RadekO 25.02.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Jak w temacie - czyli jakie okna przy wentylacji mechanicznej?Optujemy przy Fakro, bo są otwierane na dole, a przy moim wzroście górne otwieranie nie wchodzi w gre, bo nie bede biegać z drabiną od pomieszczenia do pomieszczenia. A okien tych mam aż 6. Wiem, że powinny być bez wywiewników, bo i po co, skoro obieg powietrza będzie wymuszony. Które sa praktyczniejsze - obrotowe, czy uchylno - obrotowe?No i dodatkowe pytanie czy warto kupować kołnierze XDP i XDS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 25.02.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 ja mam veluxy i wszystkie sa też otwierane na dole. Velux ma obie wersje z klamka u gory i na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 25.02.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Jak w temacie - czyli jakie okna przy wentylacji mechanicznej? Optujemy przy Fakro, bo są otwierane na dole, a przy moim wzroście górne otwieranie nie wchodzi w gre, bo nie bede biegać z drabiną od pomieszczenia do pomieszczenia. A okien tych mam aż 6. Wiem, że powinny być bez wywiewników, bo i po co, skoro obieg powietrza będzie wymuszony. Które sa praktyczniejsze - obrotowe, czy uchylno - obrotowe? No i dodatkowe pytanie czy warto kupować kołnierze XDP i XDS? od wywiewnikow wlasciwie glowa nie rozboli a kolnierze oczywiscie, ze tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 W tych oknach nie są wywiewniki tylko nawiewniki! W wielu przypadkach pełnią rolę wywiewników dla tego też mają montowaną izolację cieplną. Skoro nie sięgniesz do górnego elementu ramy okna nie ma uzasadnienia montowania okien uchylnoobrotowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.02.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Jak w temacie - czyli jakie okna przy wentylacji mechanicznej? Optujemy przy Fakro, bo są otwierane na dole, a przy moim wzroście górne otwieranie nie wchodzi w gre, bo nie bede biegać z drabiną od pomieszczenia do pomieszczenia. A okien tych mam aż 6. Wiem, że powinny być bez wywiewników, bo i po co, skoro obieg powietrza będzie wymuszony. Które sa praktyczniejsze - obrotowe, czy uchylno - obrotowe? No i dodatkowe pytanie czy warto kupować kołnierze XDP i XDS? Jutro zamawiam okna do mojego domku - mam 6 szt + lazienkowe. I padlo na: - 6 x Fakro FTS 78x140 - bez nawiewnika - 968 pln z kolnierzem EZV brutto (25% rabat) - 1 x Velux GGU 78x140 - ma klape wentylacyjna, ktora jednak mozesz zamknac - nie wiem jeszcze jaka cena Fakro lazienkowe niestety ma automatyczny nawiewnik ktorego jak czytam - nie da sie szczelnie zamknac (trzebaby recznie rzezbic, a wtedy pewnie utrata gwarancji i z cala pewnoscia zaklociloby to wentylacje mechaniczna. Szczegolnie, ze to w lazience sa te najwazniejsze wyciagi.. Zamiast ciagnac powietrze z nawiewow w pokojach - ciagneloby powietrze prosto z nawiewnika okiennego Zamierzam tez kupic kolnierze XDP, nad XDS bede sie zastanawial pozniej - ale pewnie tez wezme. Nie jest to takie drogie a masz pewnosc szczelnosci. XDP ma dodatkowo dodatkowe ocieplenie ramy - podobno bardzo pomaga i okno mniej "rosi" (szczegolnie polecane jak nie masz pod nim grzejnika). Tyle sie dowiedzial ostatnio moj kumpel - dekarz, na szkoleniu Fakrowym pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Te kołnierze to dobra sprawa ale nie mają nic wspólnego z roszeniem szyby. Nawiewniki w oknach Fakro zamyka się ręcznie i są wystarczająco szczelne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.02.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Te kołnierze to dobra sprawa ale nie mają nic wspólnego z roszeniem szyby. Cos jednak maja, skoro Fakro tak szkoli Na logike to cieplejsza rama = mniejsza roznica temperatur na styku z szyba = mniejsze roszenie Nawiewniki w oknach Fakro zamyka się ręcznie i są wystarczająco szczelne. Mowisz o nawiewnikach typu V10, czy V40P ? To dwa rozne nawiewniki - pierwszy jest reczny, drugi automatyczny. Jak chcesz zamknac taki nawiewnik: http://www.dachowy.pl/files/images/dach_fakro_nawiewnikV40P.jpg ? Nie ma tu zadnego pokretla / przelacznika / zasuwy. Fakro tez nigdzie o tym na stronach nie pisze. Za strona http://www.fakro.pl/htmli/78.php: wydajność nawiewnika: 20-48 m3/h Gdyby dalo sie zamknac - napisaliby raczej 0-48m3/h ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.02.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A moze jednak sie da ? Ta blaszka w srodku jest przesuwna ?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati28 26.02.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 ja będąc posiadaczką wentylacji mechanicznej kupiłam ROTO|: 6 szt 735H z blokiem WD 1 szt łazienkowe 735K z WD oraz 1 szt. 435 H. gdy zastanawiałam się nad veluxami i kołnierzami BDX znajomu dekarz powiedział, że nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Mowisz o nawiewnikach typu V10, czy V40P ? To dwa rozne nawiewniki - pierwszy jest reczny, drugi automatyczny. Jak chcesz zamknac taki nawiewnik: http://www.dachowy.pl/files/images/dach_fakro_nawiewnikV40P.jpg ? Nie ma tu zadnego pokretla / przelacznika / zasuwy. Fakro tez nigdzie o tym na stronach nie pisze. Za strona http://www.fakro.pl/htmli/78.php: wydajność nawiewnika: 20-48 m3/h Gdyby dalo sie zamknac - napisaliby raczej 0-48m3/h ? pozdr. nie wiem o co chodzi z tymi m3 ale mam w trzech oknach nawiewniki "automatyczne" V40P, które to posiadają zamknięcie w postaci zasuwy, jakby to powiedzieć, z prawej czy lewej strony tych krateczek masz jakby zamiast jednej kratki miejsce na paluszek, którym to przesuwając lewo-prawo zamykasz, otwierasz, regulujesz przepływ powietrza, rzuć okiem gdzieś na wystawce Fakro to będziesz wiedział o co mi chodzi, szczerze mówiąc nie zagłębiałem się w te nawiewniki, dlaczego się nazywają automatyczne, dlaczego mają taki przepływ a nie inny w parametrach, jakbyś coś się dowiedział daj znać na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.02.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 jakbyś coś się dowiedział daj znać na forum Jutro bede dzwonil do jakiegos doradcy technicznego z fakro, jezeli bedzie sie dalo zamknac ten nawiewnik szczelnie - to wybiore fakro Dam znac na forum. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.02.2009 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Są to rzeczy bardzo proste wystarczy jednym palcem przesunąć zasuwkę a może się mylę . Izolacja ramy okna nie ma nic wspólnego z roszeniem szyby !!! To tak na zdrowy rozum a może się mylę . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.02.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 nie mylisz se Wilhelmi, wsadzasz palca i przesuwasz , mam aż 9 takich okien i są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.02.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Są to rzeczy bardzo proste wystarczy jednym palcem przesunąć zasuwkę a może się mylę . Rzeczywiscie sie nie mylisz Jak pisalem - dzwonilem i faktycznie jest zasuwa, ktora mozna szczelnie zamknac doplyw powietrza. Czemu Fakro o tym nie pisze na stronach ?? Ciekawe ilu bylo takich jak ja i wybralo veluxy z zamykalna klapa przez to pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.02.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 to w sumie na czym polega "automatyczność" tego nawiewnika? takie właśnie głupie pytania się zadaje jak się kupiło nie zwracając na to przed zakupem uwagi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.02.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 to w sumie na czym polega "automatyczność" tego nawiewnika? takie właśnie głupie pytania się zadaje jak się kupiło nie zwracając na to przed zakupem uwagi.... Jak go "recznie" otworzysz - to on wtedy dziala automatycznie ;) Tzn. wtedy sam reguluje ilosc dostarczanego powietrza w zaleznosci od roznicy cisnien ale posiada jakistam mechanizm ktory ogranicza maksymalny nawiew do 48m3 / h. Tzn. obojetnie jaka duza nie bylaby roznica cisnien - wiecej niz 48m3/h on nie pusci (przynajmniej nie powinien). No, to ide zamawiac pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.02.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Dany przekrój umożliwia określony przepływ przy różnicy ciśnień (działa jak kryza). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 27.02.2009 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Po ilości postów widzę, że mój problem nie był taki banalny. Czasem to strach zadawać pytania na forum. Ja też się upewniłam co do tych okien fakro. Byłam sprawdziłam jak to działa. Rzeczywiście te nawiewniki można spokojnie zamknąć i nie ma szans by się otworzyły przy działaniu anemostatu wywiewnego. Wybrałam FTP - W do łazienki oraz FTP - V. My będziemy mieli możliwość korzystania z wentylacji grawitacyjnej, bo sobie zostawiliśmy taką ewentualność na lato, by się nie stresować otwieranymi drzwiami balkonowymi i takimi tam.....Czasem lubię sobie pootwierać okna, więc pewnie wykorzystamy nawiewniki w tych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.02.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 a wieje z nich niemiłosiernieto nie wyobrażalne ile przez takie małe otwory może powietrza nawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.02.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 A ja ostatecznie do lazienki kupilem okna PTP ! Aluminiowo-tworzywowe, bez nawiewnika, o ~350 pln tansze (ceny katalogowej) niz FTP. U okna to 1,5W/m2k (o 0,1 gorzej niz FTP), ale profil bez drewna - do lazienki moim zdaniem lepszy wybor pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts