Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Zdecydowaliśmy się z Żoną i wczoraj wieczorem kupiłem projekt Z40 . Oczywiście kilka poprawek tak aby nam wszystko pasowało. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na rysunku jest ładny i praktyczny a najbliższe miesiące pokażą czy tak jest w rzeczywistości. :confused: Edytowane przez Paula&Sławek

Witam wszystkich. Zdecydowaliśmy się z Żoną i wczoraj wieczorem kupiłem projekt Z40 . Oczywiście kilka poprawek tak aby nam wszystko pasowało. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na rysunku jest ładny i praktyczny a najbliższe miesiące pokażą czy tak jest w rzeczywistości. :confused:

cześć. co poprawiacie w projekcie?

Witam. takie naprawdę drobne zmiany np. likwidacja wykusza tam będzie zwykłe okno, zmiana stropu na lany, okno w salonie na bocznej ścianie na wprost holu. Poddasze to zmiana łazienki z pokojem nr 2 , balkon przy pokoju 1 i 3, i teraz zastanawiam się czy nie zrobić wielkiego pokoju nad garażem przejście było by wtedy w miejscu byłej łazienki. coś takiego chcemy zrobić.

i jeszcze zapomniałem chcemy wydłużyć troszkę tą ściankę przy salonie tak aby była prawie na wprost z drzwiami wejściowymi i zasłaniała jakąś część salonu,

my też o tym myślimy, bo wchodzić do domu, i od razu widzieć salon to trochę bez sensu. zastanawiamy się nad likwidacją wykusza. zobaczymy co powie architekt. wybieramy się do niego na dniach

Witam wszystkich :-)

Andżeliko i Wojtku - serdeczne dzięki za pokazanie Z40. Wizyta u Was utwierdziła nas w przekonaniu, że to jest "ten" dom. Z zewnątrz mały, a wnętrze zaskakuje przestronnością i funkcjonalnością. Dom nas oczarował. W tym tygodniu zamawiam projekt Z40GPp.

A potem zaczną się schody z formalnościami :-)

pozdrawiam

Hej, dlaczego LenaM tak długo się nie odzywa, taki ciekawy dziennik budowy "naszego" z40 prowadzi a tu tyle czasu cisza. Zaskoczy nas pewno postępami na budowie.

gadi - oglądam Twoje fotki z budowy i stwierdzam, że okna zostawiłeś w wymiarach projektowych i tak sobie myślę że są ogromne, z jednej str. fajnie ale przy naszym chłodnym klimacie to chyba trzeba będzie 3-szybowe wstawić. Ja pomniejszyłam kuchenne (jest takie jak w gabinecie).

madazłotko - po wizycie u Wojtka z pewnością sporo wyciągnęłaś wniosków; co powtórzyć a co zmienić.

Ja jeszcze papiery załatwiam, jedynie w sobotę ostatni termin wycinki 4 drzew (do końca marca) na naszej działce, które blokują wjazd na nią. Tak więc powoli zbliżamy się do realizacji budowy.

pozdrawiam L.

Wizyta u Wojtka dużo nam dała. Po pierwsze zobaczyłam jak naprawdę wyglądają wnętrza i jestem zachwycona. Gadi zostawił okno kuchenne jak w projekcie, ale wg mnie jest ono zbyt wielkie. Pomniejszę je podobnie, do wymiarów tego z gabinetu, chyba że te zmienię na balkonowe - jeszcze nie jestem zdecydowana. Podobnie jak Gadi chcę dodać okno w ścianie obok kuchni, ale tu na przeszkodzie stoi mój ślubny, ma inną wizję. Będzie walka ;-)

My też mamy na działce drzewa - urocze sosny, są jednak na końcu działki więc nie będą nam przeszkadzać w budowie a widok z okien będzie niesamowity.

pozdrowionka

To fajnie że zobaczyłaś dom w realu, masz teraz o czym marzyć, ja analizowałam Wojtka zdjęcia i forum, wiele "zgapiłam". Świerki musimy wyciąć z wielkim żalem. Mamy pozwolenie starostwa wydz. ochrony środowiska - termin do końca marca (później zaczynają krążyć soki). Początkowo siedem miało pójść pod topór ale po dogłębnych przymiarkach tylko cztery aby można było wjechać samochodem. Furtka będzie między dwoma świerkami, prawdziwa gimnastyka.

Zaprojektowałam dwa okna w salonie, symetrycznie pod górnymi drzwiami balkonowymi, będą nieotwierane (witryny czy jak to się nazywa).

Życzę owocnej lektury projektu;) pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących Z40.

Od roku przeglądam projekty szukając tego jedynego i na chwilę obecną najbardziej podoba mi się Z40 (~110m2 p.u, poddasze użytkowe, dach dwuspadowy, dodatkowy pokoj na dole, prosta bryła - to były najwazniejsze kryteria). Jestem już praktycznie zdecydowany na zakup, ale chętnie zobaczyłbym dom na żywo. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów buduję dom w podlaskim lub ościennych województwach??

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam, ponieważ czekam na pozwolenie budowy wertuję, przeglądam, analizuję tematy które niedługo przydadzą się gdy ruszy "lawina" budowlana z40. Przeglądając ten wątek z żalem stwierdzam że el.tomo zakończył wpis w lipcu ub. roku. Wrzucił na zachętę trochę interesujących zdjęć z realizacji budowy. Naprawdę szkoda, że nie pochwalił się finałem tego trudu jakim jest wybudowanie domu. Mam nadzieję że końcowy efekt wypadł zadawalająco i pięknie. Pozdrawiam

madazlotko - odnośnie dachówki, w poprzednim domu miałam blachodachówkę; było ją słychać, jak pracowała, zwłaszcza wieczorem i w nocy. Słychać było też uderzenia deszczu, to właściwie nic wielkiego ale zawsze mankamenty. Po pięciu latach na skraju arkuszy zaczęla się łuszczyć, rozwarstwiać. Zaznaczam, że była dobrego, drogiego producenta. Reklamacji nie przyjęli bo przestali istnieć na polskim rynku. Ta blachodachówka poleży z pewnością jeszcze długie lata ale po tym doświadczeniu położę teraz jakąś ceramiczną.