anastek77 19.01.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witam!!!!Szukam osob,ktore wybudowaly lub sie zastanawiaja nad budwa tego domku.Bede wdzieczna za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptak01 27.01.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Tez się zastanawiam nad tym projektem.Jednak wydaje mi się ze ścianka kolankowa jest trochę za niska, i zamiast wersji z oknami dachowymi wybrałbym opcje z oknami w ścianach szczytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 25.02.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Wszyscy budujący dom Z40 łączcie się) Mam nadzieję że ktoś go buduje, bo w grupie zawsze raźniej i łatwiej:) Czekam na informacje na jakim etapie jesteście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptak01 02.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 witam,ja jestem na etapie wyboru projektu decyzja zapadnie do końca tygodnia.Co do samego projektu to wydaję mi się ze ścianka kolankowa jest trochę za nisko , i wybrałbym wersje projektu z oknami w ścianach szczytowych i garażem niestety Z40 nie cieszy się chyba zbyt dużą popularnością/ w jakim regionie będziesz budował co do Projektu Z40 to jest inny wątek: http://forum.muratordom.pl/z40-laczcie-sie,t149415.htm niestety wątek się nie rozwinął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 12.03.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 czy ktoś go buduje? My również rozważamy ten projekcik:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptak01 17.03.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 czy ktoś go buduje? My również rozważamy ten projekcik:)) ja ten projekt już zamówiłem(wersja z garażem w lustrzanym odbiciu) i teraz czekam aż przyjdzie w projekcie dołożę okno w salonie, oraz w ścianach szczytowych, powiększę bramę garażową i prawdopodobnie podniosę ściankę kolankową o jeden pustak. <a href=http://img18.imageshack.us/img18/5782/thumbjpeg.jpg' alt='thumbjpeg.jpg'> [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 27.03.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam wszystkichZabieram się za budowę domu z 40 . W związku z tym szukam osób które budują/budowały taki dom, aby podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Mnie osobiście zainteresował mały szczegół. A mianowicie: Ścianka kolankowa wysokości ok 20 cm ze słupkami żelbetowymi a na niej wieniec żelbetowy. Czy to nie trochę przerost formy nad treścią? Może zwrócić uwagę na to kierbudowi (ma uprawnienia do zmian konstrukcyjnych), aby to przeanalizował bo moim zdaniem taki schron p/atomowy to zbędny kosztPozdrawiamLink do projektu:http://www.z500.pl/projekt/z40.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingaro 06.04.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Jeżeli macie jakiekolwiek zdjęcia z budowy z40 proszę umieśście na forum lub prześlijcie na maila. Projekt mi się bardzo podoba. Kombinuję teraz jak do niego wcisnąć skrytkę.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 07.04.2009 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 My na razie jesteśmy na etapie adaptacji i pozwoleń, ale jak tylko ruszymy to będzie można szukać naszej budowy w dziennkiu budowy:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 08.04.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Nikt nie chce budować tego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 10.04.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 My jesteśmy z Poznania i równiez zakupiliśmy projekt Z40, właśnie czekamy na adaptację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 10.04.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 A nam wczoraj kurier przyniósł projekt. Teraz drobne zmiany, projekt zagospodarowania działki i łopaty w ruch. Zapraszam do podzielenia się swoimi uwagami odnośnie projektu: co byście zmienili, przesunęli, dostawili, zburzyli itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 11.04.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Oto nasze zmiany:1. wyprostowanie garażu (do szerokości domu)2.Wyprostowanie frontu (wejścia)3. Likwidacja wykusza (oszklonego wypustu w salonie)4. Zmienić kształt tarasu5.Mniejsze okno kuchenne6. Drzwi na taras w innym miejscu (przesunięte nieco w lewo)7.Okna na poddaszu- tam gdzie się da z połacowych zmnienić na zwykłe na bocznych ścianach8. Zlikwidować okno w garażu9Wyrzucić ściankę dzielącoą salon od korytarza10. Rury które są w kuchni włożyć w ścianę11. Okna z boku budynku dołożyć. to chyba wszystko, ale może jeszcze coś nam wpadnie w oko.A Pan jakie zmiany robi, a jaką konkretnie wersję Pan kupił?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 11.04.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Ja mam wersję podstawową w odbiciu lustrzanym. Zmiany na tą chwilę to: -z lewej strony (patrząc od wejścia) okna dachowe (sąsiad blisko więc nie będzie nam zaglądał w łazienkę i sypialnię ), z prawej strony likwidacja okien dachowych, a zamiast tego okna w ścianie szczytowej -widok na las i pola - prawdopodobnie również zlikwidujemy ścianę dzielącą salon z korytarzem oraz ścianę za kominkiem (kominek będzie oparty o ścianę dzielącą gabinet z salonem -zamiast garażu będziemy mieli wiatę (po lewej stronie), a tym samym zrobimy dodatkowe drzwi do pomieszczenia gospodarczego (zawsze opał lepiej wrzucać bezpośrednio z dworu niż nosić go przez cały dom) A reszta wyjdzie w praniu. Też zastanawialiśmy się nad prostowaniem drzwi i wykusza w celu minimalizowania kosztów, ale wydaje nam się, że obecny kształt przełamuje prostą bryłę budynku. Poza tym, nie potrafię nawet w przybliżeniu wyliczyć oszczędności z tego wynikające. A tak w ogóle to jestem Wojtek. Ps. Zastanawia mnie sposób włożenia rur z kuchni w ścianę. Czy chodzi o zabudowę rur czy rzeczywiste wykucie bruzdy w ścianie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 11.04.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 I jeszcze jedno - prawdopodobnie podniesiemy ściankę kolankową o 1-2 pustaki. a tym samym wydłużymy okapy, aby nie zmieniać zarysu dachu względem ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 13.04.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Rury spróbujemy włożyć w ścianę, tak aby nie szpeciły wewnątrz kuchni. Zobaczymy cona to architekt, jak go wreszcie znajdziemy:(( Mam nadzieję załatwić wszystkie formalności do końca maja i ruszyć "z kopyta"A tak wogóle to jestem Magda:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 17.04.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam ponownie. Wczoraj spotkałem się z architektem i ... no właśnie. Myślałem, że mam fajny projekt, a tu mi mówi aby REKLAMACJĘ składać (mogę również zapłacić za poprawki jemu). I tak (wg mojego architekta):- Nie uzyskam Świadectwa Energetycznego ponieważ w projekcie przyjęto za cienką izolację cieplną- W dachu zaznaczony jest wlot powietrza (ten od wentylacji dachu) w okolicach rynien, a nie ma wylotu w okolicach kalenicy- Tzw. szlichty betonu (wylewki itp -projekty są u architekta więc nie pamiętam gdzie jeszcze) w projekcie są 4 cm a podobno, aby beton miał jakiekolwiek właściwości mechaniczne, a nie był tylko "wypełniaczem" musi mieć minimum 4,5 cm (wykonuje się na min. 5 cm)- poza tym parę błędów wynikających z niechlujstwa: W projekcie mam dwa przekroje budynku i każdy nazwany jest jako A-A (powinno być A-A i B-B), kierunek wejścia po schodach na piętro jest zaznaczony w przeciwnym kierunku - to takie szczegóły, które nie mają nic wspólnego z technologią wykonania, ale (jak mówił architekt) mogą dać pole do popisu jakiemuś urzędasowi w Starostwie, który może odrzucić mi projekt.No i na koniec moje pytania do Ciebie:Co Ty o tym sądzisz? Czy u Ciebie jest podobnie (w końcu mamy trochę inne wersje)? No i co na to Wasz architekt?.PS. Najbardziej mnie martwi to, iż te błędy pokazał mi po 3-4 minutach przeglądania projektu. Co będzie jak się dokładniej mu przyjrzy? Zobaczymy. Napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 18.04.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 WitamArchitekt od adaptacji zwiększy izolację do 18cm i nie ma problemu z świadectwem Energetycznym. Jeśli chodzi o błędy w opisie projektu to u mnie wszystko jest ok (przekroje, kierunek schodów).Jeśli architekt szuka błędów to u mnie na przekrojach posadzka na parterze ma 14 cm na gotowo, zaś w rysunku szczegółowym już tylko 9 (zniknęło 5cm styropianu), literówka przy zestawienu okien połaciowych. Projekt jest uadaptacji i czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptak01 19.04.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Jeżeli macie jakiekolwiek zdjęcia z budowy z40 proszę umieśście na forum lub prześlijcie na maila. niestety ja jestem na etapie adaptacji projektu, pozwolenia na budowę, przy odrobinie szczęścia do końca maja powinienem formalności mieć załatwione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptak01 19.04.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 witam, my również wybraliśmy ten projekt. Wybraliśmy lustrzane odbicie z garażem.Z ważniejszych zmian to: podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak,dodatkowe okno w salonie,okna w ścianach szczytowych( tylko z jednej strony),dodatkowo drzwi z tyłu garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts