Witomir 25.02.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam serdecznie Mam do Was kilka pytań 1-Jakie KONIECZNE wymogi trzeba spełnić żeby budowa była zgodna z prawem,zaś jakie można potraktować z przymrużeniem oka. 2-Co moge wykonać sam ? czy są punkty które musi wykonać fachowiec ?? Dodam iż jestem dobry w szeroko pojetej stolarce oraz pracowałem jako dekarz. 3-Co musi być uwzględnione w projekcie, a co może być traktowane w sposób zupełnie otwarty i spontaniczny Teraz specyfikacja budynku Dom mieszkalny , całoroczny, parterowy bez poddasz użytkowego niepodpiwniczony Układ prosty - Dwie izby jedna duża druga mniejsza , kuchnia z wc ,spiżarnia Wzór domu to taki miks chaty beskidzkiej z wieloma innymi elementami "folklorystycznymi" .Generalnie prosta bryła , dach dwuspadowy z jednym skrzydłem dachu nieco dłuższym , na średnio wysokiej podmurówce z kamienia , jedna ze ścian czołowych również z kamienia - tzw ściana kominowa , komin przybudowany do tejże ściany kominowej na zewnątrz budynku komin również z kamienia.Reszta ścian z bala drewnianego ocieplone od wewnątrz wełną mineralną na to kratownica i deski . Dach pokryty wiórem topolowym albo gontem , myślałem też o trzcinie ! Ktoś budował coś podobnego ? Czy w każdym miejscu dostanę pozwolenie na taki rodzaj budynku? Jak ogrzać taki dom ?? Jakoś nie widzą mi się grzejniki..może kominek ? Kto mi to zaprojektuje ? Ile kosztuje projekt takiego nietypowego budynku ? Od razu mówię że nie satysfakcjonują mnie przeróbki istniejących konstrukcji z bali ! Z prostego powodu zawsze chciałem mieszkać właśnie w takim a nie innym domu, ma być z zewnątrz na swój sposób archaiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość DAWID+T 26.02.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 tylko nie zapomnij o wentylacji ocieplanie od wewnatrz nie jest zdrowe pamietaj ze bedziesz musial uzyskac certyfikat energetyczny powodzenia mimo wszystko a co do formalnosci projekt musisz miec obliczona statystyke jezeli ma byc to budynek mieszkalny musi miec źródło ciepła, wodę i wc (może byc szambo), elektryke chyba tez wystap o warunki zabudowy wiele sie wyjasni projekt to raczej musisz zrobic indywidualny gdzie bedzie opisana arch, bud itd parametry, wielkości itd... na to nie mozesz nic przymykac na co mozna oko przymknac? na kolory, materialy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts