Dziuma 23.06.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Witam wszystkich. Niedawno kupiliśmy projekt domku Z40 z garażem i dachem dwuspadowym. Projekt jest fajny ale jak większość z was, zmieniliśmy co nie co Z chęcią zobaczyłabym dom w rzeczywistości. Wiec mam pytanie, czy ktoś buduje w okolicy Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 29.06.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 co za historia z tym geodetą. Powstawiaj trochę zdjęć, fajnie będzie śledzić rozwój budowy, gdzie budujecie? My też mamy już pozwolenie w czwartek spotykamy się z ewentualnym wykonawcą na działce, będziemy negocjować. Również myślę, że Święta B.N. spędzimy przy nastrojowym ogniu "kozy". Powodzenia Czy dobrze rozumiem, że Wy chcecie zamieszkać w domku w tegoroczne BN? Ja nie planuję zasiedlenia na ten rok. W tym rok SSO, przez zimę sobie postoi i ruszymy dalej wiosną. Mury muszą trochę przeschnąć. Znam ludzi którzy wprowadzili się do nowego domu w 10 m-cy po rozpoczęciu budowy, a dziś mają popękane wszystkie ściany, łącznie z nośnymi. Jak to mówi mój majster - "chałupa musi postać, nie ma co się spieszyć" pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 30.06.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 tak, majster ma rację dom musi pooddychać, wiem o tym dlatego myślę o stanie deweloperskim z podłączoną białą armaturą i podłogówką (bez podłóg, malowanych ścian, kafelek). Mieszkając mogłabym grzać i domek by wysychał i oddychał. Takie mam plany a co z tego wyniknie? czas pokarze. Zaciekawiła mnie zmiana jaką wprowadziła alusna która połączyła pomieszczenie gospodarcze z pow. pod schodami, jest to wg. mnie super rozwiązanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 06.07.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Hej Zetkowicze - jak budowy? Pogoda jako taka, ale pracować na budowie można. My już mamy fundament Teraz chwilowa przerwa techniczna - bank nie ułatwia życia i nie spieszy się z przelewaniem transz... W międzyczasie doszłam do wniosku, że drzwi wejściowe nie będą takie jak w projekcie - tylko węższe, standardowe, zwężę też okno w dolnej łazience - żeby wstawić szerszy prysznic, w kotłowni będzie takie samo. Podejrzewam, że to nie koniec zmian w trakcie prac Na razie denerwuję majstra chodząc i narzekając, że jakaś mała ta kuchnia wychodzi, i garaż taki wąski. Biedny chłopak latał z miarą i sprawdzał po kilka razy czy wszystko jest dobrze wymierzone. Powiedział, że w końcu wyrzuci mnie z budowy jak tak będę narzekać... ale inwestor może;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 08.07.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam. jeszcze był pomysł zrobienia wielkiej łazienki nad garażem ale jak szybko powstał taki pomysł tak szybko upadł. hehe a wykusz jednak zostanie. COFNELI MI WARUNKI ZABUDOWY i muszę za tym biegać od nowa!!! My właśnie zrobiliśmy nad garażem pomieszczenie gospodarcze, podnieśliśmy tylko ten dwu spadowy dach nad garażem na tą samą wysokość co dach całego domu, dzięki temu niewielkim kosztem zyskaliśmy dużą powierzchnię Wyszło rewelacyjnie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agitaa 24.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) zwężę też okno w dolnej łazience - żeby wstawić szerszy prysznic, w kotłowni będzie takie samo. witam serdecznie. zmiana okna to może dobre i ciekawe wyjście ale ... my zrobiliśmy łazienkę na dole wg projektu, kupiliśmy kibelek i .... okazało się, ze kabina prysznicowa może jakimś cudem wejdzie niestety tylko 80 cm x 80 cm co i tak do końca nie było pewne ( a chcieliśmy mieć szklaną "ścianę" + otwierane drzwi ), ale i tak brak miejsca na dojście do okna ! ! ! Trzeba by było przeskakiwać przez kibelek bo między kibelkiem a kabiną prysznicową pozostało może z 5 cm luzu ... na szczęście udało się produkt wymienić na mniejszy ( dokłanie : najmniejszy kibel jaki można kupić na rynku ) a kabina będzie narożna półokrągła - 80 cm - drzwi otwierane na zewnątrz i do wewnątrz w "razie gdyby" jednak jednego skrzydła nie dałoby się otworzyc na zewnątrz. koszmar ! ale dzięki ttym mini produktom jak coś postawimy pod oknem - szafka, kosz na śmieci - to uda się tam dojść ewent. można wstawić wannę ale nie ma już miejsca na jakaś dodatkową szakę ( u mnie i tak będą pólki ) no i problem z myciem okna, szczególnie jak ktoś ma 1,50 w kapeuszu Gdybyśmy wiedzieli to wcześniej, to : - pod oknem byłby kibelek - kabina prysznicowa weszłaby 80 cm x 100 cm - nie byłoby problemu z dobraniem "normalnej" czyli standardowej szafki pod umywalkę Nie wiem jak inni poradzili sobie z urządzaniem tej mikro łazieneczki ... postaram się wstawić zdjęcia jak zamontujemy kabinę. na razie mamy kibelek . pozdrawiam Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez agitaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 26.08.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) agitaa po Twoich "przejściach" widzę, że dobrze zrobiłam. okna zmniejszyłam celem wstawienia szerszej kabiny - 90x90, kibelek od razu przesunęłam pod okno - zrobiłam to na etapie kładzenia rur pod kanalizę. Pokręciłam się po przyszłej łazience i dopasowałam ustawienie wc do ewentualnego prysznica. Myślę, że będzie dobrze, a okno można zawsze umyć stojąc na muszli Takich zmian teraz pewno powprowadzam więcej, teraz jak mam mury widzę jeszcze, że można coś tam udoskonalić pozdrawiam Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez madazlotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaSławek 06.09.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Witam Udało się kilka dni temu wylałem fundamenty pod z40gp Teraz czekam na ostatni papierek i ruszam z murami. cel postawić i przykryć w tym roku. Miejsce budowy Radom. Ostateczne zmiany; Powiększenie salonu o długość wykuszu pomieszczenie nad garażem ( po zmianach ma ok 30m) okna i balkon w pokoju 1 i 3. garaż poszerzony o 1m. Jeszcze jest takie małe pytanie? kuchnia otwarta czy zamknięta jak myślicie ? My planujemy oddzielić kuchnię od salonu . Czy może posiada ktoś jakieś zdjęcie jak wygląda taki aneks w takim domku? mój e-mail [email protected] będę wdzięczna za fotki, Edytowane 6 Września 2011 przez Paula&Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 07.09.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Witam, Paula&Sławek zerknij na aranżację wnetrz naszego z40 jaką zrobiła pracownia z500 http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150242188511523&set=a.10150242188366523.326922.232029411522&type=1 może będzie to podpowiedź czy stawiać ściankę, czy zostawić kuchnię w aneksiepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaSławek 07.09.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Witam, Paula&Sławek zerknij na aranżację wnetrz naszego z40 jaką zrobiła pracownia z500 http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150242188511523&set=a.10150242188366523.326922.232029411522&type=1 może będzie to podpowiedź czy stawiać ściankę, czy zostawić kuchnię w aneksie pozdrawiam Na 90% zamykamy kuchnie . Dzięki za fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 12.09.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam, taka cisza więc podciągam temat; rosną mury naszego domku jak widać budujemy go na podpiwniczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 12.09.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 działkę mamy na skarpie trzeba było i tak się wkopać z fundamentem. A poza tym nie mieliśmy zgody na garaż przy budynku (gabaryty). Zamiast budować wolnostojący poszliśmy w piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 12.09.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 oto budowa piwnicy Stawiając parterowy dom i tak trzeba by było wkopać się w tą skarpę no i garaż wolnostojący - ciekawe jak ta zamiana wyjdzie w bilansie finasowym. pozdrawiama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 20.09.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Super fotki - aranżacja pomaga wyobrazić sobie wnętrza. Ja po wizycie u Wojtka postanowiłam zostawić otwartą kuchnię. W bocznej ścianie, zaraz koło kuchni dodałam podwójne okno - wyjście na taras. Obecnie deskujemy i pokrywamy dach papą. Jak opanuję dodawanie zdjęć - wrzucę kilka pozdrawiam Edytowane 28 Września 2011 przez madazlotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 22.09.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Madazlotko ale śliczny domek, taki zgrabny, super a i Rodzinka urocza, gratuluję. Dachówka jaka będzie? i elewacja? tak jak w projekcie? Powiedz dlaczego będziecie mieli dwa wyjścia na taras? a gdzie postawisz stół jadalniany? Tak pytam i dociekam aby ewentualnie coś jeszcze podpatrzeć i zmienić. U mnie zalali w piątek drugi strop. Ale dzisiaj rozwalają ściankę między salonem a gabinetem! mieli przesunąć w str. gabinetu a postawili kosztem salonu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agitaa 24.09.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 (edytowane) Brawa za postępy A u nas : - fotek z łazienki póki co nie wklejam bo ... od miesiąca nie mogę znaleść kafelkarza, który mi łazienkę na dole policzy za metry a nie "za całość ok 4000 zł ! " - gość od kominków co chwila przekłada termin rozpoczęcia robót - kuchnię - otwartą póki co - wrzucę jak tylko meble zmontujemy Chcemy wprowadzać się za miesiąc więc trzymajcie kciuki ! Pozdrawiam Edytowane 24 Września 2011 przez agitaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 24.09.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Witaj agitaajakie brawa, my w powijakach, Ty to jesteś na finiszu więc dla Ciebie wyrazy podziwu i uznania. Kiedy zaczęliście budowę? Jak ją przeżyliście? Dawaj fotki. Wykończeniówka, kiedy ja tego dożyję....Dzisiaj wróciłam z budowy, czarno to wszystko widzę mimo, że świeciło słońce. Nie martw się w końcu jakiś kafelkarz się znajdzie, od kominków też się zgłosi gdy skończy to co robi u kogoś a jak będzie zamontowana kuchnia to faktycznie można się WPROWADZAĆ. Powodzenia,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agitaa 27.09.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Brawa za odwagę, zdecydowanie i siłę. I powiem szczerze - nie zazdroszczę. My już swoje nerwy przeżyliśmy i czekamy tylko Dnia Przeprowadzki Zaczęliśmy w zeszłym roku - co chwila z jakimiś przerwami, a bo to murarze muszą coś tam skończyć, a bo to więźby nie ma na czas, a bo to okna mają miesiąc spóźnienia - przed zimą wstawiliśmy okna, drzw zabudowaliśmy płytami, hydraulik też wykonał swoją robotę. W tym roku były wylewki, podłogówka, ocieplenie, ogrodzenie. Dużo robimy systemem gospodarczym i czasem bywa, że nie mogę już patrzeć na ten nasz wymarzony dom Na szczęście postępy naszej pracy widać więc mamy pewną motywację. Kafelki ruszają w tym tygodniu ! Kominek też ! Plan na przyszły rok : poddasze + taras Budujecie z garażem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 27.09.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witaj agitaatak, budowa domu to wielkie wyzwanie ale później jaka satysfakcja: powierzchnia, ogród. Wklej jakieś fotki. Piszesz że poddasze w przyszłym roku tz. że skończyliście parter i zamieszkacie, dobrze rozumię? Jest to też jakieś rozwiązanie. Ja akurat buduję z40podpiwniczony, warunki zabudowy były rygorystyczne więc aby nie stawiać garażu wolnostojącego poszliśmy w piwnice. Jest to dylemat; tyle przemawia za i przeciw takiemu rozwiązaniu. Wiem jedno - będzie gdzie schować kosiarkę, piłę i wiele innych cenniejszych narzędzi. Podziel się jeszcze proszę doświadczeniem i pochwal domkiem.madazlotko a jak u Was postępy? dach już jest? pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 28.09.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 (edytowane) Witam. Dach już jest - deski i papa. Robimy przerwę do wiosny, chałupka wyschnie a ja w tym czasie zadecyduję co kładziemy na dach. Wolałabym dachówkę, ale blacha też nie jest zła, tym bardziej, że niektórzy producenci dają do 40 lat gwarancji. A poza tym koszta - mniej za materiał i robociznę. My też budujemy systemem gospodarczym więc każda zaoszczędzona złotówka się liczy. Z elewacją jeszcze nie podjęliśmy decyzji czy będzie taka jak w projekcie - jest jeszcze chwila. Na razie wybrałam kolor dachu - miedź, ewentualnie ceglasty - w przypadku dachówki angobowana miedź. Do tego kominy w tej samej kolorystyce. W wolny weekend czeka mnie sprzątanie działki i wywożenie rzeczy, które by mogły paść łupem ewentualnych rabusiów. Z niecierpliwością czekam na wiosnę Pytacie czy wystarczy miejsca na stół w jadalni. Wg. mnie tak - pomiędzy oknami na taras - wszystko mam wymierzone Martwi mnie jedynie dolna łazienka - nieco ciasnawo wygląda - będzie trzeba coś pokombinować żeby była wygodna w korzystaniu. VTS - czemu zmniejszasz salon? gabinet aż tak mały nie jest... Pozdrowionka ps. nowe fotki mogę wysłać na maila Edytowane 28 Września 2011 przez madazlotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts