada architektów, gdy jeszcze lodówek nie było ) front o zachodu i jesteśmy bardzo z tego zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 16.11.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Kiedyś w Muratorze było o adaptowaniu projektów i jako zły przykład pokazano dom, gdzie okno salonu zostało tak jak było i dzięki temu jest widok na zabudowę i słup energetyczny, a mogło być na ogród z pięknym zbiorniczkiem wodnym w głębi. Strony świata są nie do ruszenia dla domów pasywnych i energooszczędnych, które mają konkretną lokalizację przeszkleń i bardzo duże różnice w powierzchni otworów od północy i południa. I tu kupno projektu na działkę inną niż w wersji projektanta jest raczej bez sensu. Dla domów bez takich założeń dobry widok może być równie cenny jak optymalne nasłonecznienie. W projekcie jest duża, otwarta przestrzeń dzienna z oknami na trzy strony świata, więc jeżeli projekt pod pozostałymi względami wam odpowiada, to jedyne co warto rozważyć, to to, w jakich godzinach jesteście w pracy, a w jakich w domu i czy jadalnia ma być na wschód, czy na zachód (podstawowy, czy odbicie lustrzane). Fajnie jeżeli projekt pasuje do stron świata, ale przede wszystkim ważna jest akceptacja mieszkańców dla zastosowanych rozwiązań. Jeżeli w kuchni najwięcej przebywa się rankiem i pod wieczór, to południowe okno nie będzie specjalnie uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 20.11.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 wydaje mi się,że wybrany przez Ciebie projekt nie pasuje na działkę od południa,po co Ci południowa kotłownia i pokoje od północy?Też mam działkę z wjazdem od południa i wiem ile trudu trzeba ,aby znależć odpowiedni projekt,ale można,ja buduję dom w mandarynkach archonu,zmiany będą niewielkie,projekt w adaptacji,ruszam wiosną 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrycjaN 30.11.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości apropos odległości domu od granicy działki a dokładnie od granicy działki od strony drogi publicznej. Czy w przypadku gdy naszym "sąsiadem" nie jest inna działka budowlana a droga publiczna też trzeba utrzymać odległość 4 m?? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 01.12.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Granica to granica. Nie jest istotne z kim. Obowiązują te same odległości minimalne, chyba, że wyraźnie zaznaczono w planie miejscowym inną wartość linii zabudowy. Jeżeli działka nie jest bardzo płytka, to polecam jednak troszkę większą odległość. Jest więcej miejsca na ogródek frontowy (gdyby okazało się, że widok nieciekawy), wygodny podjazd, a bryła domu wygląda lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
born2july 20.02.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) WitamChciałbym się dowiedzieć jakie pomysły macie na usytuowanie domu na takiej działcedom parterowy z poddaszem, nie podpiwniczony z garażemDziałka nie posiada kanalizacji, więc umiejscowienie przydomowej oczyszczalni ścieków też jest ważnez góry dziękuje pozdrawiamhttp://i677.photobucket.com/albums/vv136/born2july/dziaka-1.jpgNie wiedziałem gdzie ten post umieścić, także jeśli on tutaj przeszkadza a jest dla niego inne miejsce to prosze o przeniesienie Edytowane 20 Lutego 2011 przez born2july Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 20.02.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 dobrze by było wiedzieć, gdzie są jakie strony świataale ogólnie to tak aby media były jak najbliżejja bym umieścił albo w 1/3 długości patrząc od lewejalbo na samym końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
born2july 20.02.2011 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) Strony swiata sa zaznaczone, ale rzeczywiscie sa mało widoczneja myslałem o tym by garaz był jak najblizej lewej strony i dalej na prawo domjakies 150 m dalej patrzac na prawo jest las, wczesniej pola jak widac Edytowane 21 Lutego 2011 przez born2july Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 21.02.2011 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 masz już wybrany projekt ?wjazd na działkę masz od południowego zachoduja wjazd mam od wschodu ale obróciłem dom o 90 st i wejście do domu mam od wschodusalon mam tak jak chciałem od południa i zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
born2july 21.02.2011 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 nie mam jeszcze projektu, jestem na etapie kupna działki i porządkowania papierkówtemat założyłem bo jestem ciekaw jakie zdanie mają inni ludzie i szukam odpowiednich rozwiązań dla tej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 21.02.2011 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 gdy się decydujesz na tą działkęto będziesz musiał szukać takiego projektu aby salon nie wyszedł od północnej stronyjeżeli będzie w kształcie prostokąta to raczej zmieści się tylko równolegle do dłuższej granicya wtedy będzie problemnp salon od południowego wschodu, ale kuchnia będzie od północy co nie jest za dobrym rozwiązaniemu mnie w bloku sąsiedzi mają kuchnię od płn i często zimą świecą światło w dzień bo jest za ciemnoz domem w kształcie kwadratu już będzie lepiejzwłaszcza, że wejście można zrobić z lewej lub prawej strony stojąc patrząc z drogijeżeli masz czas to pooglądaj projekty, zobacz jakie najbardziej Ci odpowiadająnastępnie zobacz czy da się go wsadzić na tą działkęja przy zakupie działki nie miałem pojęcia o znaczeniu stron świataale i tak dobrze trafiłem, bo będę miał dom taki jak ja chciałemtylko w odbiciu lustrzanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
born2july 21.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 dzieki za odpowiedzna pewno bede myslał o tym kupujac projektnarazie czeka mnie zabawa z papierkami i zazbrojenie działkipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naromm 18.08.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Jestem posiadaczem bardzo wąskiej działki (15m szerokości). W palnie zagospodarowania przestrzenengo widnieje zapis, że nowe budynki mieszkalne muszą byc usytuowane kalenicowo w stosunku do jezdni. Na tak wąskiej działce jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest ustawienie szczytowe budynku do jezdni (kalenicą prostopadle), gdyż działka ma ponad 50 metrów długości. Znalezłem już odpowiedni projekt, który pasuje szczytowo. Niestety nie ma praktycznie projektów, które pasowałby na tą działkę i spełniały zapis z planu. W planie zagodpodarowania widnieje też zapis, że działki nie powinny by mniejsze niż 18m, niestyty moja ma 15m, wiec nie wiem jak to interpretowac (może usytuwanie kalenicowe ale tylko dla działek >=18m?). Chciałem prosic o opinie czy istnieją jakieś inne przepisy (może dla wąskich działek), które pozwoliłyby nie stosowac się do tego zapisu z planu zagospodarowania. Dodam tylko, że działka została wytyczona w latach 60-tych, a plan powstał w 2004 roku (ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie). Czy ktoś z Państwa musiał rozwiązac podobny problem starając się o pozwolenie na budowę? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.08.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 - nie ma innych przepisów, jak MPZP był opracowywany mogłeś to oprotestować.....- czy twoja działka jest teraz działką budowlaną? czy była działką budowlaną przed 2004 rokiem?- jeśli w MPZP jest zapis o szerokości minimum 18 m dla działek budowlanych, to może twoja stracila ten status- moze twoja działka nabyła status działki pod budownictwo bliźniacze?- czeka cię tylko indywidualny projekt, jeśli ofc będziesz mógł cokolwiek tam wybudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naromm 18.08.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Działka jest na pewno działką budowlaną. W planie zagospodarownia dla terenu, w którym znajduje się dziłaka nie ma nic wspomiane na temat budownictwa bliżniaczego (ale czy to ma jakieś znaczenieu u mnie?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 18.08.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 A nie masz zapisów w planie otwierających jakieś "furtki"? Bo w moim MPZP w wielu miejscach dopuszczają różne wyjątki - rozmiary dotyczą na przykład jedynie nowowydzielanych działek a i tak możliwe są odstępstwa jeśli np. jest to niezabudowana działka w otoczeniu zabudowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts