Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

witam,

ja jestem na etapie wyboru projektu decyzja zapadnie do końca tygodnia.

Co do samego projektu to wydaję mi się ze ścianka kolankowa jest trochę za nisko , i wybrałbym wersje projektu z oknami w ścianach szczytowych i garażem

niestety Z40 nie cieszy się chyba zbyt dużą popularnością/ w jakim regionie będziesz budował

co do Projektu Z40 to jest inny wątek:

http://forum.muratordom.pl/z40-laczcie-sie,t149415.htm

niestety wątek się nie rozwinął

• 2 weeks później...
czy ktoś go buduje? My również rozważamy ten projekcik:))

ja ten projekt już zamówiłem(wersja z garażem w lustrzanym odbiciu) i teraz czekam aż przyjdzie

w projekcie dołożę okno w salonie, oraz w ścianach szczytowych, powiększę bramę garażową i prawdopodobnie podniosę ściankę kolankową o jeden pustak.

<a href=http://img18.imageshack.us/img18/5782/thumbjpeg.jpg' alt='thumbjpeg.jpg'>

[/img]

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

Zabieram się za budowę domu z 40 . W związku z tym szukam osób które budują/budowały taki dom, aby podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Mnie osobiście zainteresował mały szczegół. A mianowicie: Ścianka kolankowa wysokości ok 20 cm ze słupkami żelbetowymi a na niej wieniec żelbetowy. Czy to nie trochę przerost formy nad treścią? Może zwrócić uwagę na to kierbudowi (ma uprawnienia do zmian konstrukcyjnych), aby to przeanalizował bo moim zdaniem taki schron p/atomowy to zbędny koszt

Pozdrawiam

Link do projektu:

http://www.z500.pl/projekt/z40.html

• 2 weeks później...

Oto nasze zmiany:

1. wyprostowanie garażu (do szerokości domu)

2.Wyprostowanie frontu (wejścia)

3. Likwidacja wykusza (oszklonego wypustu w salonie)

4. Zmienić kształt tarasu

5.Mniejsze okno kuchenne

6. Drzwi na taras w innym miejscu (przesunięte nieco w lewo)

7.Okna na poddaszu- tam gdzie się da z połacowych zmnienić na zwykłe na bocznych ścianach

8. Zlikwidować okno w garażu

9Wyrzucić ściankę dzielącoą salon od korytarza

10. Rury które są w kuchni włożyć w ścianę

11. Okna z boku budynku dołożyć.

to chyba wszystko, ale może jeszcze coś nam wpadnie w oko.

A Pan jakie zmiany robi, a jaką konkretnie wersję Pan kupił??

Pozdrawiam

Ja mam wersję podstawową w odbiciu lustrzanym.

Zmiany na tą chwilę to:

-z lewej strony (patrząc od wejścia) okna dachowe (sąsiad blisko więc nie będzie nam zaglądał w łazienkę i sypialnię ;) ), z prawej strony likwidacja okien dachowych, a zamiast tego okna w ścianie szczytowej -widok na las i pola

- prawdopodobnie również zlikwidujemy ścianę dzielącą salon z korytarzem oraz ścianę za kominkiem (kominek będzie oparty o ścianę dzielącą gabinet z salonem

-zamiast garażu będziemy mieli wiatę (po lewej stronie), a tym samym zrobimy dodatkowe drzwi do pomieszczenia gospodarczego (zawsze opał lepiej wrzucać bezpośrednio z dworu niż nosić go przez cały dom)

A reszta wyjdzie w praniu. Też zastanawialiśmy się nad prostowaniem drzwi i wykusza w celu minimalizowania kosztów, ale wydaje nam się, że obecny kształt przełamuje prostą bryłę budynku. Poza tym, nie potrafię nawet w przybliżeniu wyliczyć oszczędności z tego wynikające.

A tak w ogóle to jestem Wojtek.

Ps. Zastanawia mnie sposób włożenia rur z kuchni w ścianę. Czy chodzi o zabudowę rur czy rzeczywiste wykucie bruzdy w ścianie?

Pozdrawiam

Witam ponownie. Wczoraj spotkałem się z architektem i ... no właśnie. Myślałem, że mam fajny projekt, a tu mi mówi aby REKLAMACJĘ składać (mogę również zapłacić za poprawki jemu). I tak (wg mojego architekta):

- Nie uzyskam Świadectwa Energetycznego ponieważ w projekcie przyjęto za cienką izolację cieplną

- W dachu zaznaczony jest wlot powietrza (ten od wentylacji dachu) w okolicach rynien, a nie ma wylotu w okolicach kalenicy

- Tzw. szlichty betonu (wylewki itp -projekty są u architekta więc nie pamiętam gdzie jeszcze) w projekcie są 4 cm a podobno, aby beton miał jakiekolwiek właściwości mechaniczne, a nie był tylko "wypełniaczem" musi mieć minimum 4,5 cm (wykonuje się na min. 5 cm)

- poza tym parę błędów wynikających z niechlujstwa: W projekcie mam dwa przekroje budynku i każdy nazwany jest jako A-A (powinno być A-A i B-B), kierunek wejścia po schodach na piętro jest zaznaczony w przeciwnym kierunku - to takie szczegóły, które nie mają nic wspólnego z technologią wykonania, ale (jak mówił architekt) mogą dać pole do popisu jakiemuś urzędasowi w Starostwie, który może odrzucić mi projekt.

No i na koniec moje pytania do Ciebie:

Co Ty o tym sądzisz? Czy u Ciebie jest podobnie (w końcu mamy trochę inne wersje)? No i co na to Wasz architekt?.

PS. Najbardziej mnie martwi to, iż te błędy pokazał mi po 3-4 minutach przeglądania projektu. Co będzie jak się dokładniej mu przyjrzy? Zobaczymy. Napiszę.

Witam

Architekt od adaptacji zwiększy izolację do 18cm i nie ma problemu z świadectwem Energetycznym. Jeśli chodzi o błędy w opisie projektu to u mnie wszystko jest ok (przekroje, kierunek schodów).

Jeśli architekt szuka błędów to u mnie na przekrojach posadzka na parterze ma 14 cm na gotowo, zaś w rysunku szczegółowym już tylko 9 (zniknęło 5cm styropianu), literówka przy zestawienu okien połaciowych.

Projekt jest uadaptacji i czekamy.