madazlotko 18.05.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Szczerze mówiąc jeszcze nie mam pewności na co ostatecznie się zdecydujemy, być może na dachówkę ceramiczną. Przez moment myśleliśmy o goncie, ale ten pomysł szybko upadł. O "głośnej" blachodachówce słyszałam od znajomych, inni którzy już ją mają mówią, że gdyby budowali jeszcze raz położyli by ceramiczną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 19.05.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Gont jest piękny ale i drogi no i nie te klimaty, myślę że nie pasuje do naszego z40. Czekam w dalszym ciągu na pozwolenie ale później się zacznie... aż się boję tej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 19.05.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Błaszyki[b- po Twoim zapytaniu weszłam na wątek rekuperacji FM, strasznie skomplikowany temat, tylko dla "prawdziwych technicznych facetów". Owszem projekt i wykonawstwo zrobi firma a później człowiek zostanie z tym systemem, jak czytam wypowiedzi użytkowników to aż trudno uwieżyć że to wymaga takiego zaangażowania. Nasz domek jest przecież mały, wystarczy wentylacja grawitacyjna i okap nad kuchenką - takie jest moje zdanie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 19.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 hmm zaangażowania raczej nie wymaga dużo poza wymianą filtrów oraz stałej dostawie prądu:) wydaje mi sie, że rekuperator w połączeniu z np. "kozą" jako głównym źródłem ciepła (jeden z kanałów czerpnych możnaby umieścić w pobliżu kozy, żeby ciepło rozprowadziło się za pomocą wentylacji mechanicznej po całym domu) sprawdziłoby sie doskonale, ale to jest tylko moje zdanie. Pytam czy ktoś staje przed takimi dylematami i jakie są za i przeciw wentylacji mechanicznej w z40, omijam tu kwestie gruntowego wymiennika ciepła, który ogromnie podnosi koszt instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 20.05.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Cieszę się że zgłębiasz temat wentylacji mechanicznej, jak znajdziesz optymalne rozwiązanie podziel się proszę z resztą przyszłych inwestorów. Czy budujesz dom letni? bo piszesz o "kozie" jako głównym źródle grzewczym. A może koza z płaszczem wodnym? ale wtedy w salonie masz skład opału, ciekawa jestem jak to planujesz. Ja też będę miała kozę, już wybrałam - JOTUL MF3. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 27.05.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Nie chcę budować domu letniskowego, kozę jak najbardziej wybrałbym jako główne źródło ciepła, zakładając, że dom będzie dobrze ocieplony, zapotrzebowanie na ciepło nie powinno być duże a palenie drewnem w piecu to dla mnie przyjemność, nawet jeśli niektórzy uważają to za rozwiązanie uciążliwe. Zastanawiam się tylko czy taka koza (umieszczona prawie centralnie w domu) jest w stanie dogrzać pomieszczenia na górze bez potrzeby instalowania jakiegoś systemu rozprowadzenia ciepłego powietrza jak np. przez wspomniany przeze mnie rekuperator. wybudowanie komina przynajmniej do wysokości 2 metrów z cegły szamotowej oraz ściany za piecem z materiału akumulującego ciepło załatwia sprawę prawidłowego dogrzania dołu, zastanawia mnie tylko góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 28.05.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Znam jeden nieduży całoroczny dom w którym grzeją tylko tanim, prostym piecykiem na drewno, brykiet i węgiel. Faktycznie ogrzewa dolne pomieszczenia i dwie sypialnie u góry bez żadnego mechanicznego wspomagania, łazienkę trochę dogrzewają elektrycznie. Popytaj na forach, jestem pewna że Ci odradzą, na górze jest duża łazienka w której i latem będzie chłodno a co dopiero zimą. Znalazłam link http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/kiedy-koza-ogrzejesz-caly-dom,35_6963.html ale szukaj dalej odpowiedzi na Twoje wątpliwości. Z mojego doświadczenia (drugi dom) najlepsza jest podłogówka a koza czy kominek jako tworzenie nastroju i dodatkowe żródło ciepła. Taki mamy klimat, prawie pół roku grzania lub dogrzewania. Rozumię że szukasz oszczędności jak i my wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaSławek 01.06.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witam Ponownie. mam już cały materiał na dom łącznie z dachem. Projekt już dawno kupiony , warunki zabudowy już prawie są, więc został mi jeszcze architekt i zmiany.... a koszt zmian prawie tyle co projekt. więc optymistycznie mogę powiedzieć że z końcem wakacji zaczynamy budować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaSławek 01.06.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A będę budował w Radomiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 01.06.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witam Ponownie. mam już cały materiał na dom łącznie z dachem. Projekt już dawno kupiony , warunki zabudowy już prawie są, więc został mi jeszcze architekt i zmiany.... a koszt zmian prawie tyle co projekt. więc optymistycznie mogę powiedzieć że z końcem wakacji zaczynamy budować... Napisz jakie zmiany wprowadzasz. Mnie moje zmiany kosztowały 700 zł., były niewielkie - dodanie kilku okien i podniesienie ścianki kolankowej, zmiany wielkości okien i tyle w zasadzie. Ja za jakieś 2-3 tygodnie zaczynam kopać fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaSławek 03.06.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Z 40 gp jakie zmiany - zaczynamy od parteru. przesunięcie ściany nośnej ( powiększam salon o wysokość wykuszu czyli ok 50 cm) to nie wpływa na więźbe dachową i ta zostaje bez zmian ścianki działowe nie wchodzą w grę bo z nimi można wszystko tzw. samowolka poszerzam garaż o 1 metr nad garażem będzie taki wielki strych podnoszę dach będzie prawie taki jak dach domu wejście do tego pomieszczenia będzie ze schodów można powiedzieć że tak z pół piętra i zachowam cały rozkład pomieszczeń na poddaszu podniesienie ścianki kolanowej okna balkonowe w pokoju 1 i 3 i likwidacja okien dachowych i tak to mniej więcej wygląda zobaczymy co jeszcze wyjdzie okna raczej zostają takie jak miały być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaSławek 03.06.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Koszt zmian 2000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 13.06.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam wszystkich. Mam pytanie, dla mnie to ważne, bo za 4 dni mam ruszać z budową, ale nie wiem czy gościowi nie podziękować. Zamierzam budować dom parterowy niepodpiwniczony z poddaszem użytkowym i garażem o pow. 113 m ( Z40 GPp ). Facet za stan SSO bez więźby chce 32 tysie, ale wydaje mi sie że to zbyt dużo. Co Wy na to ? Ile płaciliście za taki sam stan?Ewentualnie jeśli ma ktoś namiary na dobrego godnego polecenia murarza chętnie skorzystam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 13.06.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 doczekaliście się, ruszacie, gratuluję. Zerknij na str.2 wątku, Wojteek już przez to przechodził jego zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 13.06.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam wszystkich ponownie po dłuuugim czasie. Fajnie Magda, że zaczynacie przygodę z budową. Od teraz przez najbliższe 2 lata będziecie mieli tylko jeden temat na wszystkich spotkaniach ze znajomymi- BUDOWA. Wojteek już przez to przechodził jego zapytaj Prawda, że ten temat przerabiałem i ciągle jestem na bieżąco. Kuzyn właśnie rozpoczął budowę i mianował mnie swoim guru -znaczy jak coś handlować to ja mam się tym zająć. Hydraulik, który robił mi niedawno gaz przyznał, że ma mniej roboty. A z tego wynika, że murarze również. 2 lata temu uczciwa cena (i rynkowa-podawana przez kilku majstrów) to 30 zł/m2. Teraz trochę mniej. Oczywiście wszystko zależy od rejonu, miasta itp. Np w Gdańsku cena m2 muru zaczynała się od 50 zł. Więc czy to dużo? Sama sobie odpowiedz znając realia Twojego rynku. Ja 2 lata temu wywaliłem gościa który mi zaproponował 10 tys. za kondygnację i drugie tyle fundament (poddasze do ustalenia). Nawet nie widział projektu, tylko pytał "czy to zwykły mieszkalny dom?" -cokolwiek by to znaczyło. Zapytałem go po prostu "dlaczego nie bierze po 20 tys.?" Jak mawiają moi znajomi: "Nie wierzy się budowlańcom i handlarzom samochodami" i coś w tym jest. Ucz się na błędach cudzych więc przestrzegam Cię Magda przed takim ustalaniem cen. Później wyjdzie np taki motyw jaki przerabiali moi znajomi: "Kup Pani gotowe ELKI bo za lane żelbetowe nadproża my kasujem extra po dwasta za sztukę" czyli koszt wzrósłby o ok 1500 zł. Jako że inwestora nie było w kraju pojechałem ratować sytuację bo pani inwestor płakała mi do telefonu co ma zrobić. Jeśli chcesz ustalić cenę "hurtem" to naprawdę musisz omówić każdy szczegół bo inaczej to wykorzystają przeciwko Tobie Pozdrawiam budujących Z 40 Wojtek PS> Pocieszę Cię tylko, że następna "większa przeprawa" to dopiero tynkarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia K 13.06.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 madazlotko my zaczęliśmy 2 miesiące temu budować Z102, po powiększeniu 110 m2 pow. użytkowej plus piwnica. Murarze chcą od nas 20 000. Na razie nic złego o nich nie mogę powiedzieć. Pracują od pon do piątku we dwójkę i całkiem nieźle im idzie Ważne, abyście przed rozpoczęciem murowania zobaczyli inne nieotynkowane budynki, które stawiał Wasz murarz. My na tej podstawie kilku na wstępie skreśliliśmy i to wcale nie z niskimi wycenami (jeden - najgorszy chciał wziąć 40 koła:jawdrop:). W sumie ten którego wzięliśmy wycenił najniżej pracę, ale to nie dlatego go wzięliśmy. Póki co nawet osoby z zewnątrz, które się znają na budowlance mówią, że bardzo ładnie są mury położone i dziwią się, że tak mało odpadów zostaje Mamy już położone do połowy wysokości mury piwnicy. Poczytaj nasz dziennik, a dowiesz się więcej, chociaż troszkę zalegam z wiadomościami powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 13.06.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Dzięki za podpowiedzi, jutro jeszcze poszukam innych wykonawców - mam kilku poleconych i omówię z nimi szczegóły, a tego przetrzymam. Ten za 32 tysie buduje wszystkie domy w okolicy ( też był zresztą z polecenia ), nikt na niego złego słowa nie powie, tylko widzę że chłopak troszkę wysoko się ceni.Dziś rozmawiałam z jednym z murarzy i na ww kwotę powiedział, że to dobra cena. Podobno ceny poszły nieco w górę... Wojtek to moje guru, dużo mi podpowiedział i mam nadzieję, że jeszcze zniesie dziesiątki moich pytań Wojtku - ja już tylko o budowie gadam. A właśnie - wyślę Ci na maila fotki działki, puki jeszcze jest w stanie nienaruszonym Andziu - zaraz zagłębiam się w lekturze Twojego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaSławek 18.06.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Witam Nam murarze powiedzieli za taki stan 11tyś tak ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 21.06.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Witam wszystkich Popytałam różnych fachowców od budów, poleconych i przypadkowych i muszę Wam powiedzieć, że ceny za postawienie SSO najwyraźniej wzrosły.Po przedstawieniu zakresu prac, jaki mnie interesuje i terminu wykonania najniższą kwota jaka usłyszałam było 35 tysięcy z wahnięciem do 40 i około miesiąca oczekiwania na rozpoczęcie robót. Inne stawki to 58, 60 tysięcy i długi okres oczekiwania. Ludzie co to się porobiło. Dochodzę do wniosku , że te 32 tysie jakie mi wyliczył majster to dobra cena. Zostaliśmy przy nim. Wczoraj wykopali fundament, dziś już jest zalewany. Do zimy skończymy z pewnością. Działka zaczyna inaczej wyglądać, wszystko nabiera kształtu. W ramach anegdoty mogę opowiedzieć historyjkę. Geodeta wytyczył fundament u sąsiada, bo działki pomylił dobrze, że majster był czujny. Jak przyjechałam na działkę po "alarmie", paliki i deski były już we właściwym miejscu, dom został wytyczony. Jak dobrze, że majster mieszka niecały kilometr od budowy... Edytowane 21 Czerwca 2011 przez madazlotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 21.06.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 co za historia z tym geodetą. Powstawiaj trochę zdjęć, fajnie będzie śledzić rozwój budowy, gdzie budujecie? My też mamy już pozwolenie w czwartek spotykamy się z ewentualnym wykonawcą na działce, będziemy negocjować. Również myślę, że Święta B.N. spędzimy przy nastrojowym ogniu "kozy". Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts