Sylwia_LBN 05.12.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Sawanno, u mnie pokój na poddaszu ten przez ścianę z łazienką jest pokojem TV i tam właśnie stoi telewizor Co do zdjęć - to pierwsze jakie tu umieściłam, co prawda mieszkamy już ale wszędzie stoją pudełka i wciąż trzeba się z czymś przenosić żeby zrobić zdjęcia:) Ale dziś postaram się wrzucić kuchnię. P.S. sawanno - jeśli ciekawią Cię wnętrza z40 to zapraszam do siebie:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221722-Ca%C5%82kiem-inny-z40-czyli-jak-Sylwia-kombinowa%C5%82a-)&p=6253618&posted=1#post6253618 Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Sylwia_LBN dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawanna 05.12.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Sylwia, dziękuję za odpowiedź. Super, że założyłaś swój osobny wątek o wykańczaniu wnętrz z40 - na pewno będę tam stale zaglądać. Mam wielką prośbę: czy mogłabyś pokazać rzuty Twojego z40 po zmianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet40 18.01.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Witam nam pytanie odnośnie kotłów co jakie macie i jak się sprawują jestem właśnie na etapie zakupu i mam na oku krzaczek 3d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka821 06.02.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 do easy 78 [/b]Ponownie mam pytanie dotyczące kuchni. Chcialam zastosować podobne oswietlenie ale dzisiaj powiedziano mi ze to bedzie dawoło malo swiatła, że halogeny beda za słabe. Czy w użytkowaniu to oświetlenie jest wystarczające czy rzeczywiście mozna by jeszcze dołożyc jakas lampe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weba 16.03.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam wszystkich, może teraz uda mi się ze zdjęciami. Oto mój domek w zimowej scenerii http://img585.imageshack.us/img585/7222/dsc0087fh.jpg widok prawie jak u nas:) taras masz jeszcze szerszy super !! A jakie plany wykończeniowe tarasu? Może już gotowy? Chętnie zobaczę jakieś fotki?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weba 16.03.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 do easy 78 [/b]Ponownie mam pytanie dotyczące kuchni. Chcialam zastosować podobne oswietlenie ale dzisiaj powiedziano mi ze to bedzie dawoło malo swiatła, że halogeny beda za słabe. Czy w użytkowaniu to oświetlenie jest wystarczające czy rzeczywiście mozna by jeszcze dołożyc jakas lampe? podłączę się jeśli można do pytania u nas ciągle mało eleganckie zwisy żarówkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
easy78 30.03.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 W kuchni mamy 10 reflektorków ledowych. Wystarczy w zupełności. Nawet nie zapalamy wszystkich. Dodatkowo nad płytą jest okap z 4 halogenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 22.05.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam wszystkich po dłuższej przerwie Niedługo wrzucę aktualne fotki mojego domku, choć od zimy niewiele się zmieniło. Odnośnie tarasu - docelowo przewiduję drewno, ale do momentu zebrania odpowiednich środków ( niemałych ) mamy zamiar pokryć go żywicą. Zobaczymy jak to wyjdzie. Pozdrawiam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawanna 04.06.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Witam wszystkich po dłuższej przerwie Niedługo wrzucę aktualne fotki mojego domku, choć od zimy niewiele się zmieniło. Madazlotko, z niecierpliwością czekam na zdjęcia Twojego domu, zwłaszcza, ze sama jestem tuż przed wykańczaniem wnętrz i wciąż szukam inspiracji. Easy, zdradź, proszę, ile kosztuje obłożenie schodów wewnętrznych mikrocementem. Jak patrzę na zdjęcia Twoich schodów, to coraz bardziej przekonuję się do takiego wykończenia. Czy schody przed położeniem mikrocementu szlifowała u Ciebie firma, czy musiałeś to robić wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
easy78 07.08.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Obecna cena położenia mikrocementu (w tym materiał) na powierzchni płaskiej to 140 zł / 1 m2.Wiem, bo niestety musieliśmy wykuć dziurę w posadzce górnej łazienki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samda185 22.10.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 A jak wysoką macie ścianę kolankową i czy nie jest duży skos w rzeczywistości bo to mnie trochę martwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawanna 03.11.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) samda185, u mnie jest 85 cm "na gotowo" - podwyższyłam na etapie adaptacji. Jak dla mnie to i tak trochę za nisko, ale wyższa ścianka zniekształciłaby bryłę budynku. Edytowane 23 Listopada 2014 przez sawanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamzaw 04.02.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam, jestem zainteresowany tym projektem. Chciałbym poprosić wszytkich budujących o informację, czy za 250 tysiecy mozna wybudowac ten dom pod klucz? Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 05.02.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Witam, jestem zainteresowany tym projektem. Chciałbym poprosić wszytkich budujących o informację, czy za 250 tysiecy mozna wybudowac ten dom pod klucz? Dziękuje i pozdrawiam W tym to mam akurat duże doświadczenie. Ale pytanie zbyt ogólnie postawione. Napisz co chcesz kupić za te 250 tysięcy (lub co jeszcze wrzucisz w budowę szczególnie z wartości pozapieniężnych - jak np. pracę własną/rodziny). Robocizna to różne ceny w zależności od regionu i miejsca. No i co to znaczy "pod klucz". Jeżeli chcesz oddać plac budowy i wrócić "na gotowe" to twój budżet nie ogarnie tematu. Czy hasło "pod klucz" oznacza - "da się zamieszkać", czy stan kpl wykończony i nic nie dotykasz więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamzaw 05.02.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Rzeczywiście zbyt ogólnie to określiłem, zacznę od początku. Posiadam działkę, więc jej koszta się nie liczą, jest ogrodzona. Planuje szambo ekologiczne, które jest niedrogie. Przyłącza wody z sąsiedniej działki rodziców oddalonej o 40 metrów. Oczywiście planuje jak największe zaangażowanie w prace budowy domu, będę wiele czynności chciał wykonywać sam. Ja będę zajmował się kupnem materiałów. Planuje ekipy, które zrobią swój etap. Mam kilka sprawdzonych ekip ponieważ dwóch wujków jest właśnie w trakcie budowy domu (SSZ zrobiony). Projekt Z40 bez garażu. Będę chciał oczywiście wprowadzić kilka zmian, po przeczytaniu tego wątku wiele się dowiedziałem co można zmienić w tym projekcie. Czy 250 tysięcy pozwoli mi do niego wejść już ze zrobionymi płytkami, panelami, kuchnią i łazienkami? Nie liczę w tej kwocie wyposażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawanna 07.02.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Kamzaw, ja też miałam swoją działkę, z40 z garażem i pokojem nad garażem - dom wraz z wykończeniem, z podstawowymi meblami kosztował nas 385 tys. zł Jakie zmiany zamierzasz wprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 07.02.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Napiszę krótko: Ja wprowadziłem się do domu w 2011r wydając niecałe 200 tys. Na materiałach teraz chyba jeszcze da się zaoszczędzić - przynajmniej jak w rodzinie powstawał dom w 2012r to materiały były jeszcze tańsze. Najwięcej możesz urwać na robociźnie. Jeśli dobrze zrozumiałem to wszystko chcesz zlecać ekipom, a tym samym możesz nie zmieścić się w budżecie. Nie będę się tu wypowiadał, bo nie budowałem "ekipami". Koszty sawanny mogą być jak najbardziej realne. Mam gdzieś własny kosztorys w excelu - jak masz chęć pochylić się nad nim to mogę ci przesłać. Z "grubsza" porównasz gdzie poniesiesz większe koszty (na pewno na robociźnie), a gdzie zaoszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamzaw 08.02.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Sawanno - zmiany, które chciałbym wprowadzić: podwyższenie ścianki kolankowej o jeden pustak, zmniejszenie okna w kuchni, zwężenie i wydłużenie okien w kotłowni i łazience, likwidacja ścianek działowych tworzących korytarzyk przed schodami, Cały czas czytam i zastanawiam się nad ogrzewaniem domu oraz myślę o likwidacji wykusza. Ogrzewanie gazowe raczej odpada, myślę o małym piecyku na pellet, biomasę. Widziałem, że w jednym z domków na forum zostało zastosowan takie rozwiązanie. Chciałbym się też was doradzić czy likwidować wykusz? jakie są jego koszty? Jeśli miałbym się decydować na wykusz to byłby on stworzony z trzech okien, a nie jednego łamanego, Mam jeszcze pytanie czy ktoś z was zamiast okien dachowych, wybrał okna tylko w ścianach szczytowych? Wojteek- bardzo chętnie zobaczę Twój kosztorys - mój mail - [email protected] Proszę Cię Wojtku także o porady co do powyższych zmian. Nie wszystko chce zlecać ekipom, oczywiście pracę typu kopanie fundamentów łopatą, malowanie, gładzie, położenie paneli, ocieplenie dachu, itp. Będę chciał jak najwięcej robić samemu. Dziękuje wam za wszystkie odpowiedzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 09.02.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Do końca tygodnia postaram się przesłać mój kosztorys. A co do zmian to najlepiej jak byś "wprosił" się do kogoś kto budował Z40 w okolicy. Ja tego szczęścia nie miałem, bo budowałem jako jeden z pierwszych, ale kibicuję wszystkim, bo to nie jest mój ostatni dom. Powiem więcej - drugi też będzie Z40, ale z dalej idącymi zmianami. I tak: Likwidacja wykusza - czy to będzie jeszcze Z40? Wykusz dodaje sporo uroku, ale następnym razem zrobię go prostokątnym - prościej i taniej, Ścianka kolankowa - moim zdaniem jeden pustak to za mało. Ja mam chyba 3 lub 4 (nie pamiętam) i nie jest wcale za dużo miejsca. Z drugiej strony uważaj, aby dom nie stracił proporcji - ja "nadrobiłem" to większymi okapami. I największa zmiana - w moim drugim Z 40 klatka schodowa będzie w miejscu obecnej łazienki. Tutaj architekci się nie popisali. Zaprojektowali klatkę pod kalenicą czyli tracimy 2 pełnowymiarowe pomieszczenia. Schody aż prosi się zrobić "pod skosami". Jeżeli zrobimy to w miejscu łazienki to możemy zmniejszyć u góry korytarz . Górna łazienka "skrócona" o szerokość klatki w zupełności wystarczy, a jeśli ktoś uważa, że będzie za mało to można ją powiększyć pomieszczeniem które w tej chwili jest "zmarnowane" na schody. Ewentualnie powstałe w ten sposób pomieszczenie można "podzielić" między łazienkę a pokój (ja tak zrobię). Zmiany odnośnie okna kuchennego i łazienka- kotłowania opisywałem wcześniej (jedne z pierwszych stron tematu Z40) - zerknij na to bo nie pamiętam już wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamzaw 10.02.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Świetny pomysł ze zmianą dotyczącą schodów. Jakbyś mógł Wojtku przesłać mi jakiś szkic jak to dokładnie będzie wyglądać to będę bardzo wdzięczny. Też bym chchiał wprowadzić taką zmianę. Wszystkie Twoje porady są dla mnie bardzo cenne. DZięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts