sawanna 18.03.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Frezer, przejście do pokoju na garażem powstało w wyniku przesunięcia ściany od najmniejszego pokoju na poddaszu - teraz jest wykorzystywany jako garderoba. Mogę Ci przesłać rzut na priv. Jeśli chodzi o osłonięcie salonu od wejścia - taki jest moim zdaniem urok tego projektu, że salon jest akurat widoczny. Jeśli uważasz, ze będzie Ci to przeszkadzać, to wybierz inny projekt, np. Tymek. Można przdłużyć o 2 m ścianę, ale to opytcznie i praktycznie będzie moim zdaniem niekorzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka18 19.03.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Frezer, przejście do pokoju na garażem powstało w wyniku przesunięcia ściany od najmniejszego pokoju na poddaszu - teraz jest wykorzystywany jako garderoba. Mogę Ci przesłać rzut na priv. Jeśli chodzi o osłonięcie salonu od wejścia - taki jest moim zdaniem urok tego projektu, że salon jest akurat widoczny. Jeśli uważasz, ze będzie Ci to przeszkadzać, to wybierz inny projekt, np. Tymek. Można przdłużyć o 2 m ścianę, ale to opytcznie i praktycznie będzie moim zdaniem niekorzystne. tez tak uważam że to jest cały urok tego salonu , kuchnia nie widoczna a salon cały zalany słońcem (południowa strona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiuRider 23.03.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Witam A zastanawial sie ktos nad takimi zmianami Zalezy mi na zrobieniu sypialni na parterze z wyjsciem na taras. A druga zmiana powiekszenie budynku w celu powiekszenia lazienki docelowo miala to by byc lazienka rodzicow, dlatego zalezy mi na jej powiekszeniu. Ma ktos jakies pomysly jak ja powiekszyc? Kotlowni raczej nie chce pomniejszac bo c.o na eko-gorszek. Ogolnie szukam projektu z sypialnia i duza lazienka na dole, ale bardzo ciezko cos znalesc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 24.03.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Misiu a rozważałeś Z92 GL, zastanawialiśmy się nad tym projektem (dość ciekawy wątek na forum) może tam znajdziesz jakieś rozwiązania - tylko że on o ponad 30m większy licząc po powierzchni netto więc i koszt budowy nieco wyższy. Zmiany opisane przez Ciebie do zrobienia bo ... sami chcemy to podobnie zrobić. Pozdrawiam Frezer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 24.03.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Hej, zdjęcia jak najbardziej mile widziane - chętnie obejrzę i przemyślę takie rozwiązanie. Temat ścianki działowej cały czas rozważam (może jakieś dekoracyjne rozwiązanie znajdę w sieci). Tymczasem walczę z urzędami ehh .... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 15.06.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Hej, dołączam do pytania MisiuRider: ktoś poszerzał dom o jeden metr w celu zwiększenia kotłowi pod ogrzewanie na eko-groszek? Potrzebuje znać koszt zmiany, albo namiar na biuro architekta dokonującego zmian! No chyba ze ktoś ma inny pomysł na upchnięcie w kotłowni pieca razem ze zbiornikiem na wodę (bojler) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elkacper 15.06.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Ja mam ekogroszek i zbiornik cwu 200Lwc na dole zakończyłem na tym gzymsie za kiblem i wtedy miejce prysznica połączyłem z kotłownią dając kącik na bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 16.06.2015 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Możesz przedstawić graficznie lub fotograficznie (zgodnie z zasada jeden obraz tysiąc słów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elkacper 16.06.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Ależ proszę, naniosłem komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 16.06.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Dziękuję za schemat, ciekawy pomysł nie brałem go pod uwagę wcześniej, aczkolwiek chyba u mnie odpada, bo prysznic na dole musi pozostać. Spróbuję zapytać z innej strony: wnioskuje że sam piec mieści się w tej kotłowni bez problemu a kłopot stanowi zbiornik na wodę? Co myślisz o podwieszeniu (czy to w ogóle możliwe) zbiornika na ścianie kotłowni? lub na ścianie wewnątrz garażu. Jaki jest standardowy wymiar takiego 200 litrowego zbiornika? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elkacper 17.06.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Sam piec stoi w narożniku (tym zewnętrzynym przygarażowym). W tej wnęce po prysznicu jest część prowadzonych rur oraz sam zbiornik. W kotłowni mieści się też prawie tona ekogroszku w workach, drzewo rozpałkowe i spokojnie się tam jeszcze poruszam, więc nie jest źle. Zbiornik 200L sam w sobie waży nieźle sam go przywiozłem, a do tego w przybliżeniu ciągłe 200kg wody. Pewno możliwe to jest ale obawiam się że już nie na kołkach rozporowych Chyba bym się obawiał przy takiej wadze wieszać. Może należałoby przewidzieć jakąś belkę betonową na etapie stawiania murów i zalanie w niej kotew z gwintowanych prętów pod taki wieszak. Najpierw zorientuj się czy w ogóle istnieją tak duże zbiorniki przystosowane do wieszania. Pamiętam że u rodziców był wiszący na oryginalnych uszach bojlera ale on miał 80L. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez elkacper zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elkacper 17.06.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Do MisiuRider Likwidacja wykusza poza uproszczeniem konstrukcji, niesie za sobą spłaszczenie bryły budynku i tak już bardzo uproszczona oraz uszczuplenie miejsca w środku.Niby to malutka wnęka ale akurat wpasowuje się tam fotel lub mała sofa przesuwając leciutko centrum medialne domu w stronę wykusza, a miejsca w rzeczywistości nie jest dużo i może się okazać że TV będzie blisko graniczył z kominkiem, a fotel przeciwległy wyjdzie już na korytarz.I to przy założeniu kominka typu wolnostojącego. Na zabudowany na 100% braknie miejsca, chyba postawisz tylko 2 fotele i nic więcej, że nie wspomnę o krzywym patrzeniu na TV Edytowane 17 Czerwca 2015 przez elkacper dopisek nicka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 18.06.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Hej Sawanna, jeśli oferta nadal aktualna proszę o rzut na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 18.06.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Do MisiuRider Likwidacja wykusza poza uproszczeniem konstrukcji, niesie za sobą spłaszczenie bryły budynku i tak już bardzo uproszczona oraz uszczuplenie miejsca w środku. Niby to malutka wnęka ale akurat wpasowuje się tam fotel lub mała sofa przesuwając leciutko centrum medialne domu w stronę wykusza, a miejsca w rzeczywistości nie jest dużo i może się okazać że TV będzie blisko graniczył z kominkiem, a fotel przeciwległy wyjdzie już na korytarz. I to przy założeniu kominka typu wolnostojącego. Na zabudowany na 100% braknie miejsca, chyba postawisz tylko 2 fotele i nic więcej, że nie wspomnę o krzywym patrzeniu na TV elkacper, masz całkowitą rację, zgadzam się z Tobą co do posiadania wykusza, jest to strefa wypoczynkowo - widokowa (u nas na staw). Przesuneliśmy dodatkowo ściankę kosztem sypialni obok. Zyskaliśmy 30 cm na całej długości. Siedzimy tam częściej niż przy stole jadalnianym bo zmieścił się też stolik kawowy. Te wprowadzone zmiany bardzo sobie chwalimy więc też je polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 19.06.2015 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 elkacper: dzięki za dodatkowe wyjaśnienia - sprawę w dalszym ciągu rozważam.VTS: z tym wykuszem to racja, początkowo byliśmy zdecydowani na wersję bez wykusza a z oknem, natomiast w trakcie analizy relacji prowadzonych przez innych budujących doszliśmy do wniosku że to idealne miejsce na sofę i miły kąt do siedzenia. Pytanie które zadał MisuRider o możliwość poszerzenia części domu z kotłownią o 1000 [mm] wciąż pozostaje zasadne. Po przeczytaniu całego "wątku" nie potrafię stwierdzić czy ktoś tak zrobił: jeśli taka osoba jest na forum lub ją znacie to chętnie bym podpytał w temacie (szczególnie interesuje mnie dokumentacja fotograficzna). Bo czy poszerzony Z40 wciąż będzie się dobrze prezentował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samda185 09.07.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Witam wszystkich. Tylko pozazdrościć tym, którzy mają swoje z40. My właśnie wybieramy projekt i jesteśmy między z40 gp i z162 gpl. Oczywiście największym problemem są pieniądze. Z naszych wyliczeń uda nam się uzbierać 320 tyś. Na ile wg was wystarczy ta kwota odnośnie z40 gp? Jak u was wyglądały koszty SSZ oraz wykończenia i umeblowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcia87 03.11.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Witam, przecztałam cały temat, cz jest ktoś kto w chwili obecnej buduje z40? Czy ktos z Was po latach jeszcze tu zagląda i może się wypowiedzieć co można jeszcze ulepszyć ? po latach mieszkania w z40 to napewno wiecie najlepiej co wam ułatwia a co "utrudnia" codzienne życie. My obecnie jesteśmy na etapie kończenia piwnic - strop. Bardzo dużo wskazówek na tym forum mi pomogło w ulepszeniu mojego wymarzonego z40. Pozdrawiam Was serdecznie mam nadzieje że ktoś tu jeszcze zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 04.11.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Witaj ewcia, gratulacje z wyboru projektu i rozpoczętej budowy:)dobrze że przeczytałaś wątek, to skarbnica informacji; widzisz co Ci się podoba a z czego zrezygnujesz.Posiadanie piwnicy to wielki plus (po całości czy częściowo?) zainstalujesz tam źródło ogrzewania,dzięki temu powiększysz dolną łazienkę i wiatrołap.Co Ci polecam:- wykusz obowiązkowo i najlepiej powiększony,- piecyk/kozę zamiast kominka, zajmuje mniej miejsca,- przesunięcie ścianki działowej kosztem małego pokoju na dole.Co bym zmieniła - uzupełniła u nas?- duże zadaszenie tarasu- drzwi z ogrodu do piwnicy, mamy tylko bramę garażową.To tak pokrótce, powodzenia i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcia87 04.11.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Witam, w naszej z 40 wprowadziliśmy tyle zmian że zastanawiam się czy to wogóle jeszcze z40 całość będzie podpiwniczona, i tam przeniesiona kotłownia, w kotłowni w projekcie obok łaznienki będzie pom. gospodarcze z pralnią z wykuszu zrezygnowaliśmy choć nie do końca bo całośc salonu jest powiększona właśie o wykusz taras również będzie zadaszony - 2m. schody będą ze spocznkiem - łamanym spocznikiem kuchnia będzie zamknięta - będzie zrobiony łuk - wejście ale bez drzwi podniesiona ściana kolankowa, cały czas zastanawiam się właśnie nad kominkiem- ścianką przy kominku i jak to rozwiązać żeby nie zabierać za dużo miejsca w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 04.11.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 No to pięknie będzie, tylko ten "łuk" w ścianie? on zobowiązuje do szczególnego wystroju Waszego przyszłego wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts